Unul dintre „marii investitori” ai Neamțului s-a evaporat. Rețeaua de firme dubioase din care face parte și somnul adânc al autorităților

0
13489

Unul dintre „cei mai mari investitori străini” pe care i-a avut județul Neamț în ultimii doi ani, despre care atacul.ro a scris, și modul în care a dispărut, arată cine sunt cei care „plasează” bani în economia locală și preocupările lor din mediul de business.

O firmă, cu un capital social integral vărsat de un milion de lei, a fost dizolvată de Tribunalul Neamț, iar soarta banilor, echivalentul a 205.338 de euro, este incertă.

„Investitorul” nu a depus niciun bilanț, iar elementele care există la această dată indică o posibilă faptă de spălare de bani, pe care autoritățile sunt obligate să o investigheze.

De altfel, Poliția și Fiscul ar fi trebuit să verifice această așa-zisă investiție încă din luna mai a anului 2021, atunci când atacul.ro a dezvăluit că, la o adresă din comuna Borlești, județul Neamț, își au sediul mai multe societăți comerciale, majoritatea cu mari probleme.

Dacă se grăbesc, polițiștii mai pot sta de vorbă cu dubiosul milionar moldovean, care acum s-a mutat în județul vecin, la Iași, unde are niscaiva afaceri, devenind asociat al unei firme înglodate în datorii.

Vladimir Bajenov, un cetățean moldovean, în vârstă de 43 de ani, din satul Ocolina, Raionul Soroca, a înființat, în data de 7 aprilie 2021, firma Bajenov Market SRL, cu un capital social de 1.000.000  de lei integral vărsat, echivalent a 205.338 de euro.

Societatea, cu sediul în comuna Borlești, strada Aleea Poeniței, nr.27, avea ca principal obiect de activitate „activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice”.

Acum, la nici doi ani de la înființare, firma a fost dizolvată prin sentința Tribunalului Neamț, solicitarea venind din partea Oficiului Național al Registrului Comerțului.

La aproape un an de la înființare, asociatul unic, Bajenov, a autorizat mai multe coduri CAEN, de la comerț cu ridicata la activități de consultanță și de publicitate.

Cu toate acestea, firma nu apare că ar fi desfășurat vreo activitate economică, neavând bilanțul depus pentru anul 2021.

În schimb, în iunie 2022, Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Neamț a solicitat dizolvarea firmei, în dosarul înregistrat pe rolul instanței, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț și Bajenov Market SRL având calitatea de pârâte. În luna august 2022, Tribunalul Neamț a admis cererea.

„Admite cererea formulată de reclamantul Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Neamţ în contradictoriu cu pârâta Bajenov Market SRL. Dispune dizolvarea pârâtei Bajenov Market SRL. Dispune înregistrarea hotărârii de dizolvare în registrul comerţului, comunicarea către societatea pârâtă, reclamant pentru înregistrarea menţiunii de dizolvare în registrul comerţului, Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – administraţia judeţeană a finanţelor publice Neamţ, publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala reclamantului, pe pagina de internet a Oficiului Naţional a Registrului Comerţului sau pe portalul de servicii on line al acestuia. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a”, se arată în decizia instanței, care nu a fost atacată cu apel.

În acest moment, a rămas o singură întrebare, și anume ce s-a întâmplat cu milionul de lei – capitalul social integral vărsat de fondatorul firmei?

„Investitorul” din Neamț, patron de firmă ieșeană înglodată în datorii

Iar lucrurile dubioase nu se termină aici, pentru că, în continuare, Vladimir Bajenov face afaceri în România, în prezent fiind asociatul unic al unei firme care are datorii de milioane de lei la stat. Societatea se află deja într-o situație financiară delicată și, cel mai probabil, va intra în faliment.

În prezent, societatea Alexim Sun SRL își are sediul în satul Piscul Rusului, comuna Dagâța, județul Iași. Firma a fost înființată în anul 2018 de Emilian Gălbează, sediul fiind în orașul Iași, pe strada Miroslava. Având ca principal obiect de activitate „intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun”, firma a avut activitate în anii 2018, 2019 și 2020.

În anul 2020, societatea a avut o cifră de afaceri de 3,33 milioane de lei, profit de 281.692 lei și datorii de 2,35 milioane de lei. Este ultimul an când firma apare cu bilanțul publicat.

În 5 februarie 2020, Gălbează i-a cooptat în firmă pe Serghei Morari, cetățean moldovean, numit și administrator, și pe Iulian Cîtea, din Târgu Frumos, județul Iași, ambii devenind asociați cu câte 4,55% din părțile sociale, fiecare.

În 17 februarie, Gălbează a renunțat la părțile sociale în favoarea lui Morari, acesta devenind asociat majoritar cu 95,45% din părțile sociale. În iulie 2020 a ieșit din firmă și Morari, moment în care Cîtea a devenit asociat unic și administrator.

În mai 2021, Cîtea decide să mute sediul societății în Neamț, la Borlești, pe Aleea Poeniței, nr, 27, adică fix la adresa unde își avea sediul social și firma milionarului Bajenov.

Câteva luni mai târziu, în februarie 2022, Cîtea schimbă sediul social al firmei în Dagâța, satul Piscu Rusului – Iași.

