Alertă! O porțiune din drumul județean spre Bisericani riscă să se prăbușească. Prefectura vrea ca Silvicul să facă lucrări de stabilizare a versanților

4
3663

Segmentul de drum din DJ 157 C (care duce către Bisericani), afectat grav de alunecări de teren în urmă cu aproape 4 ani, riscă să se prăbușească din nou, iar pentru a nu se ajunge aici autoritățile spun că trebuie să intervină rapid.

Comitetul pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț a aprobat, în ședința de ieri, măsurile pentru „punerea în siguranță a DJ 157C, km 1+685, între Viișoara și Bisericani”. Documentul, care este semnat de prefectul Adrian Niță, obligă Consiliul Județean Neamț să facă demersuri pentru finalizarea expertizei geotehnice extinse în zona afectată a drumului și a versanților. Ulterior, Direcția Silvică Neamț va fi obligată să aloce fonduri pentru a implementa măsurile impuse de expertiza tehnică. Cel mai probabil, experții vor cere efectuarea unor lucrări complexe de stabilizare a versanților, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o investiție serioasă și rămâne de văzut dacă Silvicul va fi dispus sau nu să facă aceste lucrări.

În acest moment, se vede cu ochiul liber că versantul din amonte de sectorul de drum afectat s-a deplasat câțiva metri, ceea ce înseamnă că există un risc real să se producă o nouă alunecare de teren. Porțiunea respectivă de drum a mai făcut obiectul unui studiu geotehnic, pentru care Consiliul Județean Neamț a plătit, în 2019, aproape 5.000 de euro unei firme de profil. Pe baza acestui studiu, firma Aqua Parc, alături de Construcții Gabab SRL, a realizat lucrări de consolidare a zonei afectate de alunecări de teren, care au costat peste 2 milioane de lei. Numai că lucrurile nu s-au rezolvat, iar după finalizarea lucrărilor au apărut din nou probleme.

Fotografii realizate ieri, 9 martie:

Drumul județean 157C, care face legătura între Viișoara și Sanatoriul Bisericani, cu o lungime de 6,6 kilometri, a fost modernizat, iar lucrările au fost recepționate în vara anului 2018. Proiectul a fost finanțat prin PNDL II, cu o valoare de  peste 2,5 milioane de euro. Lucrarea a beneficiat și de o actualizare a devizului, care a crescut costurile finale la aproximativ 3 milioane de euro.

Însă, după numai câteva luni, în zona Cabanei Scăricica, terenul de sub șosea a luat-o la vale, iar alunecările de pământ au pus în pericol siguranța traficului rutier.

În vara anului 2019, Consiliul Județean Neamț a investit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru a întări drumul în zona afectată, însă, după cum spuneam, problemele au reapărut. Piloții forați pentru a opri alunecările de teren sunt, ca și acum 3 ani, la vedere și se observă cum din lucrare s-au rupt bucăți de beton. De asemenea, se observă cu ochiul liber că situația s-a înrăutățit.

În vara anului 2020, după ce drumul a fost reparat înainte cu un an, au apărut probleme în același loc, respectiv în amonte de Cabana Scăricica. O porțiune mare de pământ s-a dislocat, iar câteva coloane introduse pentru a susține solul au rămas descoperite. În același timp, amenajarea din beton de la gura canalului de scurgere amplasat pe sub drum arăta de parcă fusese spartă cu piconul.

În 2019, când au apărut primele alunecări de teren, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, declara că de vină au fost ploile abundente. Imediat, Consiliul Județean Neamț a cerut și plătit două studii, unul tehnic, efectuat de Proexrom SRL Iași în schimbul sumei de 28.500 lei, fără TVA, și unul geotehnic, pentru care firma Alcro Trade SRL Piatra – Neamț a încasat 21.837 lei, fără TVA.

Ulterior, pe 8 noiembrie 2019, Consiliul Județean Neamț a încheiat un nou contract, prin încredințare direct, pe motiv de situație de urgență, cu asocierea de firme Aqua Parc SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, și Proexrom SRL Iași, firmă specializată în proiectare și execuții în domeniul geotehnicii. Valoarea contractului: 2.095.731 lei, fără TVA. Lucrările au fost recepționate în primăvara anului 2020, iar la puțin timp după au apărut noi complicații. În timp, acestea s-au acutizat, iar în prezent, se observă cu ochiul liber că situația este complexă.

În vara anului 2020, după ce drumul a fost reparat înainte cu un an, au apărut probleme în același loc, respectiv în amonte de Cabana Scăricica. O porțiune mare de pământ s-a dislocat, iar câteva coloane introduse pentru a susține solul au rămas descoperite. În același timp, amenajarea din beton de la gura canalului de scurgere amplasat pe sub drum arăta de parcă fusese spartă cu piconul.

D.MURARU

Citește și:

Fapte, nu vorbe! Drumul județean care duce la Bisericani se prăbușește

Cum arată reparațiile făcute pe DJ 157 C- Bisericani. Au costat peste 2 milioane de lei

Milioane de lei aruncați în râpă la Bisericani

Drumul de la Bisericani, situația se agravează. Ce sumă a fost alocată pentru studiul geotehnic

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Cristina 10 martie, 2023 at 10:55 Răspunde

    Nu e nimic la întâmplare, Nita e pus de Ciprian Șerban să pună silvicul sa aloce bani din bugetul padurilor , știind că Cumnatul lui Șerban are firma de construcții și face lucrări de drumuri in judetul Neamț și Bacău. Mi se pare corect că foști constructori care au executat lucrarea,nu de mult timp ,sa o facă pe bani lor,împreună cu Arsenie

  2. FLORIN 10 martie, 2023 at 17:44 Răspunde

    Acum ca nu i-a iesit decat profit de vreo 50% lui Ginel,sa vina toata lumea sa faca lucrari de stabilizare ca noi la CJ ne-am facut treaba si am”stabilizat”drumul cu firma lui Ginel si nu l-am facut de mantuiala ca toate lucrarile din Judet, l-am facut serios dar nu puteam prevede ca pamantul se duce la vale,noi credeam ca se duce la deal.
    Praful se va alege de toate lucrarile facute de firma de impostori Aqua Park/Mavgo.
    Toti impostorii din CJ care au semnat aceste receptii ar trebui sa intre in puscarie alaturi de seful lor.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.