AJVPS Neamț, de la delapidare la luare de mită. Fostul director, condamnat pentru delapidare și gestiune frauduloasă, lucrează la Direcția Silvică Neamț
Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Neamț a făcut, de-a lungul timpului, obiectul mai multor scandaluri. Nu au lipsit acuzațiile și anchetele penale, dintre acestea foarte puține având finalitate în instanță.
Interesul pentru AJVPS Neamț, ca, de altfel, pentru oricare asociație de acest gen este unul imens.
În primul rând, atrag sumele mari de bani ce se învârt în conturile acesteia.
În al doilea rând, datorită celorlalte activități vânătorești aducătoare de venituri substanțiale, iar aici ne referim la tarifele pe care vânătorii le plătesc atunci când au activități specifice. De exemplu, cotizația pe care trebuie să o achite membrii vânători de la AJVPS Neamț este de 1.800 de lei/an (bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani și femeile cu vârsta între 18 și 59 de ani).
Pe de altă parte, AJVPS Neamț mai câștigă și din administrarea unor luciuri de apă, taxele încasate de la pescari fiind piperate.
AJVPS Neamț administrează Lacul Bicaz, precum și zone importante ale râului Bistrița, așa că numărul membrilor pescari este mare.
Vorbim, așadar, despre o adevărată fabrică de bani, fără a mai pune la socoteală alte avantaje de care se pot bucura cei care administrează asociația. Vânătoarea, fiind un hobby extrem de scump (de exemplu, un mare vânător, șef al unei instituții deconcentrate din Neamț, și-a cumpărat, în urmă cu ani, arme de vânătoare din SUA pentru care a plătit câteva mii de dolari), nu și-o permite oricine. Printre membrii vânători regăsim nu numai oameni de afaceri, ci și polițiști, procurori, judecători, oameni din Servicii etc, astfel că există multe persoane care fac eforturi financiare considerabile doar pentru a fi în jurul unor astfel de persoane. Se spune că cele mai bune afaceri sunt încheiate la vânătoare și tot acolo sunt închegate cele mai interesate relații și sunt aflate cele mai interesante informații. O spun cei care se învârt în astfel de cercuri și care au participat la numeroase partide de vânătoare cu prezență selectă.
Probabil că acestea au fost suficiente motive pentru care unele scandaluri izbucnite în interiorul AJVPS Neamț au fost ținute departe de ochii lumii de cele mai multe ori. Au fost și situații în care tărăboiul a fost mult prea mare pentru a mai putea fi ținut la secret. Este și cazul recentei rețineri a lui Neculai Robu (foto), președintele AJVP Neamț, din ziua de Paște, pentru luare de mită. Robu și Cumpătă, un paznic de vânătoare, sunt acuzați că au luat șpagă de la niște braconieri pentru a nu-i reclama autorităților.
Tribunalul Neamț nu a admis cererea procurorilor de arestare preventivă a celor doi și au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Decizia nu este definitivă, iar procurorii o pot contesta, ceea ce înseamnă că cei doi încă mai au șanse să ajungă după gratii.
Roca, condamnat pentru delapidare, angajat al Direcției Silvice Neamț
Toader Roca, fost director executiv mulți ani la AJVPS Neamț, a părăsit asociația în urma unui scandal de pomină, în urma căruia a fost condamnat pentru delapidare și gestiune frauduloasă. Aceeași soartă a avut-o și Adriana Sucioaia, fosta contabilă a AJVPS Neamț. Ambii au fost acuzați că s-au înfruptat din banii asociației și au fost condamnați la pedepse cu suspendare.
Ancheta penală a fost una de durată, cercetările debutând în 2014, iar sentința finală fiind pronunțată la finele anului 2020, când Curtea de Apel Bacău a respins recursurile celor doi inculpați, care fuseseră condamnați de Judecătoria Piatra-Neamț.
Roca a fost condamnat de magistrații pietreni la 1 an și 6 luni pentru delapidare în formă continuată, faptă comisă în intervalul 2011-2013, și la 6 luni închisoare pentru gestiune frauduloasă în formă continuată. Pedeapsa finală a fost de 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendarea executării. Asta nu l-a împiedicat să se angajeze la Direcția Silvică Neamț, unde activează în cadrul Ocolului Silvic Vaduri. În timpul anchetei penale, Roca a lucrat ca paznic de vânătoare, tot la Silvic.
Contabila Sucioaia a fost condamnată la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pentru delapidare în formă continuată și obligată să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității.
