Sume uriașe plătite de nemțeni statului. Datoriile, în scădere

0
1727

Nemțenii, persoane fizice și juridice, au plătit statului taxe, impozite și contribuții în valoare de 1.241,38 de milioane de lei, în primul semestru al acestui an, sume în creștere cu peste 143 de milioane de lei față de perioada similară din anul precedent. Cei mai mulți bani s-au dus la bugetul de stat, care cuprinde și cele mai multe taxe și impozite, iar cei mai puțini, la bugetul pentru șomaj, care, în perioada comparativă, a înregistrat un minus considerabil.

Venituri în creștere

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Neamț arată că, în perioada ianuarie – iunie, veniturile încasate la bugetul de stat s-au cifrat la 530,17 milioane de lei, mai mult cu 68,69 de milioane de lei față de primul semestru al anului 2022, la bugetul asigurărilor sociale de stat (pensii), încasările au însumat 496,09 milioane de lei (în plus cu 55,34 de milioane de lei), iar la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, instituția a colectat 201,44 de milioane de lei (în creștere cu 20,28 de milioane de lei). Bugetul asigurărilor pentru șomaj a fost singurul care a înregistrat o scădere (cu 0,61 de milioane de lei) în perioada comparativă, sumele încasate de Fiscul nemțean la acest buget, în primul semestru al acestui an, cifrându-se la 13,68 de milioane de lei. 

Poprirea bancară, cea mai eficientă măsură de executare silită

Veniturile la bugetul general consolidat au fost colectate și prin aplicarea măsurilor de executare silită, în cazurile în care situația a impus-o. În acest context, datele AJFP Neamț relevă faptul că cea mai eficientă măsură de executare silită a fost poprirea bancară, iar cea mai puțin eficientă măsură – sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile. 

Așadar, în perioada ianuarie – iunie, Fiscul nemțean a emis 20.897 de somații pentru sume ce au totalizat 338,89 de milioane de lei, iar în urma comuncării acestora contribuabililor vizați a încasat suma de 60,45 de milioane de lei (adică, aproape 18% din valoarea de recuperat). 

În aceeași perioadă, AJFP Neamț a instituit 5.239 de popriri bancare, pentru suma de 67,50 milioane de lei, în urma aplicării cărora a încasat 18,71 de milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape 28% din suma totală de încasat. 

Alte 1.722 de popriri au fost înființate asupra terților pentru suma de 31,65 de milioane de lei, iar după aplicarea acestei măsuri, statul a încasat 5,06 milioane de lei  (adică, 16%).

În semestrul I, Fiscul a instituit 21 de sechestre asupra unor bunuri mobile, pentru suma de 3,83 de milioane de lei, și 9 sechestre asupra unor bunuri imobile, pentru sume ce au totalizat 0,79 de milioane de lei), iar după valorificarea a 8 dintre bunurile sechestrate (mobile și imobile), statul a reușit să recupereze doar 0,04 milioane de lei, adică sub 1% din valoarea de recuperat. 

Datoriile contribuabililor către stat, în scădere accentuată

La finele lunii iunie, obligațiile fiscale restante înregistrate la AJFP Neamț s-au cifrat la 241,06 milioane de lei, în scădere cu 30,63 de milioane de lei comparariv cu perioada similară din 2022.

În ceea ce privește gradul de conformare voluntară a contribuabililor județului Neamț, companii și cetățeni, adică a celor care își plătesc birurile la stat fără să fie împinși de la spate de autorități, a fost, în primul semestru, de puțin peste 82%, în timp ce gradul de depunere voluntară a declarațiilor fiscale a fost de aproape 92%.

„Pentru creșterea gradului de conformare fiscală a contribuabililor și pentru diminuarea și recuperarea arieratelor fiscale, structurile de colectare și executare silită Persoane Fizice și Persoane Juridice din cadrul AJFP Neamț și a unităților fiscale subordonate desfășoară activități pentru aplicarea tuturor dispozițiilor legale privind prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”, a declarat Daniel-Vasile Kudera, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Neamț. 

N.R.

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.