Afacerea „Telegondola”. Perla Invest, raiul jefuitorilor. Cum au fost furați banii pietrenilor cu complicitatea autorităților
Subiectul jafului de la Perla Invest, societate a Consiliului Local Piatra-Neamț, care administrează mai multe bunuri ale orașului, inclusiv telegondola, a fost dat uitării ani de zile. A revenit recent în actualitate, după ce între executivul primăriei și consilierii opoziției a izbucnit un adevărat război, ce are ca temă achiziționarea stației de plecare a telegondolei. Consilierii opoziției, unde, la loc de frunte, se află social democrații, și-au justificat în fel și chip refuzul de a vota pentru această achiziție.
Printre altele, șefa PSD Piatra-Neamț, Florentina Moise, a declarat că banii ar fi mai bine de folosit pentru ajutorarea bătrânilor și i-a transmis primarului Carabelea că nu este de acord ca primăria să acopere, din banii pietrenilor, „tot ce au furat unii de la firma care administrează telegondola”. Flori nu știa, probabil, sau poate a crezut că s-a uitat că una dintre firmele care au țepuit Perla Invest a aparținut familiei colegului său de partid, deputatul Ciprian Șerban, zis și „Suculeț”.
De asemenea, șefa PSD Piatra-Neamț ar trebui să-și amintească că partidul pe care îl păstorește a avut viceprimar ( pe Aurelia Simionică) la Piatra-Neamț, care a tolerat și chiar a luat parte la jaful găștii lui Pinalti.
Jaful de la Perla Invest a fost comis inclusiv cu agamani de la PSD, dar și de la PNL sau PDL. Ca să nu mai spunem că personaje care se aflau în gașca lui Pinalti sunt acum în curtea PSD. Și dăm doar două exemple: actualul prefect Adrian Niță, fost șef la tineretul PDL, și Ana Monda, fost viceprimar din partea PDL, acum în PSD. Soțul doamnei Monda a fost chiar în CA-ul de la Perla Invest, așa că Flori ar avea de unde să se informeze corect despre jaful de la această societatea a CL Piatra-Neamț.
Pe de altă parte, nu este deloc lipsit de interes faptul că polițiștii și procurorii nu au fost sensibilizați de hoțiile de la Perla Invest și nu și-au făcut treaba. În loc să intervină pentru a stopa fărădelegile, oamenii legii au preferat să se prefacă că nu văd ce se întâmplă, deși totul era evident.
De altfel, autoritățile nu au reușit să finalizeze nici măcar un dosar penal privind matrapazlâcurile comise de tot felul de personaje la societățile Consiliului Local Piatra-Neamț sau la cele ale Consiliului Județean Neamț. Exemplu clar de indolență este cel al lui Leonard Cadăr, fost director la Drupo SA Neamț, care, folosind muncitorii și utilajele firmei, și-a ridicat ditamai castelul în curtea Palatului Copiilor din Piatra-Neamț. Nu l-a văzut nimeni, nici polițiștii, dar nici cei care lucrează în Servicii, deși și unii, și alții treceau zilnic prin zonă, în drum spre serviciu. Era perioada în care Pinalti era „el lider maximo” și toți îi ciuguleau din palmă, de la polițiștii care îi umpleau paharele cu whiskey pe la petreceri deșucheate, la procurori, jurnaliști și șefi de instituții.
Milioane de lei sifonate de la Perla Invest
Atacul.ro a intrat în posesia unor informații bombă care arată cum a funcționat rețeta prin care firma Perla Invest a fost efectiv jefuită. Datele pe care le deținem ar fi trebuit, în mod firesc, să ajungă și pe masa celor de la Poliție. Suntem siguri că s-a întâmplat acest lucru, cum suntem la fel de siguri că dosarul a fost clasat, așa cum au fost clasate și altele privind escrocherii comise pe la Drupo, Publiserv. Urban, Troleibuzul etc.
Verificările Curții de Conturi au reliefat că, în perioada aprilie 2013 – februarie 2014, societatea Perla Invest SRL a beneficiat, lunar, de sume importante de la bugetul Primăriei Piatra-Neamț, adică din sumele adunate de la pietreni cu titlu de taxe și impozite. Sumele „pompate” lunar în Perla Invest au fost cuprinse între 160.000 lei și 335.000 lei ”în vederea asigurării continuității funcționării societății” sub forma operațiunilor de majorare a capitalului social al firmei. Astfel, capitalul social al firmei a fost majorat de municipalitate prin aport în numerar cu suma de 2.426.000 lei și prin aport în natură în sumă de 5.216.213,31 lei.
