Procurorii DNA dau târcoale Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Ce îi interesează pe anchetatori
Procurorii anticorupție au luat în colimator Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț, fiind în faza de cules informații. Datele atacul.ro arată că anchetatorii sunt interesați de anumite contracte pe care entitatea medicală le-a încheiat de-a lungul timpului, în special din zona reparațiilor. Contractele vizate ar fi fost încheiate înainte de ianuarie 2021, când Alexandru Filimon, proaspăt demisionar, a fost numit manager al SJU Piatra-Neamț.
Atacul.ro a aflat că, înainte de a renunța la funcție, Alexandru Filimon a fost chemat la DNA Bacău și chestionat în legătură cu o serie de lucrări executate de diverse firme de construcții la SJU Piatra-Neamț. Contactat de atacul.ro și întrebat de ce a fost chemat la DNA și în legătură cu ce contracte, fostul manager a spus că nu comentează. La insistențele noastre, Filimon a precizat că nu a fost audiat în nicio calitate și nu are probleme cu DNA-ul.
Jocurile mizerabile care ar trebui să intereseze DNA-ul
Că bugetul Spitalului Județean a fost jefuit sistematic în ultimele decenii nu mai este niciun secret, la fel cum nu mai este secret nici faptul că autoritățile nu vor sau nu pot să oprească hemoragia de bani publici de la cea mai mare unitate spitalicească din județ. În ultimii ani, autoritățile au uitat pur și simplu de spital, deși, în spațiul public, au apărut nenumărate informații privind organizarea unor angajări, achiziții publice, încheierea unor contracte etc.
Nu există nicio scuză că nu s-a făcut nimic în acest sens, cum nu există nicio scuză că nimeni nu a investigat serios episodul din primăvara anului 2020, când în spațiul public au apărut mesajele unui constructor cu privire la cine și cum urma să fie numit director la spital. Se înțelege că respectivul constructor era interesat de subiect, pentru că avea contracte cu spitalul.
Incidentul avut loc în data de 18 mai 2020, chiar prima zi de muncă a noii echipe de conducere a spitalului, în formula aprobată de Ministerul Sănătății: Marius Ghineț, manager interimar, Claudia Nicoleta Tudora, director financiar-contabil interimar, și Cristina Gavriloiu, director medical interimar.
Seara, o persoană apelat numărul de telefon al fostei (în acel moment) directoare financiar-contabile Maricica Drăgan și, văzând că nu i se răspunde, a început să trimită mesaje. Expeditor era patronul unei firme de construcții care făcea afaceri cu spitalul, care nu știa că numărul pe care trimitea mesaje era cel de serviciu al directorului financiar-contabil al spitalului, așa că el credea că discută cu Maricica Drăgan. Însă, aceasta, în momentul suspendării din funcție, predase și cartela cu numărul de serviciu.
În mesajele trimise, constructorul îi transmitea Maricicăi Drăgan să stea liniștită, pentru că își va recăpăta, în curând, funcția (ceea ce s-a și întâmplat ulterior). Mesajele erau trimise în contextul în care se discuta despre faptul că spitalele județene vor reveni în subordinea consiliilor județene, iar decizia de numire a șefilor ajungea, din nou, în curtea lui Arsene.
„Cei doi sunt rău porniți pe ăștia”
Așadar, constructorul i-a transmis Maricicăi Drăgan că va fi repusă pe post. Persoana, care a preluat cartela de telefon de serviciu, a intrat în joc și l-a întreabat pe expeditor: „pe cine pune (n.r. director)?”. Răspunsul, halucinant de-a dreptul: „Pe cine vrei tu!”.
Ca să aibă greutate spusele sale, constructorul i-a transmis directoarei că are informația de la „cineva cu funcție”, care l-a vizitat în ziua respectivă. Iar acel cineva nu era singur, ci însoțit.
„Au venit amândoi, erau porțile deschise, au venit să vadă beciul, am rămas tablou. Au intrat cu mașina direct în curte, nu știu, este vorba de multe în joc, imagine și altele”, scria constructorul Maricicăi Drăgan.
Acesta a mai scris, printre altele, că :„cei doi sunt rău porniți pe ăștia”, probabil pe liberali, și că nici el nu-l avea „la ficat pe ăla” (cel mai probabil, era vorba despre fostul prefect George Lazăr, care a dezvăluit o parte a caracatiței din spital).
Hîrțan, care avea afaceri cu spitalul, era deținătorul numărului de telefon
Citind aceste mesaje, concluzia este lesne de tras: la SJU Piatra-Neamț, directorul putea fi ales de directorul financiar-contabil, iar acest aspect este întărit de doi oameni cu putere de decizie (probabil cu funcții în Consiliul Județean Neamț, instituție în subordinea căruia se află SJU Piatra-Neamț)
Verificările atacul.ro au arătat că deținătorul numărului de telefon de pe care au fost trimise mesajele pe numărul de telefon al directorului financiar-contabil de la spital ar fi Gabriel Hîrțan, consilier liberal în Consiliul Local Războieni, la acea dată. Tot atunci, Hîrțan controla două firme de construcții care, din 2019, făceau afaceri profitabile cu spitalul nemțean. Atacul.ro a încercat să stea de vorbă cu Hîrțan, însă acesta nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici mesajelor.
Firmele lui Hîrțan au început să prindă contracte cu SJU Piatra-Neamț, după ce Maricica Drăgan a câștigat concursul pentru funcția de director financiar-contabil al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.
Lucrurile s-au schimbat radical, după ce Filimon a preluat frâiele spitalului, moment în care firmele lui Hîrțan nu au mai câștigat contracte cu unitatea spitalicească.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Domle,DNA Bacau este praf de ne-munca,lene si incompetenta.
La Spitalul Judetean/CJ s-a furat ca in codru iar cei care au furat sunt chiar cei care ”conduc” acest Judet.Au furat prin acoliti si firmele lor.
Toate lucrarile la SJ au fost un smen,o furaciune,toate au fost”castigate” cu licitatii trucate de catre cine trebuia sau incredintate direct.
Si un copil de gradinita putea gasi traseul banilor.
Spagile se numarau prin parcarile din Darmanesti.
Nu o ancheta,zeci de anchete trebuiau deschise si finalizate cu condamnare.
Nu avem nici una,toate care sunt se vor prescrie.Nici un euro recuperat.
In concluzie,aceasta instiutie DNA a ajuns de rasu infractorilor de la CJ.
Este dubla paguba PENTRU NOI CETATENII …si cu banii dati DNA-lui si furati de infractorii de la CJ.
Ce putem insa recupera,sunt banii dati acestei institutii inutile si gogomane DNA care trebuie desfiintata.
E clar că Spitalul județean Neamț e o ruină fara autorizație de funcționare, a fost și la emisiunea „Romania te iubesc”, ce e ciudat e că nimeni nu mai vorbește de contractul cu fonduri din PNRR pentru noul Spital județean Neamț anuntat cu surle și trâmbițe in perioada Arsenie. Probabil ca e prea complicat de „lucrat” cu fonduri europene, așa că rămânem cu ăsta, până facem din banii noștri… acolo e mai simplu …