Majoritatea covârșitoare a tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior, nicio șansă pentru ocuparea unui loc de muncă în Neamț
Tinerii absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior au slabe șanse de a-și câștiga pâinea în județul Neamț. Și asta pentru că angajatorii din această zonă a țării nu au locuri de muncă disponibile pentru diversele domenii de activitate pentru care sunt specializați absolvenții. Le rămân posturile scoase la concurs de instituțiile publice, dar în majoritatea covârșitoare a cazurilor este necesară vechimea în specialitatea studiilor. Vechimea în muncă este obligatorie și în situația ocupării locurilor de muncă din mediul privat. Dacă proaspeții absolvenți nu au muncit în timpul facultății, ocuparea unui post mai bun este aproape imposibilă.
Pe de altă parte, așa cum atacul.ro a atras atenția autorităților de nenumărate ori, multe dintre locurile de muncă din sistemul public sunt cu dedicație, iar șansa tinerilor capabili, onești, dornici de muncă și de afirmare de a ocupa un post public este nulă, în acest context.
Pentru doar 3,65% din posturi sunt necesare studiile superioare
Lista locurilor de muncă vacante publicată de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț vineri, dar și cele publicate anterior, la care adăugăm și celelalte oportunități de căutare a unui loc de muncă (platforme online, Agenția Națională a Funcționarilor Publici etc.), sunt elocvente pentru piața muncii din județ și reliefează situația tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior care doresc să lucreze în Neamț.
Așadar, săptămâna trecută, angajatorii au comunicat către AJOFM Neamț 574 de locuri de muncă vacante, din care 21 erau pentru candidații cu studii superioare, ceea ce înseamnă, în procente, doar 3,65%. Din cele 20 de posturi pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, 18 sunt pentru ingineri specializați în diverse domenii (mecanică, industrie alimentară, gaze, electricitate etc) și numai 3 joburi sunt pentru alte domenii (management, chimie).
Restul posturilor sunt pentru șoferi, sudori, vânzători, casieri, lăcătuși mecanici etc.
Locurile de muncă pentru tinerii cu studii superioare publicate de angajatori în mediul online sunt dedicate inginerilor, cu precădere celor din domeniul energiei.
Statul vrea vechime
În ceea ce privește locurile de muncă din sistemul public, primăriile din județ organizează, lunile acestea, mai multe concursuri de recrutare, însă este nevoie de vechime în toate situațiile, cu o singură excepție.
Spre exemplu, Primăria Dumbrava Roșie a dat startul angajărilor. Tocmai azi dimineață a avut loc concursul pentru ocuparea postului de inspector la Compartimentul Urbanism și Amenajarea Teritoriului, pentru ocuparea căruia este nevoie de vechime minimă de 5 ani în specialitatea studiilor. Urmează, pe 28 septembrie, prima probă a concursului pentru ocuparea postului de consilier la „Consultanță agricolă” (necesari 7 ani de vechime în specialitatea studiilor), iar pe 29 septembrie, cea pentru postul de consilier juridic (tot 7 ani). Primăria Dumbrava Roșie mai are nevoie și de un inspector la „Resurse umane, stare civilă, autoritate tutelară”, iar pentru ocuparea locului de muncă organizează concurs pe 2 octombrie (necesari 7 ani vechime).
Direcția de Asistență Socială (DAS) Piatra-Neamț organizează și ea un concurs, pe 2 octombrie, pentru ocuparea funcției de consilier la Serviciu Implementare și monitorizare, unde candidații au nevoie tot de 7 ani vechime în specialitatea studiilor.
Nicio șansă pentru proaspeții absolvenți de studii superioare întâlnit și la Primăria Bicaz, care caută să angajeze un consilier juridic (concurs pe 11 octombrie), dar condiția este cea de vechime (7 ani în specialitatea studiilor).
Aceeași condiție este impusă și pentru ocuparea postului de consilier la Serviciul Planificare și Monitorizare Proiecte din cadrul Primăriei Piatra-Neamț (concurs pe 19 octombrie).
Sursa foto: www.dcbusiness.ro
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
>95% dintre salariatii de la CL sau CJ au studii superioare”facute”la Autogara sau Scolile Normale.
Andrusca, totuși cei mai titrați au studiat la Casa de Cultură. Poate să spună și (***) Ghineț, el însuși absolvent de drept, care îi vedea de la locul lui de muncă atunci când ieșeau de la cursuri.