Infractor dovedit, Zamfir, fostul primar al comunei Crăcăoani și tatăl candidatei PSD la primărie, are noi probleme. Este acuzat că a produs un prejudiciu uriaș primăriei
Petre Zamfir, fostul primar al comunei Crăcăoani în perioada 2008-2020, nimeni altul decât tatăl actualului candidat PSD pentru aceeași funcție, Petruța Zamfir, a fost dat în judecată, fiind acuzat că nu a recuperat o sumă importantă de bani ce i se cuvenea instituției pe care a condus-o timp de 12 ani.
În anul 2022, Petre Zamfir, infractor cu acte în regulă, a primit titlu onorific de președinte de onoare al PSD Crăcăoani la alegerile în care fiica sa a fost aleasă șefa PSD Crăcăoani.
Suma aflată în discuție este de peste 180.000 de lei și reprezintă prejudiciile cauzate Primăriei Crăcăoani și nerecuperate de către fostul primar Zamfir. Acesta are la activ și o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru mișmașuri cu fonduri europene, în același dosar fiind obligat și la plata unei sume de 1,3 milioane de lei.
Probleme cu autoritățile are și fiul său, Alin Petrică Zamfir. Pe numele acestuia există o decizie a instanței de judecată de atragere a răspunderii personale, fiind obligat de instanță să acopere pasivul firmei sale – Alicris Constructmed SRL – în valoare de 240.747 lei.
Numele lui Alin Petrică Zamfir, al surorii sale, Petruța Zamfir, plus numele altor două persoane fizice, precum și al firmei Flozampet Com SRL (cifră de afaceri de 4 milioane de lei, în 2023, pierderi de 105.618 lei și zero angajați), deținută, în prezent, de Petre Zamfir (98% din părțile sociale și Florica Zamfir – 2% din părțile sociale) apar într-un dosar din august 2018, cu obiect „încuviințare silită”.
Instanța a admis cererea de încuviințare silită pentru suma de aproape 500.000 de lei, luată cu împrumut de la Banca Transilvania SA.
Nu a recuperat banii comunei
Cei peste 180.000 de lei pentru care Zamfir Senior a fost acționat în instanță, la Judecătoria Târgu-Neamț, provin din prejudiciile stabilite de către auditorii Camerei de Conturi Neamț, bani pe care Petre Zamfir era obligat să depună eforturi pentru a-i recupera și aduce în bugetul comunei Crăcăoani. Banii, deloc puțini, puteau fi folosiți în beneficiul cetățenilor din Crăcăoani.
Obligația de a dispune măsuri pentru recuperarea sumelor de bani, stabilite prin decizii ale Curții de Conturi, cade în sarcina conducătorului instituției în perioada în care s-au produs prejudiciile consemnate, respectiv Petre Zamfir. Acesta a fost primar în perioada 2008-2020 și, conform legii, avea obligația să recupereze sumele cu titlu de prejudiciu, stabilite prin decizii al Curții de Conturi, însă nu a făcut-o. Este acuzat că a preferat să rămână în pasivitate și să nu ia măsurile legale, iar o consecință a acestei situații a fost pierderea de către bugetul local a unei sume consistente.
La Crăcăoani s-a ajuns în această situație, pentru care e incriminat tatăl candidatei PSD la funcția de primar, după ce Camera de Conturi Neamț a verificat dacă măsurile dispuse în urma controalelor efectuate în 2016 și 2019, respectiv recuperarea prejudiciilor, au fost îndeplinite.
Conform deciziei din iunie 2019, ex-primarul Zamfir a fost obligat să recupereze aproximativ 15.000 de lei, iar prin decizia din 2019 trebuia să recupereze aproximativ 157.000 de lei.
Plăți pentru lucrări neexecutate sau nerecepționate
Din suma totală de recuperat, de 181.278 de lei, aproape jumătate, respectiv 84.783 lei, este reprezentată de plăți pentru lucrări neexecutate sau nerecepționate în cadrul investiției „Înființare sistem alimentare cu apă sat Crăcăoani”. Acest prejudiciu a făcut obiectul unei acțiuni în instanță, proces pe care Primăria Crăcăoani l-a pierdut, în acest sens existând o decizie definitivă. Obligatoriu era pentru Petre Zamfir să facă demersuri pentru recuperarea acestor bani de la firma constructoare, ceea ce nu s-a întâmplat.
De asemenea, din totalul prejudiciului, 72.393 de lei reprezintă suma pe care primăria, prin demersurile pe care Petre Zamfir era obligat să le facă, trebuia să o recupereze tot de la o firmă de construcții. Cei de la Curtea de Conturi au stabilit că cei 72.393 lei reprezintă cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat la investiția ”Înființare sistem de alimentare cu apă sat Crăcăoani, com. Crăcăoani”.
