Anchetă la un ocol silvic din Neamț. O sută de copaci tăiați ilegal într-o singură parcelă. Urmele, șterse cu sodă caustică. Garda Forestieră dă rateuri
În ultimii ani, puținii paznici ai pădurii care au făcut obiectul unor cercetări penale, suspectați fiind de comiterea unor fapte în legătură cu atribuțiile lor de serviciu, au fost trimiși în judecată. Iar dintre cei ajunși în fața instanței foarte puțini au și fost pedepsiți. Această situație ar avea mai multe explicații: din pădurile Neamțului nu se fură; din pădurile Neamțului se fură, dar hoții sunt descurcăreți și scapă; din pădurile Neamțului se fură, însă autoritățile nu reușesc să le probeze vinovăția; din păduri se fură, însă hoții beneficiază de protecție la toate nivelurile, așa că nimeni nu li se atinge de un fir de păr. Ca și în cazul „Mafiei balastierelor”, despre care atacul.ro a scris nenumărate articole, și „Mafia pădurilor” beneficiază de proptele serioase, din banii obținuți de pe urma afacerilor ilicite cu masă lemnoasă „hrănindu-se” lăcustele nesătule ale sistemului.
O analiză făcută de atacul.ro indică faptul că mai mare este numărul celor prinși și condamnați pentru că au sustras un arbore ca să-și încălzească locuințele, decât numărul celor care fură cantități uriașe de lemn și al celor care sunt plătiți să păzească fondul forestier național.
Cele mai multe reclamații privind furturi de material lemnos, plus alte fapte ce au legătură cu subiectul (tăiere ilegală etc) au vizat pădurarii și/sau acoliții lor, adică fix pe cei care sunt plătiți să păzească pădurea. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, soluțiile au fost favorabile celor vizați, deși se știe foarte bine, și nu este vorba despre un simplu clișeu, că este greu să furi din pădurea statului fără știrea pădurarului. Iar explicația e simplă, și anume este aproape imposibil să intri în fondul forestier al statului fără ca cel care îl păzește să aibă cunoștință. Lucrurile sunt limpezi și în cazurile contractelor încheiate de agenții economici cu direcțiile silvice pentru exploatarea de masă lemnoasă. Acest proces se face sub supravegherea strictă a silvicultorilor, iar la finalizarea lucrărilor, pădurarii preiau parcelele pe bază de semnătură, adică confirmă că agentul economic a exploatat cât a avut dreptul. În caz contrar, pădurarul își anunță superiorii, iar de aici pornește o anchetă cu tot ce implică ea.
Ocolul Silvic Pipirig și cioatele pădurarului
Deocamdată, nu știm în care dintre categoriile de mai sus se înscrie cazul pe care îl vom prezenta, însă, la cum decurg lucrurile, cel mai probabil păgubit va rămâne tot statul. Adică, nu va plăti nimeni pentru o cantitate apreciabilă de masă lemnoasă care a dispărut dintr-o parcelă situată pe raza Ocolului Silvic Pipirig, în cantonul pădurarului Vasile Ciobanu. De ce? Pentru că există elemente care arată că autorii furtului nu vor fi prinși niciodată.
Oficial, Garda Forestieră a constatat că s-a tăiat ilegal aproape 60 de metri cubi, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 38.000 de lei. Constatarea a fost făcută în timpul a două controale, unul efectuat la sfârșitul anului trecut, al doilea la începutul acestui an. Și mai urmează un control, pentru că Gheorghe Spumă, un activist de mediu din zonă, care a făcut și primele două sesizări la Garda Forestieră, afirmă că a mai făcut recent o reclamație, pentru că a mai descoperit 21 de cioate nemarcate în zona păzită de același pădurar – Vasile Ciobanu.
În data de 17 octombrie 2022, Gheorghe Spumă a sesizat Garda Forestieră cu privire la faptul că a identificat mai multe cioate nemarcate într-o parcelă situată în cantonul pădurarului Ciobanu. În urma controlului, au fost descoperite tăieri ilegale de arbori, în volum de 38,842 metri cubi, în valoare de 22.332 lei (TVA inclusă).
Cum cei de la Garda Forestieră nu au reușit să identifice toate cioatele nemarcate, Spumă a făcut o nouă sesizare, în data de 6 ianuarie. Reprezentanții Gărzii Forestiere au făcut un nou control și au descoperit mai mulți arbori tăiați ilegal, volumul total fiind de 20,3 metri cubi, în valoare totală de 16.723 lei (TVA inclusă).
(FOTO) Parcela (încercuită cu roșu) de unde a dispărut o cantitate apreciabilă de masă lemnoasă
Arbori tăiați la nivelul pământului, cioate acoperite cu crengi sau cu … sodă caustică
Activistul de mediu afirmă că numărul cioatelor este mult mai mare decât ceea ce s-a constatat oficial, un calcul al său indicând aproximativ 100 de cioate nemarcate, cu diferite diametre. Din fotografiile realizate la fața locului se observă că, de regulă, arborii au fost tăiați la nivelul pământului, iar cioatele au fost acoperite cu crengi, ca să nu poată fi găsite. Ca tăierea să pară mai veche, cioatele sunt unse cu sodă caustică sau cu o soluție de leșie, rețete, de altfel, foarte bine cunoscute de cei care au astfel de apucături. Un silvicultor cu experiență ne-a spus că, indiferent de soluția folosită pentru a schimba culoarea cioatelor, o anchetă serioasă poate evidenția acest lucru în mod concret.
