Producătorul de canabis din Bălușești, de la spălător de mașini în Spania și zilier în sat, la dealer de droguri. A fost prins a doua oară de autorități. Cât a investit în afacere și cine l-a turnat

0
13633

Andrei Vlad Matieș, bărbatul de 38 de ani, din Bălușești, comuna Icușești (Neamț), arestat preventiv în urmă cu două zile pentru trafic și deținere de droguri de risc, după ce procurorii l-au prins că a cultivat și recoltat în gospodăria sa peste o tonă de canabis, este un infractor cu experiență, urmărit de ghinion.

Matieș nu se află la prima ispravă de acest fel, bărbatul având la activ o condamnare de 2 ani și 6 luni închisoare și 7.000 de lei amendă penală pentru trafic de droguri de mare risc și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Pentru aceste fapte inculpatul a fost condamnat în aprilie 2020, în urma unui proces fulger în timpul căruia și-a recunoscut cu seninătate faptele: că a cultivat canabis în curtea casei sale, că a vândut o mică parte din marfă și că deținea mai multe arme neletale, fără documente. După ce și-a ispășit pedeapsa privativă de libertate, Matieș a revenit la Bălușești-Icușești, unde s-a apucat din nou de cultivat canabis, însă nici de această dată, afacerea nu a mers cum se aștepta. În urmă cu câteva zile, procurorii și polițiștii au descins la locuința sa, unde au descoperit o cultură impresionantă de cannabis – adică peste o tonă din această plantă care urma să ajungă pe piața ilicită a drogurilor.

„Turnat” de un cunoscut. Semințele, cumpărate din Spania

În noiembrie 2019, un individ s-a prezentat la Poliție și le-a spus oamenilor legii că Matieș, pe care îl cunoștea, a cultivat în curtea din spatele casei în care locuia, din Bălușești-Icușești, mai multe plante de canabis pe care le vinde doritorilor cu prețuri cuprinse între 30 și 50 de lei/gram. Pentru informațiile oferite, individului i-a fost protejată identitatea. După numai câteva zile, procurorii și polițiștii au descins la locurile indicate și au făcut percheziții, în urma cărora au găsit o cantitate impresionantă de canabis și mai multe puști și pistoale cu aer comprimat. În total, polițiștii au ridicat puțin peste 100 de kilograme de canabis, „marfa” fiind recoltată și pusă la uscat într-una dintre casele folosite de infractor.

În timpul audierilor și, ulterior, procesului, Matieș și-a recunoscut faptele, povestind cu lux de amănunte ce a făcut. Inculpatul a aflat de canabis, prima dată, în Spania, acolo unde a trăit câțiva ani împreună cu mama sa și unde a lucrat la o spălătorie auto. În 2013, Matieș a revenit în țară, iar timp de câțiva ani, și-a câștigat existența prestând diverse munci ca zilier.

40.000 de lei kilogramul de canabis

În cursul anului 2018, tânărul s-a gândit că o afacere cu canabis i-ar aduce mai mulți bani și o viață fără griji. A fost momentul în care a început să caute pe internet un furnizor de semințe de canabis. Cunoscând limba spaniolă, Matieș a identificat un vânzător în această țară, care i-a trimis semințele necesare pentru cultura sa, plătind aproximativ 400 de euro.

Tânărul a cultivat, în primăvara anului 2019, canabisul pe un teren din spatele casei, în interiorul unei culturi de proumb, pentru a se feri de ochii curioșilor.

În toamna a recoltat plantele și le-a pus la uscat. Până să fie prins, a reușit să vândă o parte mică din producție, încasând câteva zeci de mii de lei. Unuia dintre clienți i-a vândut 200 de grame de canabis în schimbul sumei de 13.000 de lei. Când a fost prins, Matieș avea zeci de plicuri (1 gram de canabis) pregătite pentru vânzare. Individul, care furniza marfă unor dealeri din județele Neamț, Iași și Bacău, vindea kilogramul de canabis cu prețuri cuprinse între 35.000 și 40.000 de lei. De altfel, în timpul perchezițiilor, polițiștii au ridicat și aproximativ 20.000 de lei, bani proveniți din vânzarea drogurilor.

Și atunci, ca și acum, canabisul găsit a fost ridicat pentru a fi distrus, iar Matieș a fost arestat preventiv.

Individul a beneficiat de o pedeapsă blândă raportată la gravitatea faptelor sale, însă magistrații au ținut cont de faptul că individual a avut o atitudine sinceră în timpul procesului și că a colaborat cu anchetatorii.

Numai că, după ce a scăpat din închisoare, în loc să se îndrepte, Matieș a revenit la vechile obiceiuri. De această dată, cantitatea de canabis cultivată a fost mult mai mare, iar producția pe măsură: 1,2 tone față de 100 de kilograme în urmă cu 4 ani. Dacă ar fi reușit să o comercializeze, infractorul ar fi câștigat câteva milioane de lei.

Comunicatul

Comunicat DIICOT din 02.10.2023. Cu mențiunea că ceilalți doi inculpați arestați preventive, Bogdan și Denos Cizamru, nu au fost complicii lui Matieș, ci i-au furat o cantitate de cannabis, pe care intenționau să-l vândă:

La data de 02.10.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea a 3 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținerea de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

Din cercetările efectuate a rezultat că pe parcursul anului 2023, un inculpat a înființat și întreținut, în scopul comercializării două culturi de canabis, una într-o seră situată în spatele locuinței,  iar cea de-a doua pe un teren agricol situat în proximitatea proprietății  , disimulată într-o cultură de porumb.
Ceilalți doi inculpați , având cunoștință despre cultura de canabis situată pe terenul agricol, au recoltat, în mod repetat, mai multe plante, pe care le-au depozitat într-un imobil abandonat, în scopul de a le comercializa, fiind prinși în flagrant la data de 01.10.2023 de  polițiști SCCO Neamț și jandarmi în timp transportau o parte din plantele depozitate.
Pentru a-și asigura scăparea , unul dintre inculpați a fugit  reușindu-se prinderea sa după  efectuarea somației și  executarea mai multe focuri de armă în plan vertical.  
În urma perchezițiilor efectuate  au fost identificate și ridicate 246 plante canabis,  în greutate de peste o tonă (1.200 kilograme) de pe terenul agricol și 59 de kilograme canabis, provenit din cultura dezvoltată în seră.
Din imobilul abandonat,  a fost ridicată cantitatea de aproximativ 18, 5 kilograme canabis.
În cursul  acestei zile , urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile au fost realizate împreună cu polițiștii SCCO Neamț, cu sprijinul IPJ Neamț – Serviciul Acțiuni Speciale și jandarmilor din cadrul IJJ Neamț.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.