Numai că Perla Invest SRL a efectuat acte de comerț cu fondurile alocate de către primărie, afacerile provocând pierderi ca urmare a săvârșirii unor fapte ilicite de către cei care aveau atribuții în administrarea patrimoniului societății.
La vremea respectivă, au fost persoane care au tras semnale de alarmă, însă nimeni nu le-a băgat în seamă. De exemplu, auditorii Camerei de Conturi Neamț au văzut ce se întâmplă în curtea Perla Invest SRL și au cerut să fie luate măsuri, însă acțiunile au fost blocate sau mușamalizate.
De exemplu, neregulile identificate la Perla Invest SRL obliga conducerea Primăriei Piatra-Neamț (unic asociat al SC Perla Invest SRL), cu primar Pinalti, iar ulterior, Dragoș Chitic, să dispună verificarea, de către organele de control ale primăriei, a modului în care au fost utilizate fondurile alocate, să stabilească persoanele vinovate care au provocat starea de faliment a societății și să dispună măsuri împotriva acestora pentru recuperarea prejudiciilor produse. Ceea ce nu s-a întâmplat. Lipsa verificării a convenit foarte mult fostului director Goldan Cătălin, care a acționat nestingherit numai în interesul propriu, nu și al societății. Rezultatul final nu putea fi altul decât provocarea stării de faliment a societății, fără ca acționarul să prevină în vreun fel.
Astfel, principalul vinovat pentru declanșarea stării de insolvență/faliment a Perla Invest SRL este fostul director Cătălin Goldan, toate neregulile pornind în perioada mandatului său. Următorii directori nu au făcut decât să le preia cu bună știință, fără să deschidă acțiune în instanță împotriva fostului/foștilor directori care au gestionat, în mod defectuos, firma. Lipsa de implicare, cel mai probabil voită, a cauzat prescrierea dreptului la acțiune pentru recuperarea prejudiciilor constatate de auditorii publici externi. Cu alte cuvinte, Curtea de Conturi a constatat nereguli, a impus măsuri pentru recuperarea prejudiciilor, însă directorii firmei nu au acționat în niciun fel, deși, prin contractele de mandat au avut ca obligație „să depună toate diligenţele în scopul realizării unei gestiuni eficiente a capitalului de stat, de către societatea la care este mandatar al intereselor statului”.
Mai mult decât atât, nerecuperarea prejudiciilor în urma nedispunerii şi a neurmăririi, de către conducere, a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dar legea trebuie și aplicată!
Este evident că vorbim despre fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale. Faptă penală reprezintă și nerecuperare prejudiciului, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducerea entității a măsurilor dispuse de Camera de Conturi Neamț. Ar mai fi de spus și de verificat, de către cei în drept, dacă directorii Camerei de Conturi Neamț au respectat legea, pentru că aveau obligația să sesizeze departamentul de specialitate coordonator al acțiunii din cadrul Curții de Conturi a României în legătură cu această situație. Informațiile noastre arată că șefii de la Camera de Conturi Neamț nu au făcut nicio sesizare în acest sens.
Încă nu este târziu ca autoritățile statului să caute și să identifice cauzele care au determinat neacționarea în instanță, în timp util, a fostului director Cătălin Goldan, pentru nedispunerea și neurmărirea recuperării prejudiciilor produse în perioada mandatului său.
De ce au stat autoritățile deoparte de mizeriile de la Perla Invest
După controlul efectuat de către Curtea de Conturi în anul 2015 la Perla Invest SRL, autoritățile statului ar fi trebuit să ia cu asalt cazul, să întocmească dosare penale și să-i tragă la răspundere pe cei care au prăduit firma și banii pietrenilor. Ar fi trebuit, însă nu au făcut-o, deși aveau această obligație.
Neregulile consemnate în actele de control încheiate de Curtea de Conturi după controlul de la Perla Invest SRL:
- Nu s-a urmărit realizarea, în timp util, a veniturilor din chirii și utilități și nici constituirea garanțiilor contractuale, iar societățile în cauză se află în procedura insolvenței/faliment
a.) Referitor la debitorul S.C. Danalim Serv SRL, creanțe restante din chirii și utilități de 279.788 lei, inclusiv penalități, pentru perioada ianuarie 2010 – mai 2012.
Creanța de încasat de la S.C. Danalim Serv SRL reprezintă chirie restantă pentru spațiul ce a fost ocupat în clădirea din zona gării (99 mp parter), conform contractului de închiriere nr.2043/01.05.2010.
Spațiul a fost închiriat prin «negociere directă», fără să fie folosit sistemul concurenţial şi criteriile economice, prin aplicarea procedurii de licitație care implică comparabilitatea de piaţă, efectul fiind diminuarea veniturilor proprii ale societății.