Într-adevăr, în pozele realizate (cu locația GPS) se observă mai multe cioate tăiate razant cu pământul, precum și crengile cu care au fost acoperite.
„Mult, foarte mult pentru o astfel de parcelă!”
Numărul cioatelor nemarcate este impresionant, mai ales că vorbim despre o partidă în care, legal, s-a exploatat o cantitate relativ mică de lemn – 164 de metri cubi, pe o suprafață de 132 de hectare. Parcela a fost formată dintr-un număr mai mare de UA-uri (unități amenajistice), 5 la număr, tocmai de aceea se explică și suprafața mare. A fost o parcelă de accidentale I (fără doborâtură de vânt), iar prețul de pornire la licitație a fost de 167 de lei/mc, iar cel de adjudecare 451 de lei/mc.
„Mult, foarte mult pentru o astfel de parcelă!”, ne-a spus un expert în silvicultură consultat de atacul.ro.
Prețul plătit, de 451 lei/mc, este mare în condițiile în care vorbim despre accidentale (lemn uscat de regulă, trunchiuri și crengi), iar din cei 164,59 metri cubi exploatați, 106 mc au fost arbori de răchită, iar 58 fag. Adică, lemn de foc cu 451 lei metru cub pe picior, în pădure, împrăștiat pe o suprafață de peste 130 de hectare de pădure. Greu de zis că vorbim despre o afacere rentabilă.
Numai că, așa cum spuneam, pe lângă lemnul tăiat legal au apărut zeci de cioate nemarcate. Iar ca tacâmul să fie complet, în zona exploatată au rămas numeroase trunchiuri de copac și copaci uscați, care, în mod firesc, ar fi trebuit să fie exploatați, respectiv tăiați. Tot în fotografii se observă că cioatele nemarcate au diametre cuprinse între 50 și 100 de centimetri, cu siguranță mulți dintre copacii tăiați fiind sănătoși, neavând ce căuta în categoria accidentalelor.
Pădurarul: dușmanii i-au „demarcat” cioatele
Răspunzător pentru toată această situație descoperită în parcela Ocolului Silvic Pipirig este pădurarul Vasile Ciobanu (FOTO), cel care are în administrare zona respectivă. Firesc, cel care fură trebuie să și plătească, penal și financiar. Însă dacă nu este prins autorul, prejudiciul este suportat de pădurarul care are în gestiune pădurea prădată de hoți. Cum, de regulă, anchetatorii nu reușesc să identifice autorii, pădurarii ajung să plătească ei prejudiciul, iar dosarul penal se închide.
În cazul de față, pădurarul Vasile Ciobanu neagă că ar avea o legătură cu dispariția a sute de metri cubi din parcela pe care o păzește și pune toată situația pe seama „dușmanilor”. Silvicultorul afirmă că, în cazul zecilor de cioate descoperite în pădurea administrată de el, acestea ar fi fost „demarcate” intenționat de cineva care îi vrea răul. Nu ne-a indicat niciun autor și nici motivele pentru care „adevrsarii” i-ar fi „șters” mărcile de pe cioate.
Cumătru Tămăslăcaru – „șăfu’” Silvicului și ancheta internă
Sătenii spun despre pădurarul Ciobanu că ar avea prostul obicei de a se lăuda prin sat că n-are nicio grijă din cauza anchetei cu cioatele nemarcate, că-i rudă cu directorul Direcției Silvice Neamț, Valentin Tămăsclăcaru, e cumătru cu șăfu’, cel din urmă botezându-i un copil, în urmă cu 10 ani.
În acest context, Valentin Tămăslăcaru nu a negat relația de cumătrie cu pădurarul Ciobanu și ne-a precizat că, dacă greșesc, angajații Direcției Silvice Neamț vor răspunde în fața legii indiferent dacă sunt sau nu în vreo relație de rudenie cu el. Întrebat dacă a fost luată vreo măsură împotriva lui Ciobanu în urma descoperirilor făcute de Garda Forestieră, directorul Direcției Silvice Neamț a spus că membrii Comisiei de Disciplină din cadrul DS Neamț nu au avut să-i impute nimic, în urma anchetei interne la care a fost supus.
Există cioate în parcela respectivă, însă nu s-a putut proba că Ciobanu a avut vreo treabă cu această chestiune. În plus, Tămăslăcaru a adăugat că există o anchetă penală care va stabili cine a tăiat ilegal acei zeci de arbori, iar dacă pădurarul Ciobanu va fi găsit vinovat, acesta va plăti pentru fapta sa.
La ce direcție are ancheta, cel mai probabil dosarul penal va fi închis și nimeni nu va fi pedepsit pentru măcelul din pădurea Pipirigului. Dar, cine știe, poate procurorii târgnemțeni ne vor contrazice.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Garda forestiera este înființată sa acopere pe colegi lor din ocoalele silvice și ei trăiesc tot din acest sistem piramidal. Vorbim sa nu adormim