În plină anchetă penală, Primăria Poiana Teiului a încheiat un nou contract cu firma preferatului primăriței

0
1968

În plin scandal provocat de mai multe achiziții dubioase, care fac obiectul unei anchete penale aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, Primăria Poiana Teiului (Neamț) a organizat o licitație ce a fost câștigată de o asociere de firme din care face parte și societatea vizată de investigațiile anchetatorilorABG Esential Solution SRL Roman. Firma, care este a romașcanului Ovidiu Burlă, un foarte apropiat al primăriței Ana Ancuța, a încheiat, în ultimii ani, mai multe contracte cu Primăria Poiana Teiului. Aceste contracte constituie subiectul anchetei penale, în cadrul căreia procurorii, printre altele, încearcă să afle cât de mult a contat relația primăriței cu Burlă în atribuirea acestor lucrări.

Bibliotecă nou-nouță la Poiana Teiului

La finele lunii iunie, adică la nici două luni după ce procurorii au făcut percheziții la sediul Primăriei Poiana Teiului, dar și la locuința primăriței, a contabilei și la sediul firmei romașcane, a apărut anunțul potrivit căruia primăria condusă de Ana Ancuța pune la bătaie suma de 583.041 lei, fără TVA, pentru construirea unei biblioteci, finanțarea fiind de la bugetul local.

La încheierea termenului de depunere a ofertelor, singura asociere care s-a înscris în cursă a fost cea formată din firmele ABG Esential Solution SRL și Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fostă Aqua Parc), despre care procurorii DNA afirmă că este controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, fostul șef al CJ Neamț, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.

Oferta asocierii a fost de 524.634 lei, fără TVA, declarată câștigătoare de autoritatea contractantă. Contractul a fost semnat pe 1 august, iar lucrările au început deja (foto). Biblioteca va fi ridicată pe un teren situat în spatele sediului Primăriei Poiana Teiului și va avea o suprafață utilă totală de 79,20 mp. Biblioteca va avea doar parter, va fi construită din cărămidă și acoperită cu tablă.

Dată fiind ancheta penală aflată în desfășurare, precum și suspiciunile privind modul în care primărița a intrat în posesia unui autoturism Volvo XC 60 (foto), ce a aparținut lui Ovidiu Burlă, bărbatul cu care se află într-o relație apropiată, există persoane care pun sub semnul întrebării noul contract, întrebându-se dacă la mijloc nu este un conflict de interese. Răspunsul la această întrebare îl pot oferi, cu siguranță, instituțiile statului.

Percheziții și dosar penal

La începutul lunii mai, anchetatorii au făcut mai multe percheziții, inclusiv la locuința primăriței, dar și la sediul din Roman al firmei lui Burlă. Tot atunci, procurorii anunțau că au în lucru un dosar penal, fiind vizate inclusiv infracțiuni de corupție, dar și alte fapte cum ar fi constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Perchezițiile au fost făcute în cursul zilei de 3 mai 2023, anchetatorii radicând mai multe documente, privitoare la contractele pentru construirea celebrelor garduri de zeci de mii de euro, de la sediul primăriei și căminul cultural din satul Galu, dar și alte lucrări executate la sediul primăriei.

Într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, emis la acea data, se preciza că cercetările se află în faza „in rem” ( n.red. cu privire la faptă). De asemenea, anchetatorii au menționat că „au fost ridicate documente cu privire la achiziţiile publice desfăşurate de către o unitate administrativ teritorială din judeţul Neamţ în perioada 2021-2023, s-au ridicat documente de evidenţă contabilă de la o persoană fizică din municipiul Roman, precum şi medii de stocare (telefoane mobile, calculatoare etc), pentru care se vor solicita ulterior autorizaţii de percheziţie informatică”.

Despre multe dintre achizițiile făcute de Primăria Poiana Teiului atacul.ro a scris mai multe articole. Deși am solicitat, în mai multe rânduri informații, primăriței Ana Ancuța, aceasta a refuzat să ni le pună la dispoziție

Procurorii suspectează că primărița Ana Ancuța ar fi primit mită în schimbul sprijinului oferit omului de afaceri Burlă, pentru ca acesta să primească mai multe contracte bănoase. Ar fi vorba despre un autoturism de teren Volvo), pe care l-a avut Burlă și care a ajuns în proprietatea primăriței. Datele atacul.ro arată că tranzacția nu s-a făcut direct, mașina fiind cumpărată de Ana Ancuța de la o altă persoană care achiziționase bolidul de la Burlă. Cel din urmă și-a vândut mașina după ce și-a cumpărat un Mercedes ML.

În ceea ce privește modul în care au fost încredințate contractele de către primărie firmei lui Burlă, există mai multe semne de întrebare. Nu numai că prețurile unor lucrări sunt exagerate. Documentele obținute și publicate de atacul.ro confirmă această practică.

De asemenea, costurile celor două garduri, pentru care primăria a plătit zeci de mii de euro firmei lui Burlă, sunt considerate de domeniul fantasticului.

Comunicatul Parchetului Județean Neamț:

„La Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ este înregistrat dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
• constituire a unui grup infracţional organizat, prev. şi ped. de
art.367 alin. 1 Cod penal;
• luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal;
• dare de mită, prev. şi ped. de art.290 alin. 1 Cod penal;
• abuz în serviciu, prev. şi ped. de art. 132 din Legea nr.78/2000, rap.
la art.297 alin.l Cod penal;
• conflict de interese, prev. şi ped. de art.301 Cod penal;
• fals material în înscrisuri oficiale, prev. şi ped. de art.320 alin. 1,2
Cod penal;
• fals intelectual, prev. şi ped. de art.321 alin.l Cod penal; .
• uz de.fals, prev. şi ped. de art.323 Cod penal,
• delapidare, faptă prev. şi ped. de art.295 alin. 1 Cod penal
La data de 03.05.2023, în baza autorizaţiilor emise de către Tribunalul Neamţ şi a delegării date de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, organele de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, D.G.A. -Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău şi I.P.J. Neamţ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au efectuat percheziţii domiciliare în patru locaţii (un sediu de U.A.T., un sediu de societate comercială şi locuinţe persoane fizice), de pe raza comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ şi a municipiului Roman, judeţul Neamţ. In urma efectuării activităţilor autorizate au fost ridicate documente cu privire la achiziţiile publice desfăşurate de către o unitate administrativ teritorială din judeţul Neamţ în perioada 2021-2023, s-au ridicat documente de evidenţă contabilă de la o persoană fizică din municipiul Roman, precum şi medii de stocare (telefoane mobile, calculatoare etc), pentru care se vor solicita ulterior autorizaţii de percheziţie informatică.
Nu au fost emise mandate de aducere, cercetările continuându-se in faza in rem. Acţiunea s-a desfăşurat cu suportul D.G.A. – Serviciul Tehnic, D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, D.G.A. -Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău, Serviciul Operaţiuni Speciale Neamţ, I.P.J. Neamţ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ”.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.