Din analiza documentelor existente la dosarul debitorului rezultă, în mod clar, că au fost favorizate interesele clientului – SC Danalim Serv SRL, astfel:
- directorii generali, în funcție, au dispus măsuri incomplete pentru realizarea veniturilor în termen util de la acest chiriaș. A fost lăsat chiriașul cu capital privat să își desfășoare activitatea proprie prin ocuparea spațiului din domeniul public, fără ca acesta să plătească chiria în decurs de 2 ani și jumătate (ianuarie 2010 – mai 2012), înregistrând debite restante semnificative, de 217.450 lei (exclusiv penalități). Din dreptul de creanță de 227.864 lei, S.C. Perla invest a încasat doar 10.414 lei, respectiv cca 5%, fără ca administratorii să prevină paguba iminentă. Nu au fost puse în aplicare dispozițiile art. 14 din contractul de închiriere, potrivit cărora în cazul în care locatarul nu-și execută obligațiile, contractul se desființează de drept, de îndată ce a expirat termenul de executare, fără a fi necesară punerea în întârziere și fără orice altă formalitate prealabilă.
- reprezentantul chiriașului (soția unui fost consilier județean – Ciprian Șerban, în prezent deputat PSD) s-a sustras de la plata obligațiilor față de S.C. Perla Invest prin deschiderea falimentului în procedură simplificată. Mai mult decât atât, calitatea de ales județean a soțului asociatului unic al S.C. Danalim SRL, Şerban Ciprian Constantin, era incompatibilă cu situația dată, având în vedere dispozițiile Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, care interzic aleșilor locali să ceară, pentru sine sau pentru altul, foloase materiale sau alte avantaje, de unde rezultă că, foarte probabil, și-a folosit funcția în interes personal.
- lipsa de interes pentru recuperarea debitului datorat de S.C. Danalim SRL este confirmată și prin renunțarea fostului director, Goldan Cătălin la atragerea răspunderii personale a asociatului unic, așa cum confirmă acesta în format scris (adresa nr.59 din 17.04.2015), situație ce creează suspiciuni asupra unei înțelegeri tacite între reprezentanții părților contractuale.
- lipsa acțiunii, în timp util, împotriva sentinței de faliment, prin care să prezinte instanței argumente care să fi dovedit atragerea răspunderii asociatului de ajungerea societății în această stare, atrage răspunderea directorului general.
- abaterea are caracter continuu fiind constatată și la acțiunea de control efectuată de Camera de Conturi Neamț, în anul 2012.
- lipsa de preocupare a conducerii în recuperarea debitelor restante a continuat. Constatare motivată prin faptul că același spațiu, în baza Deciziei directorului general, Goldan Cătălin nr.23 din 27.09.2013 a fost închiriat unui alt chiriaș, SC Dante Silv SRL, tot prin «negociere directă» care la rândul său a acumulat debite restante în sumă de 14.847,32 lei reprezentând chiria pe 10 luni, fără ca proprietarul, nici în acest caz, să pună în aplicare prevederile contractuale de evacuare din spațiu și obligare la plata chiriei restante (contract de închiriere nr. 659 din 25.09.2013).
- Au fost inițiate măsuri de acțiune în instanță, împotriva debitorului, S.C. Danalim Serv SRL Piatra Neamț, dosar nr.5795/279/2012. Din vizionarea portalului Ministerului Justiției, rezultă că în data de 12.12.2012 instanța a suspendat judecata cauzei, pentru faptul că nici una dintre părțile din cauză nu au fost prezente la termenul când s-a dispus suspendarea și nici nu au cerut judecarea în lipsă. Este lesne de înțeles că nu a existat interes ca paguba să fie recuperată, atâta timp cât chiriașul a fost lăsat cu bună știință ani de zile de proprietar, fără să achite vreo sumă în contul chiriei și a utilităților consumate cu propria afacere.
- În acest moment, șansele ca această sumă să mai poată fi recuperată este egală cu zero, pentru că firma a fost dizolvată. Foștii asociații Anca Ionela Șerban și Mircia Gorghiu nu au fost deranjați de conducerile S.C. Perla Invest.
Consecința nepunerii în aplicare a prevederilor contractuale se concretizează în înregistrarea în mod nejustificat a unor debite restante din chirii și utilități, fără ca acestea. să mai poată fi recuperate, pe cale amiabilă, sau prin acțiuni în judecată, din lipsă de disponibilități.
b.) Referitor la debitorul S.C. Authentic Pub SRL București – creanțe restante de chirii de
S.C. Authentic Pub SRL București, cu sediul la Hotel Marriot, a deținut cu chirie două spații: 221,53 mp în clădirea situată în Piața Gării, contract închiriere nr.2402.2/29.11.2010 și 446,51 mp, în clădirea telescaun deal Cozla, contract închiriere nr. 2409/29.11.2010.
