Combinații cu pășunea comunei Dămuc. Trimiși în judecată de DNA pentru că au încasat ilegal subvenții de peste 1,8 milioane de lei de la APIA

0
2891

Procurorii anticorupție au finalizat cercetările într-un dosar penal în care au investigat o fraudă de peste 1,8 milioane de lei și i-au trimis în judecată pe Iulian Dandu și pe Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc. Dandu a fost cercetat în calitate de reprezentant și membru fondator al asociației de creștere a animalelor Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc.

Inculpații vor fi judecați pentru falsificarea, în formă continuată, de înscrisuri oficiale  prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, faptă care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Totul a început în vara anului 2020, când procurorii au aflat că reprezentanții Cooperativei Agricole Hăşmaşul Dămuc, care închiriaseră câteva sute de hectare de pășune de la primăria din localitate, au folosit documente și informații false pentru a încasa subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agircultură (APIA) Neamț.

Concret, cei de la Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc SRL au depus la APIA, în anii 2017, 2018 și 2019, cereri de plată a subvențiilor la care au atașat înscrisuri false ce atestau că asociația deține un număr suficient de animale, condiție obligatorie pentru a încasa banii.

Astfel, suma totală încasată pentru perioada amintită a fost de peste 1,8 milioane de lei, pentru pășunile pe care cooperativa le administra. Pășunile fuseseră închiriate de la Primăria Dămuc, iar pentru a obține subvențiile de la APIA, cei de la Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc trebuiau să demonstreze că întrunesc o condiție obligatorie, respectiv încărcătura cu animale, respectiv că dețin suficiente animale care să le permita să încaseze subvențiile. Uniunea Europeană condiționează plata acestor subvenții de existența unui număr minim de animale/hectar.

Numai că procurorii au stabilit că cei șase membri fondatori ai asociației nu dețineau numărul suficient de animale și cu toate acestea subvențiile au fost încasate. Verificările au arătat că s-a ajuns aici prin fals, în sensul că animalele mai multor proprietari din zonă (care nu erau membri ai asociațiției) au fost transferate la Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc, mișcarea asigurând, pe hârtie, condiția obligatorie, respectiv numărul necesar de animale pentru obținerea subvențiilor. În timpul anchetei s-a constatat că cei mai mulți dintre proprietarii de animale habar nu aveau că animalele lor au fost transferate în documentele Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc.

Animalele erau transferate temporar din exploatațiile fermierilor în exploatația Cooperativei Hășmașul Dămuc fix în perioada în care erau depuse documentele la APIA pentru obținerea subvențiilor

În schimbul acestor ajutoare financiare, fermierii din asociațiile crescătorilor de animale au obligația să efectueze lucrări de întreținere a pășunilor – curățare, alimentare cu apă, cosire, toaletare arbori etc.

Procurorii au primit sesizări potrivit crora reprezentanții Cooperativei Agricole Hășmașul Dămuc au folosit în alte scopuri banii primiți de la APIA, în cei trei ani, și au omis să efectueze lucrările de igienizare a pășunilor. Cu toate acestea, niciunul dintre cei șase membri fondatori ai asociației nu a fost trimis în judecată, semn că anchetatorii nu au identificat probe în acest sens.

Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc a fost înființară ca societate comercială cu răspundere limitată (SRL) în data de 24 februarie 2017 și îi are ca asociați pe Dandu Iulian, Dandu Simion, Toplicianu Miluț, Scurtu Toader, Gârbuleț Marinela și Covasan Claudiu Constantin, fiecare cu 17% din părțile sociale. Firma are ca principal obiect de activitate „activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)”. Societatea a avut profit în anii 2017 și 2018, iar începând cu 2019 a intrat pe pierdere. De altfel, conform listafirme.ro, este ultimul bilanț publicat.

Interesant este că la nici trei luni de la înființare, societatea a închiriat de la Primăria Dămuc o suprafață de peste 700 de hectare de pășune. Se întâmpla în data de 5 mai, ca 10 zile mai târziu să fie depusă și prima cerere de plată a subvențiilor la APIA.

Sursa foto: cyfairanimalhospital.com

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.