Fapte, nu vorbe! Drumul județean care duce la Bisericani se prăbușește

6
4944

Inaugurat cu mare fast de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, în vara anului 2018, drumul județean DJ 157 C, care face legătura între Viișoara și Sanatoriul Bisericani, nu trece proba timpului. În cel puțin două puncte, terenul de sub șosea a luat-o la vale, iar alunecările de pământ amenință siguranța traficului rutier.

Una dintre probleme este mai veche și a fost remediată, într-o primă fază, în vara anului 2019, la un an de la inaugurarea șoselei. Consiliul Județean Neamț a investit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru a întări drumul în zona afectată, situată la câteva sute de metri în amonte de Cabana Scăricica. Numai că problemele au reapărut, iar șoseaua este, din nou, pe punctul de a ceda. În plus, la o distanță de aproximativ 400 de metri de DN 15, spre Bisericani, o porțiune din scurgerea betonată s-a rupt, iar pe marginea drumului a apărut un adevărat crater.

Așa arată acum porțiunea de șosea, de aproximativ 70 de metri, ce a fost reabilitată în vara anului 2019:

Piloții forați pentru a opri alunecările de teren sunt, acum, la vedere și se observă că din lucrare s-au rupt bucăți de beton.

Așa arată zona afectată (FOTO JOS), situată la aproximativ 400 de metri de Primăria Alexandru cel Bun, imediat după o curbă strânsă la stânga. O porțiune din construcția din beton, cu rol de scurgere, s-a rupt, iar pe marginea drumului a apărut un crater adânc de câțiva metri. Este clar că dacă nu se intervine în timp util, există riscul ca drumul să o ia la vale în ambele porțiuni unde au apărut probleme.

Drumul județean 157C, Viișoara – Sanatoriul Bisericani, cu o lungime de 6,6 kilometri, a fost modernizat, iar lucrările au fost recepționate în vara anului 2018. Proiectul a fost finanțat prin PNDL II, cu o valoare de  peste 2,5 milioane de euro. Lucrarea a beneficiat și de o actualizare a devizului, care a crescut costurile finale la aproximativ 3 milioane de euro.

În vara anului 2019 (FOTO JOS), drumul a fost grav afectat de alunecări de teren, consolidările costând peste 2 milioane de lei, fără TVA, sumă  asigurată de la bugetul Consiliului Județean Neamț. Lucrările de consolidare au fost executate de firma Aqua Parc SRL, cea care a efectuat, alături de Construcții Gabab SRL, și lucrările de modernizare.

În vara anului 2020, după ce drumul a fost reparat înainte cu un an, au apărut probleme în același loc, respectiv în amonte de Cabana Scăricica. O porțiune mare de pământ s-a dislocat, iar câteva coloane introduse pentru a susține solul au rămas descoperite. De asemenea, amenajarea din beton de la gura canalului de scurgere amplasat pe sub drum arăta de parcă fusese spartă cu piconul.

În vara anului 2019, când au apărut primele alunecări de teren ce au afectat o porțiune de drum de aproximativ 70 de metri liniari, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, declara că de vină au fost ploile abundente. Imediat, Consiliul Județean Neamț a cerut și plătit două studii, unul tehnic, efectuat de Proexrom SRL Iași în schimbul sumei de 28.500 lei, fără TVA, și unul geotehnic, pentru care firma Alcro Trade SRL Piatra – Neamț a încasat 21.837 lei, fără TVA.

Ulterior, pe 8 noiembrie 2019, Consiliul Județean Neamț a încheiat un nou contract, prin încredințare direct, pe motiv de situație de urgență, cu asocierea de firme Aqua Parc SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, și Proexrom SRL Iași, firmă specializată în proiectare și execuții în domeniul geotehnicii. Valoarea contractului: 2.095.731 lei, fără TVA. Lucrările au fost recepționate în primăvara anului 2020, iar la puțin timp după au apărut noi complicații. În timp, acestea s-au acutizat, iar în prezent, se observă cu ochiul liber că situația este complexă.

Probabil, vor urma alte lucrări de consolidare ce vor fi executate tot din banii bugetului Consiliului Județean Neamț.

D.MURARU

Citește și:

Cum arată reparațiile făcute pe DJ 157 C- Bisericani. Au costat peste 2 milioane de lei

Milioane de lei aruncați în râpă la Bisericani

Drumul de la Bisericani, situația se agravează. Ce sumă a fost alocată pentru studiul geotehnic

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

 1. daniels 26 noiembrie, 2021 at 21:38 Răspunde

  Mai tineti minte cum se uita mirat impreuna cu Ginel la o roca ! Parca era profesor universitar doctor, in geotehnica si fundatii, descoperise oul ca si COLUMB!!! Feresca Dumnezeu sa inceapa sa cada una dupa alta ” lucrarile executate “!! Vor avea ca sa ancheteze DNA !! Un sfat sar impune nu mai faceti lucrari la Poduri ca cel de la LUTCA peste Siret cu societati care nu au mai lucrat asa ceva in viata lor! Poata au vazut in filme dar un Pod este o lucarare de arta nu te poti lega de licitatie numai ca sunt bani multi !!! Atentie la “pana de vultur””!!