În iunie 2022, Cîtea cesionează toate părțile sociale lui Vladimir Bajenov, care se trezește patronul unei firme înglodate în datorii.

În acest moment, Fiscul ieșean afirmă că societatea este insolvabilă. Urmărind parcursul acestei societăți, se poate observa că schimbările de dese de sediu dintr-un județ în altul au avut, cel mai probabil, scopul de a-i pune în încurcătură pe angajații Fiscului. Datoriile societății sunt destul de mari și acumulate într-un singur an, ceea ce înseamnă că autoritățile ar trebui să vadă ce s-a întâmplat, mai ales că vorbim despre comerț cu băuturi alcoolice și tutun, produse accizabile.

„Incubatorul de afaceri” de pe strada Poeniței din Borlești

Ca și acum 2 ani, la adresa Aleea Poeniței, nr 27, comuna Borlești – Neamț își au sediul mai multe societăți comerciale, multe dintre ele cu probleme.

Irinescu Software SRL a fost înființată anul trecut, iar Carpathian Samen CS SRL, în urmă cu 2 ani. Firma Irinescu Software SRL îl are administrator și asociat unic pe Nicolai Boldescu, un cetățean moldovean de 41 de ani, născut în satul Ocolina, Raionul Soroca, ca și Bajenov. Boldescu mai figurează ca asociat unic în alte două firme, una dintre ele – Nisteon SRL, sediul în Lunca Cetățuii (Iași), având datorii 2,6 milioane de lei la finele anului 2020. Societatea nu apare cu bilanț depus pentru anul 2021. De altfel, firma, înființată în anul 2011, cu obiect de activitate „software orientat către client”, a funcționat numai 2 ani, când a prestat servicii în zona construcțiilor. Cifrele de afaceri din 2019 și 2020 sunt colosale dacă e să le raportăm la numărul de angajați: 2,8 milioane de lei în 2019, cu 2 angajați, și 1,5 milioane d elei, în 2020, cu 3 angajați. În perioada cât societatea a avut această activitate, asociați au fost ieșenii Ana Ecaterina Trifan (39,22 %), Petronel Alfred Petrea (58,82%) și Iulian Cîtea (1,96%). Cel din urmă este același Cîtea implicat și în firma Alexim Sun SRL, preluată de cetățeanul moldovean Bajenov.

În noiembrie 2021, cei trei asociați s-au retras din firmă și au cesionat părțile sociale lui Nicolai Boldescu, care s-a trezit patron al unei firme cu datorii de sute de mii de euro.

În trecut, la adresa de pe Aleea Poeniței, 27, Borlești – Neamț, au funcționat și alte firme. Toate au fost dizolvate sau se află în procedură de faliment. Cele mai multe dintre ele nu și-au depus bilanțul la Ministerul Finanțelor Publice. Vorbim despre firme de construcții, IT, școli de pilotaj, transport etc, cu administratori și asociați din alte țări, respectiv Bulgaria și Macedonia.

Todcalesoo SRL a fost înființată, în februarie 2017, de cetățeanul bulgar Todor Dimitrov, având principal obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”. Societatea nu a depus niciun bilanț la Finanțe, iar în anul 2020 a fost dizolvată prin sentința Tribunalului Neamț.

În noiembrie 2017, macedoneanul Nehat Marevci, cu reședința în Franța, a înființat firma Europa Metaux Vlora SRL, cu sediul pe Aleea Poieniței, nr. 27, Borlești. Cu obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, agentul economic nu a depus niciun bilanț, iar în mai 2020, Tribunalul Neamț a dispus radierea din registrul comerțului.

Baltic Distribution Grup SRL, cu obiect principal de activitate „școli de conducere (pilotaj)”, a fost înființată de bârlădeanul Andrei Marian Brașoveanu în mai 2018. În data de 10 martie 2021, firma și-a schimbat sediul în comuna Banca, județul Vaslui, ca două zile mai târziu să-și schimbe sediul în Suceava, pe strada Curtea Domnească. Firma nu a depus nicio situație financiară, iar în februarie acest an, Tribunalul Neamț a dispus radierea ei din registrul comerțului. Ulterior, Curtea de Apel Bacău a admis apelul formulat de reprezentanții firmei, iar aceasta a rămas activă.

În ianuarie 2019, Edit Savastre, din Târgu Mureș, înființa societatea Leather Serv SRL Production, cu principal obiect de activitate „fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie și a articolelor de harnașament”, cu sediul în Borlești, Aleea Poieniței, nr. 27. În iulie 2020, Savastre își cesionează părțile sociale către Marian Grecea, din Coșereni-Ialomița,care devine asociat unic și administrator. Tot atunci și-a schimbat sediul social din Borlești în orașul Bolintin Vale, județul Giurgiu. Firma a avut două sedii secundare declarate, în Giurgiu și Argeș.

Acum 2 ani, firma Art Construct Bygg & Renovering SRL era singura dintre cele cu sediul la adresa Aleea Poieniței, nr.27, Borlești, care își depusese bilanțurile la Finanțe. În prezent, societatea se află în insolvență.

Daniel MURARU

Citește și:

„Incubatorul de afaceri” cu iz penal din Borlești și investiția misterioasă de 1 milion de lei a unui basarabean

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.