Cum își bat joc unii silvicultori de Sumal și de lege. Nu dau doi bani pe regulile privind transportul materialului lemnos

1
2775

Silvicultorii, adică acele persoane care ar trebui să fie un exemplu de corectitudine atunci când vine vorba despre circulația masei lemnoase, sunt cei care, de regulă, nu dau doi bani pe ceea ce impune legea. Iar dacă aceștia, care sunt plătiți să apere și să administreze pădurile, nu respectă regulile stabilite prin SUMAL 2.0, atunci ce pretenții poți avea de la agenții economici care fac afaceri în domeniul forestier.

În urmă cu câteva zile, pe 17 martie, în jurul orei prânzului, Ocolul Silvic Văratec a emis două avize de transport dintr-un punct situat pe raza comunei Crăcăoani, pe strada 7, destinația masei lemnoase fiind la o distanță de câteva sute de metri, într-un loc unde pare să fie un gater.

Nu asta ar fi problema, ci modul în care angajații Ocolului Silvic Văratec, care au efectuat cele două transporturi, au înțeles să completeze informațiile din SUMAL 2.0, care sunt obligatorii pentru toți cei care transportă masă lemnoasă pe teritoriul României.

Este suspect faptul că cele două avize au avut o valabilitate de două ore fiecare, în condițiile în care, între cele două puncte, de încărcare și descărcare, nu sunt nici măcar 500 de metri, traseu care poate fi parcurs în doar câteva minute.

Primul aviz a fost emis la ora 12.42, valabil până la ora 14.42, pentru cantitatea de 9,7 metri cubi lemn rotund rășinoase-molid, marfă transportată de autovehiculul Ocolului Silvic Văratec – NT.10.RNP.

Mai jos sunt și pozele încărcate de transportatorul de la Ocolul Silvic Văratec în SUMAL 2.0. Se vede disprețul față de lege al celui care a introdus datele în sistem. În poze ar fi trebuit săapară autovehiculul încărcat cu masă lemnoasă, pozat din spate, lateral și față, dar… nimic. Sunt trei poze din care se disting câteva bucăți de lemn.

Pentru cel de-al doilea transport, avizul a fost emis tot de Ocolul Silvic Văratec la ora 13.07, valabil până la 15.07, pentru cantitatea de 14,6 metri cubi de lemn de foc/lemn de foc- molid, transportat cu autovehiculul înmatriculat NT.09.RNP.

În fotografiile atașate aplicației Sumal 2.0 nu am identificat niciun autovehicul, ci doar trei poze, postate tot în bătaie de joc, în care apare o grămadă de lemne.

Date fiind toate aceste aspecte, perioada mare de valabilitate a avizelor, distanța mică între punctul de încărcare și destinație, precum și pozele încărcate în SUMAL 2.0, crează suspiciunea că a fost comisă o ilegalitate. Nu este exclus să fi fost efectuate mai multe transporturi de lemn cu aceleași avize. Suntem convinși că polițiștii de la Biroul Silvic și inspectorii de la Garda Forestieră sunt nerăbdători să demareze o anchetă pentru a vedea despre ce a fost vorba. Chiar dacă nu vor găsi probe în sprijinul unor transporturi multiple, oamenii legii vor putea aplica amenzi pentru pozele încărcarte în SUMAL 2.0 în bătaie de joc.

Ce prevede aplicația SUMAL

Sistemul SUMAL 2.0 a fost implementat în special ca urmare a presiunilor din partea activiștilor de mediu și îi obligă pe transportatorii de masă lemnoasă ca, în momentul în care pleacă din pădure, să introducă în aplicație mai multe informații privitoare la transportul pe care îl fac. Obligatoriu, mijlocul de transport încărcat cu material lemnos trebuie fotografiat din față, din spate și din lateral. Pozele trebuie făcute în așa fel încât încărcătura să se vadă bine. În plus, trebuie fotografiate și introduse în aplicație toate transporturile de material lemnos, indiferent că vorbim despre zeci de metri cubi sau 1-2 metri cubi. Cu alte cuvinte, și o autocamionetă care transportă 1,5 mc lemn de foc trebuie să apară cu poze în SUMAL. Așa spune legea, care, în realitate, nu este respectată, iar autoritățile nici măcar nu se obosesc să-i atenționeze pe făptuitori. Nerespectarea acestor reguli privind informațiile despre materialul lemnos transportat se pedepsește cu amendă. Iar contravenienții pot fi identificați foarte ușor, doar interogând aplicația Inspectorul Pădurii.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Coco.ro 20 martie, 2023 at 15:19 Răspunde

    Asta nu e nimic, să vedeți pe raza ocolului Tazlau ,cel mai mare din țară că suprafața, ce furaciuni de fac, te îngrozești cum o mica sleatca de pădurari fura și defrișează non stop, pădurari au taguri și societăți pe copii, bunici, socri etc, înafara de astea daca faceți un inventar la sânge cat sa tăiat și cat sa marcat ,te sperii, dar cea mai mare furaciune a Pădurarilor sunt cu gateradele astea mici, care sunt pretutindeni și pădurari aicea duc bușteni, toată noaptea fura, au cate 2,3 taguri și fura non stop, la ocolul silvic Roznov e un mare dezastru, șeful de ocol la defrișat toată valea Piatra Șoimului și Negulestiului, nu-i controlează nimeni, nici nu are cine . Singura soluție e desființarea Rom Silva

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.