De asemenea, judecătorii l-au obligat pe Roca să plătească AJVPS-ului suma de 16.488,53 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de delapidare (10.488 lei – sumă încasată în plus pentru salarii, 6.040,53 lei – avansuri decontate fără documente justificative), iar pe inculpata Sucioaia Adriana să plătească părţii civile suma de 33.465 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de delapidare (31.365 lei – sumă încasată în plus pentru salarii, 2.100 lei – avansuri decontate fără documente justificative).
De asemenea, inculpații Roca Toader şi Sucioaia Adriana au fost obligați să plătească părţii civile în solidar suma de 7.318 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de delapidare (cheltuieli înregistrare fără documente justificative). Roca a mai fost obligat să plătească părţii civile suma de 6.608,79 lei, reprezentând valoarea prejudiciului material cauzat prin infracţiunea de gestiune frauduloasă (penalităţi de întârziere la plata facturilor).
Pe lângă toate acestea, inculpații au fost obligați la plata sumei de 1.100 de lei/fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, plus câte 600 de lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de AJVPS Neamț.
Decizia Judecătoriei Piatra-Neamț a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Bacău, însă inculpații nu au avut câștig de cauză. În decembrie 2020, magistrații băcăuani au respins apelurile celor doi inculpați.
D.MURARU
Citeste si:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Sa nu uitam ca presedinte al Asociatiei era tot Robu iar prezenta lui Roca il incomoda atunci cand punea intrebari.De data asta actualul director nu a mai intrat in combinatie iar Robu a picat.
Aceste lucruri nu dispar niciodată în Județul Neamț.
Singura salvare este numai Curtea de Apel Bacău, care face dreptate cu legea, intrucat Judecătoria Piatra Neamț , din motive obscure, nu aplica legea.
Astea sunt numai cazurile transparente, dar cate spete sunt, care nu sunt inca sub incidenta justiției ?
Toader Roca a făcut un truc cu (***), pentru că Ginel sa ia un fond de vânătoare care era la Ajvps Bacău,un fond de vânătoare întreținut și foarte populat cu vânat, Toader Roca nu a mai fost interesat de fondul de vânătoare Poloboc Rediu ,la cedat Ajvps Bacău și Ajvps Bacău a nu a vrut să mai participe la licitație la fondul de la Buhuși,lângă lacul lui (***) și astfel (***) a luat fondul de la Buhuși . Într-adevăr șeful xxx Neamț a cumpărat arme de vânătoare din America in ani 2010/2012 , un mare pasionat de vânătoare. Sunt pădurari la silvic care patronează fonduri de vânătoare și cu sacrificarea animalutelor fac bani grei, cum se spune vinde blana ursului din pădure, exista o rețea de braconieri cu acte în regula , șefi de ocoale emit autorizații de vânat ,tot ce mișcă în padure. Șefi de ocoale cu șefi de instituții ale statului, patroni de firme distrug tot ce mișcă în pădure.
Toate pădurile sunt patronate de (***),tot vânatul este distrus,sunt Pădurari care au bordeie de panda dotate cu camere de vederi, ca sa vadă când vine vânatul și îl împușcă ,după care este transportat la (***), la abatorul cu specific vânătoresc,au avut reclamații la Minister , au constatat că cele reclamate sunt adevărate și nu s-au luat măsuri,sunt adevărate găști de braconieri care au distrus fauna Județului,acești braconieri sunt . Pădurari și șefii asociațiilor de vânătoare. Valea Tarcăului ,Tazlăului,Negulesti și Piatra Șoimului a rămas fără vanat
A devenit un stereotip , cand vrei sa dai greutate unor afirmatii, sa spui ca dintr-o anumita organizatie suspecta de ilegalitati fac parte politisti, procurori si judecatori si de aia nu se intampla nimic sa se stopeze faptele ilegale. Este foarte simplu pentru un jurnalist sa inlature sau sa confirme dubiile, solicitand date care sunt de interes public de la acea organizatie, cum este si AJVPS. In plus, politistii si magistratii sunt obligati sa-si declare apartenenta prin declaratii de interese, care se regasesc pe site-urile institutiilor respective. Dar e mai interesant din punct de vedere jurnalistic sa mergi pe gura lumii si sa lasi lucrurile in ceață. Pe presedintele AJFPS Neamt l-o fi reținut FBI-ul?
Admin.: Fiți sigur ca știm foarte bine ce spunem! Nu este niciun stereotip, ci crunta realitate!