Scandalul presupusului furt de apă de la locuința primarului Carabelea. Luptele politice și piesele lipsă
Aproape toate site-urile de știri din Neamț, plus ziarele și televiziunile naționale au prezentat presupusul furt de apă pe care primarul orașului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, l-ar săvârși la imobilul în care locuiește. Într-un județ în care furnizorul de apă, Compania Județeană Apa Serv SA, raportează pierderi în rețea de peste 70%, informația s-a viralizat rapid și pe rețelele de socializare.
Lehăduș a lansat „bomba”
Oficialul care a făcut publică presupusa faptă a lui Carabelea a fost Alin Lehăduș, viceprimarul orașului Piatra-Neamț, care se plânge de ceva timp că primarul urmărește să-l schimbe din funcție. Lehădus a fost, până nu demult, omul lui Liviu Harbuz, care l-a și sprijinit să ajungă vice de Piatra. Harbuz este unul dintre oamenii de încredere ai primarului Carabelea, dar și consilier personal al acestuia.
Ei bine, Lehăduș este cel care a lansat public „bomba”, afirmând că primarul Carabelea are acasă un racord fraudulos și consumă apă care nu este înregistrată de apometrul instalat. În sprijinul afirmațiilor sale, Lehăduș a prezentat un proces-verbal al angajaților Apa Serv SA, document întocmit în urma unui control efectuat în data de 3 noiembrie 2023, la imobilul de pe strada G-ral Dăscălescu, nr. 400, Piatra-Neamț, unde locuiește primarul Andrei Carabelea. În documentul amintit, angajatul companiei menționează că a identificat „o țeavă cu robinet care ocolește contorul”.
Scandalul îi va favoriza și pe cei care vor candida împotriva lui Carabelea la alegerile din iunie, aspect care poate întări și ideea că dezvăluirea privind presupusul furt de apă face parte dintr-un scenariu electoral, semn că unii au furat deja startul și au început campania.
„Compania nu a putut avea vreo suspiciune de fraudă”
Reprezentanții companiei Apa Serv SA afirmă, într-un comunicat de presă, că salariații companiei, cu ocazia înlocuirii contorului de bransament, „au depistat un eventual bypass în căminul ce deservea un utilizator al companiei, rudă cu domnul Carabelea Andrei”, însă „compania nu a putut avea vreo suspiciune de fraudă la adresa respectivă întrucât se înregistra lunar un consum de apă”.
Ulterior, primarul a ieșit public, prezentând un alt proces-verbal al Apa Serv SA, întocmit în data de 24 noiembrie 2023, în care se precizează că „s-a constatat că robinetul este în poziția închis și nu poate fi deschis”, precum și că utilizatorul este decedat, iar la adresa menționată locuiește Andrei Carabelea (nepot), căruia i s-a adus la cunoștință că trebuie să depună acte la Apa Serv SA pentru a prelua branșamentul.
În plus, într-un comunicat de presă, Carabelea explică și ce rol avea branșamentul despre care s-a afirmat că este un bypass.
„Branșamentul respectiv este un branșament vechi, înființat în anii ’90, perioadă în care se monta un tip de contor care avea un termen de valabilitate metrologică de 5 ani. La depășirea termenului de valabilitate, pentru că operatorul de apă deținea un număr limitat de contoare, acesta era demontat și trimis la verificare. În această perioadă, pentru că utilizatorul nu putea fi lăsat fără apă potabilă, alimentarea se făcea prin acel bypass, la care se deschidea robinetul, iar facturarea se făcea la paușal, până la montarea contorului după verificare. Așa cum se poate vedea și din poza publicată inițial, dar și din procesul verbal ulterior, din 24.11.2023, întocmit de reprezentanții Apa Serv, robinetul de la bypass este închis și tăiat, ceea ce face imposibilă alimentarea cu apă prin bypass și, în speță, fraudarea contorului de apă. De altfel, de la înființarea branșamentului (acum aproximativ 30 de ani) și până în prezent, contorul a fost schimbat de cel puțin patru ori, a fost citit de mai multe ori de operatorii APA SERV, deci a fost văzut de zeci de ori de reprezentanții companiei județene de apă. Mai mult, din fișa de consum atașată reiese faptul că la respectiva adresă consumul este unul constant, pe perioada pe care au fost puse la dispoziție consumurile (09.2017 – 01.2024). Din același document rezultă un consum mediu de aproximativ 17 m3/lună pentru trei persoane (la adresă locuind trei persoane), ceea ce se încadrează în reglementările Normativului NP 133/2022 – Normativ privind proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare ale localităților”, se arată în comunicatul semnat de Carabelea.
Acestea sunt, în mare, informațiile care au circulat în ultimele zile și care au stat la baza redactării mai multor articole, postări, știri TV etc.
Vicele, în conflict deschis cu primarul
Lansarea, în spațiul public, de acuzații de furt, fără deținerea de probe concrete, la adresa oricărei persoane, fie el primar ori cetățean de rând , reprezintă o faptă extrem de gravă. În orice țară civilizată, o astfel de informație, dacă s-ar fi dovedit a fi adevărată, ar fi dus automat la cercetarea penală pentru furt a presupusului făptuitor și, totodată, ar fi atras demisia, în cazul ediulului.
