Șpăgarul de la Silvic rămâne după gratii

0
4449

Gheorghe Sorin Bădărău (foto), inginerul silvic prins în timp ce lua o șpagă de 1.000 de lei,  rămâne în arest, după ce magistrații Curții de Apel Bacău i-au respins, astăzi, contestația depusă împotriva măsurii Tribunalului Neamț care l-a plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de contestatorul – inculpat Bădărău Gheorghe – Sorin împotriva încheierii nr.91/U din 4.08.2023 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 1753/103/2023, pe care o menţine. În baza art.275 alin.2 Cod proc.pen., obligă contestatorul-inculpat la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă”, se arată ăn decizia Curții de Apel Bacău.

Bădărău, care lucrează ca inginer silvic la Ocolului Silvic Târgu-Neamț, a fost arestat preventiv după ce a luat mită 1.000 de lei. El a ajuns în spatele gratiilor după ce, în data de 3 august, a fost prins în flagrant luând 1.000 de lei de la un individ care fusese depistat transportând lemn fără acte. În schimbul banilor, inginerul Bădărău i-a calculat individului o cantitate de lemn mai mică de 10 metri cubi, situație în care nu se mai lua măsura confiscării autovehiculului. Legea prevede, în situațiile în care cantitatea de masă lemnoasă ilicită transportată este mai mare de 10 metri cubi, măsura confiscării mijlocului de transport.

Bădărău a fost solicitat de polițiști, în calitatea sa de inginer silvic, să măsoare cantitatea de masă lemnosă transportată de un camion, pentru care conducătorul auto nu deținea documente legale. Camionul fusese oprit pentru control de un echipaj al Poliției Rurale Urecheni, iar verificările au stabilit că lemnul transportat nu avea documente legale. Polițiștii au luat măsura transportării materialului lemnos la Ocolul Silvic Târgu Neamț, iar a doua zi au cerut sprijinul lucrătorilor silvici pentru a calcula masa lemnoasă. Aici a intrat în scenă Bădărău, care a cerut și luat o mită de 1.000 de lei pentru a măsura o cantitate sub 10 metri cubi, situație în care mașina nu ar fi fost confiscată. Silvicultorul a fost prins de autorități imediat după ce a încasat banii cu titlu de mită.

Șpăgarul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, iar ulterior, Tribunalul Neamț a admis cererea procurorilor și a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Silvicultorul are 38 de ani. Inițial, Bădărău a lucrat ca pădurar la OS Târgu-Neamț, iar de câțiva ani este inginer silvic. Tatăl silvicultorului a lucrat tot în sistem, unde a activat ca pădurar.

Prins băut la volan

În urmă câteva luni, Judecătoria Târgu-Neamț l-a pedepsit pe Bădărău cu 9 luni închisoare, dar cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani, pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibație de alcool în sânge peste limita legală. În ceea ce privește fapta din luna iunie anul trecut, care i-a adus lui Bădărău o pedeapsă de 9 luni închisoare, dar cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani, aceasta s-ar putea să-i complice situația în care se află. Faptul că a comis o nouă faptă penală în termenul de 2 ani s-ar putea să-l coste scump pe Bădărău. Acesta a fost prins băut la volan în timp ce se îndrepta spre locul de muncă, adică la sediul Ocolului Silvic Târgu-Neamț. În ziua de 23 iunie, într-o joi, în jurul orei 15, silvicultorul se deplasa cu un autoturism spre Ocolul Silvic Târgu-Neamț, când a fost tras pe dreapta de un echipaj al Formațiunii Rutiere a Poliției din oraș. Verificările au arătat că Bădărau băuse, având o îmbibaţie alcoolică de 1,51 g‰ alcool pur în sânge la prima probă. I s-a întocmit dosar penal și a fost trimis în judecată. Inginerul nu a negat comiterea faptei. A recunoscut că a băut cu o seară înainte, dar și că a mai băut 2-3 păhărele cu vodcă în ziua respectivă, înainte de masă.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.