Adevărat dezastru! Apa Serv SA, pierdere financiară colosală în 2022

3
1765

În plin scandal al pierderii finanțării de peste 300 de milioane de euro – bani europeni care ar fi trebuit să fie folosiți pentru extinderea rețelei de apă și canal în mai multe localități din județ, dar și a problemelor cauzate de criza apei din zona Romanului, compania județeană Apa Serv este aproape de dezastru.

Atacul.ro a aflat, pe surse, că Apa Serv SA a încheiat anul financiar trecut cu pierderi uriașe, acestea fiind de ordinul milioanelor de lei. „Între 12 și 15 milioane, pe aici va fi pierderea!”, ne-au declarat surse din Apa Serv SA.

Un document oficial al companiei confirmă că 2022 a fost cel mai slab din toată istoria Apa Serv – pierderile fiind estimate la 12.668.390 lei, adică peste 2 milioane de euro.

Aceste informații se regăsesc în Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023. La capitolul indicatori „realizat/preliminat an precedent (2022)”, informațiile confirmă că anul 2022 a fost catastrofal. La venituri totale de 83.587.126 lei, cheltuielile au fost de 96.255.516 lei. Ponderea cea mai mare în cheltuieli a avut-o cheltuielile cu bunuri și servicii (36.487.433 lei), cheltuielile cu personalul (34.614.948 lei), alte cheltuileli de exploatare (21.505.785 lei).

La capitolul cheltuieli de natură salarială se află subcapitolul „Cheltuieli aferente contractului de mandat și a altor organe de conducere și control, comisii și comitete”, categorie în care intră directorul Bogdan Mușat, membrii Consiliului de Administrație, precum și alte persoane cu atribuții de conducere și control sau care au făcut parte din „comisii sau comitete”. Suma totală cheltuită ca fost de 837.115 lei.

Surprinde suma mică – 12.895.299 de lei – total investiții în anul 2022, ceea ce, pentru întreg județul, înseamnă foarte, foarte puțin. Pe de altă parte, este foarte probabil ca în această sumă să fie incluși și banii plătiți consultantului pentru Proiectul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Situația financiară dezastruoasă de la Apa Serv este explicată, ce-i drept, și de prețurile care au crescut foarte mult la energie electrică, produsele folosite pentru tratare a apei etc, acesta lucru influențând costurile de producție, în condițiile în care prețul apei și canalizării nu a crescut anul trecut. Cât de mult au influențat datele financiare aceste scumpiri, numai o analiză serioasă poate să ofere un răspuns corect.

Pe de altă parte, ratarea fondurilor europene pe POIM, nu face decât să îngreuneze soarta acestei companii județene, care, dacă va continua în aceeași notă, nu se știe cât va mai rezista.

D.MURARU

Citește și:

Eșec răsunător al Apa Serv SA. Adio, POIM! De ce este aproape imposibilă accesarea celor peste 300 de milioane de euro – bani europeni

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Plai cu boi 17 martie, 2023 at 19:29 Răspunde

    Și nu mai zicem că încasează la greu și în plus .
    De exemplu la canalizare . Metoda kil pe kil inclusiv la curte. Uzi o grădiniță cu trei flori, speli pe jos in coteț, uzi copăceii și via dar cate utilizați nu are apa in gospodarii .
    Apa aceea nu intra in canalizare . Dar ei facturează banditește kil e kil .
    Au să zicem 10 MC? Îți bagă 10 MC și la canalizare, așa plătești 20 MC.
    Ori vei care fac pâine, sucuri, etc . Apa din compoziție pleacă în lada de pâine la consumator . Ei, nici unul dintre cazuri nu prevede o scădere, o reducere . Ei consideră că toată apa ajunge la canal și dublează costul .
    Avem în oraș și împrejurimi fabrici chiar mari de pâine și alte produse alimentare .Kil pe kil chiar daca o mașină mare de pâine are o doza importantă și de apă aia se plătește.
    La curte sunt oameni care au captat burlanele și ulucele la rezervoare de plastic de o tonă . Le știți, skea cu armaturi metalice in jur . Nu mai consuma din rețea când ploua o buna perioada .
    Ii pasa lu Apa Serv? Nuuu.Kil pe kil, consideră că tot cu apa lor ruginită au udat oamenii roșiile .

  2. V.Vasile 18 martie, 2023 at 09:13 Răspunde

    Candva , cand societatea nu inregistra pierderi , a fost incropit de valutist un C.A. din cozile lui de topor , care-si desfasura ,,lucraturile,, unde in alta parte decat in sediul C.J.-ului. Este posibil ca ceva papagali sa fie si azi la conducerea societatii , de unde si rezultatele. Era si este un vice , unu* cu rosu-n gat permanent , care de la invelit sarmale , a fost trimis sa verifice cum functioneaza statia de epurare din Roman. S-a uitat lung la poarta noua (statia era abia pusa in functiune) si a tras concluzia ca acolo ,,se vantura apa,,! Tudoreii , puscasii , franarul , suculetul si alte marmote ,la ordin , provocau scandal dupa scandal prin sedintele AGA, fara dovezi reale incat era jenant sa-i asculti. Dintre ei , sunt si azi care fac si desfac lucruri prin companie asa ca ,,dragii mei nemteni,, stati dupa perdeluta si platiti stewardese , aruncatori de ciocane si alte neamuri ale ,,performantilor,, ca este plin pavilionul de neamuri, etc !

  3. Iulia Roman 22 martie, 2023 at 15:03 Răspunde

    Problema e ca nu se vrea. Și o vor tot tărăgăna asa pana când o sa rămână Romanul fără apa deloc pentru ca nu vor mai rezista țevile și conductele.
    Dar mereu cu mare nerușinare, lăsa comunicate cum ca fac întreruperi de furnizare la 12.07 lei metru cub.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.