Tot într-o țară civilizată, o astfel de acuzație, dacă se dovedește a fi nereală, ar atrage pedepsirea drastică a celor care au lansat-o în spațiul public.
Cum România numai normală nu este, faptele rămân suspendate.
Povestea lui Andrei Carabelea are un puternic miros politic, în mod evident. Viceprimarul Lehăduș, trecut de curând la PSD, este în conflict deschis cu primarul Carabelea (PNL).
Juriștii Companiei Județene Apa Serv SA nu au făcut plângere penală pentru furt din mai multe motive: nu au avut suspiciuni de fraudă la adresa respectivă, consumul era unul normal, titularul contractului este decedat, „țeava ocolitoare” era blocată.
Nefiind suspiciuni rezonabile privind comiterea unui furt, se pune firesc întrebarea: de ce procesul-verbal, încheiat de cei de la Apa Serv la începutul lunii noiembrie, a apărut public, pe surse, abia acum, după aproape 4 luni? Numai o investigație serioasă ar putea să facă lumină în acest sens, adică să ducă la identificarea celor care au scos documentul din companie.
O anchetă ar descoperi adevărul despre conducta ocolitoare de apometru
La rândul său, dată fiind situația, dar și calitatea sa, ar fi fost firesc ca primarul Carabelea să solicite el, în 3 noiembrie 2023, autorităților să clarifice cine și de ce a montat „conducta care ocolește apometrul”, precum și care era rolul acesteia. Dacă proceda așa, percepția publică ar fi fost acum alta.
Pe de altă parte, ar fi fost mult mai corect ca primarul să anunțe public că la imobilul în care locuiește angajații Apa Serv au descoperit o instalație suspectă și că a cerut acestora să clarifice situația. N-a făcut-o, iar acum suportă consecințele, „dezvăluirea” urmând să-l decredibilizeze în fața electoratului. Toate datele arată că, de fapt, asta s-a și urmărit, și anume decredibilizarea primarului în fața pietrenilor.
Casa (foto sus) în care locuiește în prezent primarul Carabelea a fost a unchiului său. Contractul cu Apa Serv era încheiat pe numele celui din urmă, motiv pentru care edilul a fost somat recent să facă demersurile necesare pentru a prelua branșamentul.
„Țeava care ocolește apometrul” pare a fi destul de veche, iar cei de la Apa Serv spun că aceasta este nefuncțională, fiind blocată. Doar o anchetă serioasă, însoțită de o expertiză tehnică, ar putea elucida secretul „țevii care ocolește apometrul”, cine a montat-o și când, cine a blindat-o și când etc.
Sursa foto: www.dreamstime.com
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Toate aceste lucruri PREVIZIBILE puteau fi evitate daca in Noiembrie ar fi solicitat schimbarea tevii.
Dar nu a facut-o.
Asa cum putea pune 20 de banci pe Cozla spre 3 Caldari.
Dar nu a facut-o.
Asa cum putea pune 10 banci pe strada Digului.
Nu a facut-o.
Asa cum putea repara trecerile la nivel la trotuarele din oras.
Nu a facut-o.
Asa cum nu a strans mizeria si sa astupe santurile desfundate lasate de Moldocor pe Traian si Decebal cu 2 oameni de la Primarie/Publiserv/Salubritas.
Nu a facut-o.
Reforma Politiei Locala condusa de ”pretenu”Pancu care patroneaza toata anarhia din oras .
Nu a facut-o.
Reforma la Primarie unde este o cloaca de incompetenti si habarnisti de care ne spune cu fiecare ocazie,ca este mandru de ei.
Nu a facut-o.
A angajat un pensionar”special”pe post de ”consilier” ceea ce este imoral si un furt al banilor publici dublu,cu pensia speciala la 40 de ani si cu”salariul”de consilier.
A facut-o.
Si atunci,despre ce vorbim?
Ce trebuia sa faca nu a facut iar ce trebuia sa nu faca…a facut.
Toate sunt lucruri BANALE si de BUN SIMT care nici nu costa mari sume de bani.
Nu le-a facut.
Inseamna ca isi asuma acest scandal si viitoarele,pornit/pornite de impostorii fara meserii din PSD/PRO ROMANIA/PMP care vor specula toate aceste indolente iar daca va pierde alegerile ,el si numai el va fi responsabil,scuze,impreuna cu echipa”castigatoare”…binenteles, care l-au ”ghidat”spre pierzanie…
Contorul din foto este cel radio înlocuit în noiembrie cu unul clasic mecanic cu citire manuală.
Vedeți că în amonte contor nu exista robineți de închidere.
Asta înseamnă că acel by pass este blindat pe poziția închis. Pentru că dacă nu ar fi așa nu se putea înlocui contorul decât cu oprirea apei pe strada, meseriașul închidea apa din robineții din aval dar îl inunda apa din by pass care ar fi venit buluc pe conducta din amonte contor, neprevăzută cu robineți. Atât de simplu este problema. Deci dacă apa nu a fost oprită în ziua de noiembrie din procesul verbal de înlocuire contor care se emite la montare cu o copie la consumator și asta se poate verifica din istoricul lucrărilor din ziua respectiva, se discuta discuții.