În prejudiciul total de 181.278 lei mai sunt incluse diverse sume, așa cum auditorii publici externi au stabilit, instanța de judecată stabilind că deciziile luate au fost legale. Vorbim despre prejudicii produse prin plata unor servicii de telefonie mobilă supradimensionată, plăți duble pentru asistență juridică, servicii transport elevi fără respectarea clauzelor contractuale, plăți fără bază legală, lipsă gestiune masă lemnoasă.
Legislația din România prevede că obligația recuperării prejudiciilor create unor primării, stabilite prin măsuri dispuse de Curtea de Conturi și confirmate de instanțele de judecată, este a conducerii instituției verificate, în cazul de față, Petre Zamfir.
Mare parte din prejudicii s-a prescris
Sumele, cu titlu de prejudiciu, care ar fi trebuit să fie recuperate de Petre Zamfir, sunt mult mai mari, însă mare parte din ele s-au prescris pentru că nu s-a acționat pentru recuperarea lor în termenul prevăzut de lege.
Curtea de Conturi a constatat că nu au fost duse la îndeplinire mai multe măsuri dispuse în urma controalelor efectuate în 2010, 2013, 2016 și 2019, însă, așa cum spuneam, multe dintre ele s-au prescris și nu se mai poate face nimic pentru recuperarea lor.
Rămâne de văzut ce vor decide instanțele de judecată, și anume dacă îl vor obliga sau nu pe Petre Zamfir să achite cei 181.278 de lei.
Recent, Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fostul primar al orașului Piatra-Neamț, judecat într-o speță similară, a fost obligat de Curtea de Apel Brașov să plătească primăriei pe care a condus-o ani de zile, peste 2 milioane de euro, suma reprezentând prejudicii stabilite de Curtea de Conturi și nerecuperate, primarul fiind obligat prin lege să facă demersuri în acest sens, ceea ce nu s-a întâmplat.
Prejudicii imense stabilite de Curtea de Conturi
În perioada cât Petre Zamfir a fost primar la Crăcăoani, Curtea de Conturi a efectuat mai multe controale, de fiecare dată constatând nereguli. Unele prejudicii au fost recuperate parțial sau integral în timpul controalelor.
Măsurile impuse prin decizii ale Curții de Conturi au fost contestate în instanță, procesele derulându-se pe parcursul a ani de zile.
Unele măsuri au fost anulate de către judecători, altele nu. În cazul celor din urmă, Zamfir avea obligația legală să se implice pentru a recupera banii și a-i aduce la bugetul local.
Mai jos sunt prejudiciile constatate de Camera de Conturi Neamț în urma controalelor efectuate la Primăria Crăcăoani în perioada în care primar a fost Petre Zamfir:
Zamfir, obligat de Curtea de Apel Bacău să achite un prejudiciu de 1,3 milioane de lei
În ianuarie 2019, procurorii DNA Bacău l-a trimis în judecată pe Petre Zamfir pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene. Alături de Zamfir, au mai fost trimiși în judecată Jigău Liviu, la data faptei funcționar în cadrul Agenției de Protecție a Mediului Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, și Ceangu Mariana, la data faptei funcționar în cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret –Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
„În cursul anului 2015, inculpatul Zamfir Petre, în calitatea de primar al comunei Crăcăoani, a folosit în relația cu Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Neamț, documente false, și a omis să furnizeze, cu știință, datele cerute potrivit legii, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat “„Înființare rețele alimentare cu apă, sat Magazia, comuna Crăcăoani…”. O parte din documentele false depuse la O.J.F.I.R. Neamț au fost furnizate de ceilalți doi inculpați în calitate de funcționari în cadrul celor două agenții. Prin aceste demersuri au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 1.313.737 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.
În noiembrie 2020, toți inculpații au fost condamnați de Curtea de Apel Bacău:
„Condamnă pe inculpatul ZAMFIR PETRE, la data faptei primar al comunei Crăcăoani, județul Neamț la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, incorecte ori incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Stabilește pentru inculpații JIGĂU LIVIU, la data faptei funcționar în cadrul Agenției de Protecție a Mediului Neamț și CEANGU MARIANA, la data faptei funcționar în cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret – Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, câte o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Zamfir Petre va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Crăcăoani. Obligă pe inculpatul Zamfir Petru la plata către partea civilă, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a sumei de 1.313.737,28 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, se arată în decizia magistraților băcăuani.
(Foto: Petre Zamfir și fiica sa, Petruța – sursa Facebook/Petruta Zamfir)
D.MURARU
Fiul primarului de Crăcăoani, acuzat de țepe cu cecuri fără acoperire
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.