 2. Nana 27 noiembrie, 2021 at 12:20 Răspunde

  Să chemăm legiunile romane care ne-au lăsat drumuri și poduri ce dăinuie de mii de ani ca să refacă acest drum și multe altele la fel! Ce spuneți? Poate e și mai ieftin!

 3. Liviu 27 noiembrie, 2021 at 12:22 Răspunde

  Ca sa recapitulam, lucrarea a costat foarte multi bani pe PNDL dupa care au mai platit si de la CJ? Chiar nu-l poate opri nimeni din nenorocirile pe care le face? Se lauda ca a reparat o multime de drumuri din judet dar majoritatea dintre ele se deterioreaza pentru ca spagile au fost pe masura. Opriti-l, domnilor procurori! Chiar e asa cum se spune ca plateste oameni din servicii si justitie? Adica sunt platiti de un analfabet? Doamne fereste!

 4. FLORIN 27 noiembrie, 2021 at 17:56 Răspunde

  Lucrare facuta cu firma de 2 bani dotata cu cele mai ”moderne”utilaje’ nici unul mai nou de 30 de ani si cei mai buni specialisti in drumuri si poduri si autostrazi BINEINTELES,am uitat,cum se poate asa ceva…. luati de la Publiserv.
  Aqua Park denumita mai nou”Compania de Autostrazi”care nu a facut nici un km de autostrada si care NU nu poate face nici un podet sau un drum cu rigole fara ca el sa se darame sau sa se naruie cu tot cu rigole participa la ”licitatii pentru AUTOSTRAZI.
  Va dati seama cum ar arata o autostrada ”construita”de Aqua Park/Compania de Autostrazi??Puteti sa va imaginati asa ceva?
  In 6 luni” lucrarea” va arata ca in filmele post apocaliptice.
  Este aceeasi firma care a ”reabilitat”drumul de la Agarcia o mega bataie de joc la adresa banilor publici si bineinteles inca un exemplu de ce acest program PNDL1,2,3 este o MEGA hotie si de ce trebuie trecut in ilegalitate.

  Nu mai spun de”VESTITUL” ”primarul” Rotaru pe raza caruia se ”petrec”aceste CALAMITATI de ”lucrari.
  Acest specimen este inca in libertate multumita coruptiei endemice de la Parchet/DGA/MAI/DIICOT care NU vor sa faca nici un fel de anchete serioase in ce priveste DELAPIDAREA grosiera a banilor publici in comuna Alexandru cel Bun.
  Romanica-statul esuat pentru cetateni insa nu si pentru institutiile mai sus enumerate care praduiesc aceasta tara fara rusine cu salarii colosale si pensii speciale luate DEGEABA.

 5. Iosub 28 noiembrie, 2021 at 05:46 Răspunde

  Acest Ginel știți ce studii are? Școala profesională. A lucrat in Italia la cules de conuri de pin, a făcut transport auto de persoane in italia.insa are specialiști de frunte,ingineri cu diplome false date de un fost Primar și fost vecin cu Ginel. Acești ingineri sunt rude apropiate lui,cumnați ,verișori e.t.c și adevărați ingineri de drumuri și poduri vând roșii în piața,de așa oameni sa înconjurat Arseni. Va mai aduceți aminte de marele meneger a lui Arseni? Celebru Cătălin Chitei,care și-a dat demult și-a cu trâmbițe,acest individ este înainte mergătorul lui Ginel ,are contracte de consultanță cu majoritatea primăriilor din județ și pe foarte mulți bani și în primarii la achiziții publice sunt oameni fără studii pe foarte mulți bani,vezi cazul Borlești unde o doamnă a fost angajată la fonduri Europene cu școala profesională,deja e un dosar pe rol la poliția Jud. Neamț care trenează de peste un an de zile.poaye domnule Muraru faceți un subiect de presă și la Primăria Borlești unde Ginel conduce tot,a luat un teren in locul numit Bobeica ,a intrat cu excavatoarele și a făcut drumuri,a făcut pod peste râul Nechit fără autorizație de construcție și a început exploatarea forestiera ,terenul fiind de aproximativ 100h. 60/ fiind inpadurit

 6. Nicu Tofan 29 noiembrie, 2021 at 00:32 Răspunde

  Oops, tocmai ce a fost transmis un drept la replică la acest articol.
  Nu de Consiliul Județean ci de propagandistul ăla cu site, Iosub, care e campion la pupat polticieni in dos.
  Si acest Iosub ne ia pe toti de prosti si spune ca daca s-au desprins elemente de beton dar astfaltul nu a luat-o, ÎNCĂ!, din nou la vale, e bine.
  Deci…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.