Răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani, nemțeanul Gherguț se află tot în mâinile teroriștilor. „Ostaticul uitat”, așa îi spun jurnaliștii francezi

1
2619

În urmă cu aproape 8 ani, pe 4 aprilie 2015, Iulian Gherguț, un bărbat de 39 de ani la acea data, din Săbăoani-Neamț, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din localitatea Tambao, situată în nordul statului Burkina Faso, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit de cinci persoane înarmate. Acestea au atacat un convoi aflat într-o misiune de patrulare, acțiunea desfășurându-se în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Atacul s-a soldat cu rănirea a două persoane, un jandarm și un șofer. Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune.

Evenimentul a ținut prima pagină a ziarelor din România, iar principalele televiziuni i-au acordat spații largi. Ulterior, odată cu trecerea anilor, despre soarta lui Iulian Gherguț s-a vorbit din ce în ce mai rar, iar în prezent, doar câteva publicații mai amintesc de el, în special în preajma datei de 4 aprilie, când a fost răpit.

Autoritățile, în speță, reprezentanții Ministerului de Externe, au vorbit rar despre acest caz, singurele comunicate de presă fiind emise după ce Iulian Gherguț a apărut în câteva înregistrări făcute de către teroriști.

Despre soarta nemțeanul răpit de aproape 8 ani de teroriști au scris recent jurnaliștii de la publicația franceză „La Croix”, care s-au deplasat în România, unde au stat de vorbă cu rudele apropiate ale lui Iulian Gherguț.

Ziariștii străini vorbesc despre Iulian Gherguț ca despre „ostaticul uitat” și afirmă că acesta este cel mai vechi ostatic cunoscut din Sahel (n. red. o zonă deșertică extinsă pe teritoriul continentului african, respectiv pe teritoriul a cinci țări – Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger și Ciad. Zona e controlată în mare parte de rebeli islamiști, care aparțin unor organizații teroriste cunoscute – Statul Islamic și Al-Qaeda).

Jurnaliștii francezi vorbesc despre faptul că mulți dintre occidentalii răpiți au fost eliberați, în timp ce Iulian a căzut în uitare, „de parcă ar exista o ierarhie a intereselor”. De la soția nemțeanului răpit de teroriști , ziariștii francezi au aflat că aceasta primește informații periodic de a autoritățile române, precum că soțul său este în viață, undeva între Mali și Niger, și că s-ar fi convertit la Islamism, fără a-i prezenta și dovezi în acest sens.

Aceeași sursă afirmă că ultimul semn de viață de la Iulian datează din 2018, când apare într-un videoclip privat ce a fost prezentat soției sale la sediul Ministerului de Externe. Tot atunci, autoritățile i-ar fi spus soției românului răpit să nu alerteze presa.

Rudele lui Iulian Gherguț (foto) le-au mai spus jurnaliștilor români că nu mai au încredere în autoritățile din România și că vor face tot ce este posibil ca să-l readucă acasă pe cel care, peste mai puțin de o lună, va împlini 8 ani de când se află în mâna teroriștilor.

Teroriștii au suspendat negocierile în anul 2018

Iulian Gherguț, originar din satul Traian, comuna Săbăoani, județul Neamț, a fost răpit în nordul statului Burkina Faso, unde lucra ca agent de securitate la o mină de mangan, de teroriștii unei grupări afiliate la Al-Qaeda. Eforturile statului român de a-l elibera nu au avut, cel puțin până în acest moment, rezultatul scontat, astfel că Gherguț a intrat în al optulea an de când este captiv al grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda. După răpire, nemțeanul a apărut în mai multe înregistrări date publicității de jihadiști. În mesajul din august 2015, Gherguț făcea un apel disperat către autorităţile din România: „Numele meu e Iulian Gherguţ. Sunt din România. Astăzi e 18 august 2015. Am fost răpit în Tambao de grupul al-Mourabitoune. Cer familiei mele să mă ajute să scap cât mai repede cu putinţă. Îi salut pe părinţii mei. Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso şi din România să mă elibereze cât mai repede şi să asiste la negocieri”.

Într-o altă filmare, din noiembrie 2016, ostaticul român cerea din nou guvernului şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar. 

Gherguț, care este ținut captiv undeva în Mali, nu a apărut în înregistrare singur, alți cinci ostatici din Africa de Sud, Franța, Columbia, Elveția și Australia fiind în mâinile teroriștilor. Este evident că răpitorii au cerut bani în schimbul eliberării ostaticilor, informație confirmată și de ministrul de Externe de la acea dată, Teodor Meleșcanu, bani pe care statul român nu-i poate da legal. Ultimele informații publice despre situația lui Iulian Gherguț au apărut în decembrie 2018, când Ministerul Afacerilor Externe a reacționat după ce gruparea teroristă anunțase suspendarea negocierilor pentru eliberarea celor cinci ostatici, inclusiv a lui Gherguț. Atunci, MAE preciza că Celula de criză continuă acțiunile pentru eliberarea românului răpit în 2015, în Burkina Faso

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Elvira 18 martie, 2023 at 09:06 Răspunde

    Sint Elvira Cristina Ghergut, sora lui Iulian Ghergut ostaticul mentionat in articolul francez doresc sa va Multumesc pentru aceasta preluare si publicare si totodata va rog sa nu il uitati asa cum au facut cei din guvern . Doresc ca institutiile governative, presa, asociatiile culturale, sociale sa readuca in visiune soarta fratelui meu de care s-a uitat in totalitarie.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.