Jale la Primăria Tazlău. Salariați aflați în concediu, plătiți pentru munca în cadrul proiectelor europene. Contracte de concesiune expirate, prăpăd în contabilitate, cheltuieli supraevaluate

1
4261

 

Acțiunea de audit efectuată de Camera de Conturi Neamț la Primăria Tazlău, ce a vizat activitatea din anul 2022, a scos la iveală o serie de ilegalități la care s-au dedat angajați de-ai unității teritoriale (RAPORTUL DE AUDIT AICI).

Prejudiciile aduse bugetului de stat prin acțiunile sau inacțiunile celor care lucrează la primărie au însumat sume considerabile. Unele au fost recuperate, altele sunt în curs de recuperare. Nereguli au fost descoperite și la Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău. Cert este că măsurile impuse de auditorii externi trebuie duse la îndeplinire până la finele acestui an.

Verificările au evidențiat cheltuieli de personal majorate ilegal cu peste 2.700 de lei prin majorarea cu 10% a salariului de bază pentru activitatea de control financiar prevenitiv, „cu nerespectarea legii privind obligația îndeplinirii de către persoana desemnată a cerințelor de competență profesională”, dar și prin „majorarea salariului de bază pentru activitatea în cadrul proiectelor finanțate din surse externe nerambursabile în perioade în care persoanele beneficiare erau în concediu de odihnă”, arată raportul de audit publicat de Curtea de Conturi.

Mai mult, auditorii au constatat subevaluarea veniturilor din taxe și impozite pe proprietate în sumă de 6.035 de lei: „Deși la adresa clădirii deținute de persoana fizică exista un domiciliu fiscal sau un punct de lucru la care era desfășurată activitate economică de alimentație publică, impozitul pe clădiri nu a fost stabilit potrivit legii”.

Subevaluarea veniturilor bugetului local a fost constatată și în cazul contractului de închiriere a pășunii comunale încheiat cu Asociația de Taurine „Măgura”, prin neactualizarea debitelor aferente acestui contract cu rata inflației, suma depășind 12.000 de lei, la care au fost adăugate majorări de întârziere de 8.543 de lei.

În același timp, auditorii au depistat realizarea de venituri fără existența unor acte juridice valabile încheiate între părți, în sensul că majoritatea contractelor de concesiune/închiriere erau expirate de 21 de ani. Astfel, Primăria Tazlău „ținea evidența manuală, în format letric, prin intermediul unui registru Extras de rol concesiuni, a unui număr de 57 de contracte de concesiune/închiriere a bunurilor imobile al căror termen era expirat în 2022. Majoritatea contractelor au fost încheiate cu diverse persoane fizice în anii 1998, 1999, 2000, cu o perioadă contractuală între 01.01.1998 – 31.12.2002, având ca obiect loturi de teren agricol arabil amplasate, de regulă, în imediata vecinătate a construcțiilor sau a altor suprafețe de teren aflate în proprietatea chiriașilor”, potrivit documentului.

Nereguli au fost descoperite și în evidența contabilă, în sensul că nu au fost  reevaluate terenurile și construcțiile aflate în proprietatea publică a unității administrativ teritoriale, cel puțin o dată la 3 ani. Ultima reevaluare a fost efectuată în anul 2018, astfel încât situațiile financiare nu au putut reflecta, în mod fidel, realitatea.

Tot în cadrul acestor verificări, auditorii au constatat diminuarea cheltuielilor operaționale aferente exercițiului bugetar 2022, cu suma de 877.359 de lei, ca urmare a înregistrării eronate, prin nerespectarea normelor metodologice, a recepției investiției „Modernizare rețea stradală și realizare pod din beton armat peste râul Tazlău”. Măsura a fost de reflectare în contabilitate a operațiunilor economico-financiare efectuate de Primăria Tazlău în acord cu reglementările contabile.

Neînregistrarea în contabilitate a unor creanțe în valoare de 356.349 de lei, majorarea nereală a cheltuielilor efective ale exercițiului financiar 2022 cu suma de 962.929 de lei, ca urmare a încadrării eronate în softul de evidență contabilă a unor înregistrări contabile au fost alte nereguli descoperite la Primăria Tazlău.

Probleme au fost depistate și în contabilitatea Școlii Gimnaziale „I.I.Mironescu”, unde a fost constatată supraevaluarea componentelor bilanțului reprezentate de active curente și datorii cu suma de 393.745 de lei.

Auditorii au mai constatat majorarea ilegală a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu suma de 39.934 de lei în privința decontării de către Primăria Tazlău a unor obligații bănești aferente ocupării temporare a unor suprafețe de teren din fondul forestier național pentru realizarea și exploararea sistemului de alimentare cu apă a comunei Tazlău. Aceasta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma de 39.934 de lei, la care s-au adăugat majorări de întârziere de 80.76 de lei.

Raportul de audit scoate în evidență și alte ilegalități, precum cheltuieli cu servicii de la salubritate majorate nejustificat cu suma de 33.313 lei, prejudiciu la care se adaugă și majorările de întârziere de 4.251 de lei, dar și supraevaluarea cu 7.716 lei a cheltuielilor de salubrizare prestate de SC Transfor You SRL, ceea ce reprezintă prejudiciu adus buletului local, la care au fost calculate și majorări de întârziere de 1.243 de lei.

Alte cheltuieli majorate nejustificat cu valoarea de 5.333 de lei au fost identificate la investiția „Modernizare stradală și realizare pod din beton armat peste râul Tazlău, în satul Tazlău”, din cauza nerespectării dispozițiilor legale cu privire la actualizarea prețului contractului de proiectare încheiat între Primăria Tazlău și asocierea Mavgo Holding SRL, Ștef Edil CDP SRL și Rutier Consult SRL. La această sumă au fost adăugate și majorările de întârziere de 1.160 de lei.

Primăria Tazlău, potrivit auditorilor externi, nu a organizat serviciul public de alimentare cu apă în acord cu cadrul legal.

Primarul comunei Tazlău, Ion Nechita, a declarat că a fost chiar felicitat de către auditorii externi de cât de bine a reușit să țină „lucrurile sub control” și că nu sunt „probleme și prejudicii”.  Mai mult, primarul a spus că mai multe dintre prejudicii au fost recuperate înainte de întocmirea raportului de către auditori.

Sursa foto: tazlau.ro

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. FLORIN 22 noiembrie, 2023 at 07:48 Răspunde

    Inmultiti acest (***) de la Tazlau cu 3200 de”primarii”din toata tara si aveti adevarata imagine dezastrului.Aici am ajuns din cauza unei clase politice de infractori si analfabeti care,in cardasie cu impostorii corupti din servicii si institutiile”speciale”,au furat aceasta tara de 200 miliarde euro,datoria externa a Romaniei,toti furati pentru ca nu s-a facut nimic cu ei.
    Vina principala o poarta societatea civila care nu a iesit in strada sa demoleze acest stat mafioto”special”si a asistat la tot acest jaf intr-o stare de indolenta si nepasare maxima.
    Acum ei vor plati TOT si NU ”specialii”care au distrus aceasta tara si care se lafaie in pensii de lux la 40 de ani.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.