Șeful Punctului de trecere a frontierei Sculeni și alți doi polițiști au fost reținuți pentru mită. Urmărite penal sunt și alte 24 de persoane, polițiști și vameși

0
1137

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților:

MANCAȘ CRISTIAN, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea a 9 infracțiuni de luare de mită,

 BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:

luare de mită (șase fapte),

– dare de mită,

– complicitate la luare de mită,

 BACIU IULIAN-TEOFIL, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:

luare de mită și

– dare de mită,

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile. În același context, inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a<<închide ochii>> la <<mercurialul>> sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”. 

La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice).

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Sursa foto: vestea.net

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.