Muncitorii de la Cinema „Cozla”, fără un minim de protecție. Echipamentul a apărut în pozele lui Carabelea de pe Facebook

0
2140

Lucrările de reabilitare și modernizare a fostului Cinematograf „Cozla” din cartierul Dărmănești, din Piatra-Neamț, ce va fi transformat într-un centru multifuncțional, au început de câteva luni bune. În primăvară, constructorul montase deja schele, folosite de muncitori la executarea lucrărilor de zidărie de la fațada clădirii.

Pe acoperiș, pe schele, fără un minim de protecție

Redactorii atacul.ro i-au monitorizat, timp de câteva luni, pe muncitorii care lucrau la vedere, atrăgându-le atenția tupeul cu care patronul și-a scos angajații la muncă fără un minim de protecție și au așteptat momentul în care acesta se va conforma normelor de securitate și sănătate în muncă. Și s-au conformat, însă nu așa cum s-ar putea crede. În tot acest timp, autoritățile care au trecut prin zonă s-au prefăcut că nu văd nimic. 

De fiecare dată, am constatat că lucrătorii de pe schele nu aveau echipament de protecție adecvat lucrului la înălțime (căști de protecție, hamuri, centuri etc, obligatorii atunci când se lucrează la o înălțime mai mare de 2 metri). Nu am văzut nici măcar un muncitor echipat corespunzător din punct de vedere al securității la locul de muncă. 

Au fost zile în care 4-5 muncitori, cocoțați pe schele fără să fie asigurați în niciun fel, lucrau chiar sub ochii nepăsători ai patronului firmei care reabilitează clădirea cinematografului.

Autorități cu durere în … cot de siguranța muncitorilor

O vară întreagă, patronul nu a luat  nicio măsură pentru a asigura protecția angajaților la locul de muncă. Cu siguranță, însă, firma respectă, pe hârtie, toate normele de securitate și sănătate în muncă. 

O vară întreagă, niciun inspector de muncă nu a avut ochi pentru acești angajați, unii dintre ei străini, asiatici, care munceau la vedere, pe acoperișul clădirii, pe schele la fațadă etc, unii în hainele pe care le aveau de acasă, fără să aibă parte de un minim de protecție, coordonați de patron. 

Luni întregi, polițiștii locali s-au plimbat pe lângă acești muncitori, fără să-i observe, fără să le atragă atenția condițiile în care munceau angajații. Și nu doar polițiștii locali. O evidentă indolență crasă la toate nivelurile.

Fotografiile pe care le-am realizat de fiecare dată în care am trecut prin zonă sunt grăitoare. 

Cu echipament în pozele lui Carabelea

Însă situația s-a schimbat radical. Numai în poze. Cele ale primarului de Piatra-Neamț, Carabelea, care a făcut o vizită pe șantier și a făcut și poze cu această ocazie pe care le-a postat pe Facebook. Pentru ca pietrenii să vadă cât de avansate sunt lucrările la fostul cinema. Și…surpriză! Muncitorii pozați pe schelele fostului cinematograf erau oarecum echipați. Trei care apar în poză la exterior, plus unul în interior. Dintr-un total de cinci.

Contractul privind reabilitarea și modernizarea Cinematografului Cozla este executat de firma Lemar Industries SRL și a fost semnat în iulie 2022, valoarea lui fiind de 8,3 milioane de lei, fără TVA.

D.MURARU

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.