Îl salvează prescripția? Când va fi decisă soarta procesului în care fostul șef al SH Bistrița e judecat pentru că a luat șpăgi de milioane de euro

1
2860

Așa cum era de așteptat, fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița, Constantin Romică Grigoriu (foto), judecat de Tribunalul Neamț într-un dosar de luare de mită, a cerut instanței încetarea procesului penal pe motiv că a intervenit prescripția. Grigoriu procedează exact cum au făcut și alți inculpați aflați în situația lui, adică se folosește de deciziile Curții Constituționale a României (CCR), din 2018 și 2022, și de Decizia pronunțată, la finele lunii trecute, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privitoare la prescripția răspunderii penale.

La termenul procesului din data de 8 noiembrie 2022, instanța a fost nevoită să amâne cauza pentru 11 ianuarie 2023, pentru ca reprezentantul Ministerului Public să ia cunoștință de conținutul cererii privind prescripția faptei penale, cerere depusă de avocații inculpatului.

La termenul de ieri, magistrații au stabilit următoarea întâlnire pentru data de 10 februarie, urmând să se pronunțe cu privire la prescripția răspunderii penale. Așadar, lucrurile se vor clarifica în nicio lună.

Cum faptele de luare de mită, de care îl acuză DNA, au fost comise în perioada 2010-2011, termenul de prescripție a răspunderii penale s-a împlinit, în condițiile în care prescripția specială nu mai funcționează ca urmare a deciziilor CCR și ÎCCJ. Date fiind aceste lucruri, cel mai probabil, Romică Grigoriu va fi unul dintre inculpații care vor scăpa de problemele penale.

Grigoriu a condus Sucursala Hidrocentrale Bistrița până în mai 2014, când Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica, l-a revocat din funcție.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în decembrie 2019 pentru luare de mită.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

GRIGORIU CONSTANTIN – ROMICĂ, la data faptelor director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale),
Un administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată (9 acte materiale),
Un administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (9 acte materiale),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul realizării obiectivului de investiții “Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava”, în perioada 2010-2011, inculpatul Grigoriu Constantin – Romică, în calitatea menționată mai sus, pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu constând decontarea la timp a lucrărilor, i-ar fi determinat pe reprezentanții societății contractante să încheie, chiar dacă nu se impunea acest lucru, trei contracte de prestări servicii cu firmele administrate de ceilalți doi inculpați.
Ulterior, în baza a 15 facturi fiscale ce ar fi fost emise de cele două firme, societatea contractantă ar fi decontat suma totală de 6.518.609 lei pentru lucrări care în realitate nu ar fi fost executate.
În aceeași perioadă, inculpatul Grigoriu Constantin – Romică, în calitate de președinte al unei comisii de evaluare, prin încălcarea obligațiilor de serviciu prevăzute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică (…), ar fi atribuit unei alte societăți comerciale un contract de lucrări la obiectivul “Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții”. În realitate, dacă ar fi fost respectată legislația în vigoare, oferta tehnică și financiară a societății respective ar fi trebuit respinsă de comisia de evaluare prezidată de Grigoriu Constantin Romică.
Ulterior, inculpatul i-ar fi determinat pe reprezentanții societății contractante să încheie, trei contracte de furnizare bunuri și prestări servicii cu firma unuia dintre ceilalți doi inculpați în valoare totală de 5.004.200 euro fără TVA și 5.950.232 lei fără TVA.
Urmare a acestor demersuri, beneficiul total al firmei administrată de omul de afaceri ar fi fost de 1.718.818 euro și 2.541.280 lei”, se arată în comunicatul DNA, din decembrie 2019.

Procurorii DNA afirmă că Romică Grigoriu, în înțelegere cu patronii a două firme comerciale, Sorin Grigore și Vasile Constantin Lazăr, a luat șpagă în valoare de peste 9 milioane de lei și 1,7 milioane de euro. Într-un caz, reprezentanții unei firme au fost nevoiți să-i dea șpagă lui Grigoriu pentru ca acesta, în calitatea sa de director SH Bistrița, să deconteze anumite lucrări hidrotehnice.
În cel de-al doilea caz, șpaga a fost cerută ca urmare a „sprijinului” acordat unor societăți comerciale pentru a prinde un contract de  peste 10 milioane de euro.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

 1. FLORIN 15 ianuarie, 2023 at 08:43 Răspunde

  Justitia corupta si fara chef de munca din Romanica care ”functioneaza”fara o lege a”raspunderii magistratilor” un cadou facut de clasa politica de hoti si impostori alaturi de spagile sub forma de salarii aberante si pensii halucinante speciale la 40 de ani,ne-au adus aici.
  Vina o poarta in exclusivitate cetateanul prost, indolent,nepasator si fara nici un simt civic care voteaza sau nu voteaza de 33 de ani aceste structuri mafiote PSD/PNL care au furat de au rupt si au adus-o la faliment aceasta tara cu o datorie externa de 154 miliarde euro,TOTI FURATI.
  Ii vedeti pe acesti prosti sa fie indignati si sa ceara socoteala acestui stat esuat de”speciali”?
  Nu,scalavii prosti care vor plati aceste hotii dau like-uri pe facebook la cei care ii fura.Atat de prosti sunt saracii.
  Tara noastra este dupa chipul si asemanarea acestor prosti.Falimentul este aproape.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.