Gafă monumentală! Apa Serv SA a trimis Ministerului Investițiilor o adresă în care a menționat proiectul din … județul Caraș-Severin. Expert: Se bat până în ultima secundă pentru „nemțenii mei”
Deși cele mai multe voci afirmă că Apa Serv SA nu mai poate face nimic pentru a accesa cele peste 300 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili, pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă din județul Neamț, conducerea companiei afirmă contrariul. Din informațiile pe care le deținem, Bogdan Mușat, directorul general al companiei județene, a fost la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în această săptămână, pentru a încerca să rezolve problema finanțării prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Despre acest proiect, reprezentanții ministerului au spus clar, cu subiect și predicat, că „finanțarea nu se mai poate realiza”. Totodată, ministerul le-a recomandat celor de la Apa Serv să se reorienteze, indicându-le noul program operațional (Programul de Dezvoltare Durabilă – PDD).
Ministerul a înaintat adresa companiei Apa Serv SA pe data de 6 februarie și tot atunci, reprezentanții firmei nemțene au trimis un răspuns în care, printre altele, justifică faptul că: „proiectul este bine prezentat, informațiile prezentate fiind corelate, iar investițiile justificate astfel că proiectul poate fi promovat pentru faza următoare pregătire/evaluare”.
Însă adresa celor de la Apa Serv SA către minister face referire la, atenție!, la proiectul de apă și canalizare din … Caraș-Severin, nu la cel din Neamț.
La „Scurtă prezentare proiect”, celor care au întocmit adresa le-a scăpat porumbelul: „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Caraș-Severin în perioada 2014-2020 promovează (…).
Este clar că vorbim despre un proiect care ar fi trebuit să se aplice în județul Neamț, nu în Caraș-Severin, așa cum apare în adresa celor de la Apa Serv SA transmisă ministerului.
Probabil, cel care a întocmit documentul a avut o sursă de inspirație la … Caraș-Severin. Această gafă confirmă încă o dată seriozitatea și profesionalismul unora dintre cei care lucrează la Apa Serv SA.
Ne întrebăm ce opinie o fi avut reprezentanții ministerului care au citit adresa în care solicitanții de bani europeni nerambursabili au omis să înlocuiască județul Neamț cu Caraș-Severin, cel mai probabil, într-o acțiune de plagiat.
Iată adresa Ministerului în care se spune clar că banii pe POIM au fost pierduți.
…. și adresa Apa Serv SA:
„Au făcut copy-paste după un alt document”
În ceea ce privește șansele ca Apa SERV SA să mai prindă finanțarea de peste 300 de milioane de euro – bani europeni prin POIM, cunoscătorii afirmă că acestea sunt egale cu zero.
„Dacă documentul în care apare denumirea județului Caraș-Severin este răspunsul oficial al Apa Serv la adresa ministerului, atunci situația este tristă de tot. Au făcut copy-paste după un alt document și a rămas Caraș-Severin în loc de Neamț”, ne-a declarat un expert cu experiență în domeniul accesării de fonduri europene.
Specialistul a mai precizat că, în prezent, maximul pe care Apa Serv SA îl mai poate obține este o aprobare care „să aline rănile din orgolii”, însă „bani efectiv și posibilități concrete de implementare nu există”.
„Deja Ministerul Implementării Proiectelor Europene a convocat, săptămânile trecute, operatorii care implementează efectiv POIM-ul să caute de comun acord modalitățile de transfer pe PDD ale cantităților de lucrări contractate pe POIM, care nu se vor finaliza până la termenul limită, care este de 31 decembrie 2023. Nicio zi în plus. Cei de la minister au dreptate în ceea ce afirmă în scrisoarea adresată Apa Serv, și anume că această companie nu mai are timpul fizic necesar nici măcar pentru a declanșa procedurile de achiziție publică a unui contract, în acest an calendaristic. Din momentul încărcării pe SICAP (n.r. sistemul electronic de achiziții publice) până la semnare durează cel puțin șase luni, maxim nouă. Orice discuție, analiză etc va dura luni la minister și chiar dacă celor de la Apa Serv li se va da dreptate, nu vor mai face efectiv nimic. Nici măcar nu vor săpa o cupă de excavator. Gândiți-vă că ministerul, în perioada asta, are de realizat ghidurile pe PDD, așa că este greu de crezut că își pune oamenii să muncească inutil la analiza aplicațiilor operatorilor care depun, acum, aplicațiile POIM. În cazul Apa Serv, aplicația POIM va fi o simplă cheltuială inutilă. Se mai pot atenua pierderile politice, de imagine, însă ca plan concret – investiții, bani primiți efectiv – nu au ce să mai facă. Vor (n.r. reprezentanții Apa Serv SA) pur și simplu să atenueze impactul la nivelul opiniei publice. Se bat până în ultima secundă pentru „nemțenii mei”, însă nemțenii nu au chiar nimic de câștigat din asta, doar de pierdut”, potrivit expertului în implementarea proiectelor europene.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Habarnisti !!!!
domnul iacoban ori nu stie ori (***) sa citeasca o adresa oficiala(asta e pentru cele relatate in presa) ,
a existat un termen limita sa fie depus proiectu fiind chiar si prelungit de catre ministru prin OM 3062/28.11.2022 prin care prelungeste pana la 19.12.2022 depunerea proiectelor dar Musat l a depus pe 24.01.2023 , fiind interesat de sindrofii sau a crezut ca cei din minister sunt angajati si la aqua park si o sa raspunda comenzilor lui Ginel .
acum vine si arata vinovat ul pe cei din consultanta dar ce sa vezi ,ca exista mai multe instiintari tocmai din martie 2022 prin care le cere sa depuna proiect ul pt ca se va pierde.
sa se ia exemplul de la RAJA CONSTANTA unde au implementat Poim pe mai multe județe!!! Macar copy/paste daca tot vor să facă ceva !!!
Pe lângă cele afirmate mai sus de către expert, vă mai spun eu un aspect: din punct de vedere financiar, Apa Serv este pe minus!! Aaaaaaa, numai vreo 15 milioane de lei, o bagatelă. Iar ca să accesezi ceva fonduri europene, societatea trebuie să fie pe plus!!
Din tot ce s-a spus în media (mă refer la afirmațiile atât ale lui Iacoban, Mușat & ceilalți) se desprinde clar disperarea lui Ionel și Ginel de a mai prădui ceva biștari. Bag seama că s-a subțiat buzunarul și de aici vine foamea-n glandă. Nu degeaba stau pe acasă fără bani cei de la Aqua (magic era să spun!) Park!
O zi frumoasă tuturor
Dar ce cauta unii ca Iacoban in apa serv? El e specialist in piete si oboare si in bla, bla, plus ca e ghiocelul unui valutist.
Dar (***) Musat? Dar activistul (***) Puscasu? Dar parintele Pavaleanu pe post de dir tehnic (incredibil!!)
Dar slujitorul Mihalcea , de la gară?
Dar Stănescu băiatul de casa a lui Sosetă la Adi?
Ce caută toți acesti habarnisti la Apa Serv? Alo, Șosetă, valutistule, unde te crezi?