La data controlului debitul restant datorat de chiriaș însuma 275.022,15 lei din care 225.496,45 lei chirie și 49.525,70 lei utilități.
De la data închirierii (noiembrie 2010) și până la data plecării chiriașul nu a plătit nici o sumă reprezentând chirie sau utilități pentru cele două spații închiriate, situație ce ar fi impus ca locatorul să rezilieze contractele, să evacueze chiriașul şi să acționeze pentru recuperarea debitelor. S.C. Perla Invest a continuat să plătească din bani publici contravaloarea utilităților consumate de către chiriaș din luna noiembrie 2010 și până la data plecării.
Mai mult decât atât, directorul unității, Goldan Cătălin, a aprobat diminuarea chiriei pentru unul din spații, în mod nelegal, în condiţiile în care chiria fusese aprobată de membrii consiliului de administrație, în şedinţa din 22.12.2010.
Pentru celălalt spaţiu, cu destinație discotecă-restaurant, nu s-a mai calculat şi evidenţiat chiria pe motiv că a fost afectat de un incendiu, conform procesului verbal de intervenție nr.54/19.02.2011, încheiat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, incendiu determinat de mijloc de iluminat lăsat sub tensiune.
S.C. Perla Invest SRL nu a luat nici o măsură pentru ca locatarul să predea pe bază de proces verbal spațiul închiriat, în starea de folosință și amenajare în care a fost preluat, conform prevederilor contractuale.
Valoarea estimată a chiriei necalculată, neînregistrată și neurmărită la încasare pentru chiriașul S.C. Authentic Pub SRL aferent spațiului ocupat în clădirea situată în Piața Gării, este de 89.712,42 lei.
Au fost inițiate măsuri de acțiune în instanță, împotriva debitorului, S.C. Authentic Pub SRL București, dosar 3857/103/2012. Din vizionarea portalului Ministerului Justiției, rezultă că în data de 26.02.2013 instanța a anulat acţiunea ca netimbrată. Dacă fostul director Goldan Cătălin ar fi dorit să recupereze prejudiciul înregistrat de S.C. Authentic Pub SRL ar fi depus toate diligențele, inclusiv timbrarea acțiunii în instanță. Este evidentă lipsa de interes atât a fostului director cît și a acționarului unic în demararea și urmărirea acțiunilor în instanță pentru toți păgubitorii societății. Concluzia este că toți au fost în cârdășie pentru jefuirea banului public. Locuitorii municipiului sunt puși în fața faptului împlinit (fără a cunoaște realitatea), nu au nicio cale de atac (din necunoștință de cauză), trebuie să suporte consecințele administrării defectuoase a S.C. Perla Invest SRL și să pună mână de la mână pentru reîntregirea patrimoniului acestei societăți.
c.) Referitor la debitorul S.C. The Society Club SRL – creanțe restante din chirii de 190.508 lei, pentru perioada mai 2009-iulie 2010.
Chiriașului i-a fost închiriat spațiul prin «negociere directă», fără să fie folosit sistemul concurenţial şi criteriile economice, prin aplicarea procedurii de licitație care implică comparabilitatea de piaţă, efectul fiind d Debitorul, S.C. The Society Club SRL, a evitat plata debitului restant față de S.C. Perla Invest SRL, declanșîndu-și starea de incapacitate de plată prin deschiderea falimentului, prin sentința civilă nr.1045 din 20.10.2010, dosarul nr. 2358/103/2010. Printre creditorii înscriși la masa credală pondere semnificativă a creanțelor chirografare deține S.C. Perla Invest SRL, de 190.508 lei. Creanța de încasat de la S.C. The Society Club SRL reprezintă chirie restantă pentru spațiul ce a fost ocupat în clădirea din zona gării.
Directorii generali în funcție au dispus măsuri incomplete pentru realizarea veniturilor în termen util de la acest chiriaș. A fost lăsat chiriașul cu capital privat să își desfășoare activitatea proprie prin ocuparea spațiului din domeniul public, fără ca acesta să plătească chiria pe o perioadă de peste doi ani, înregistrând debite restante semnificative, de 190.508 lei (exclusiv penalități), fără posibilități de recuperare.
Chiriașul nu a făcut dovada continuării activității după apariția stării de incapacitate de plată și nici nu a acționat în interesul creditorului într-o eventuală reabilitare.
Lipsa de preocupare a conducerii în recuperarea debitelor restante a continuat, având în vedere că același spațiu a fost închiriat unui alt chiriaș, S.C. Authentic Pub SRL, care la rândul său a acumulat debite restante semnificative fără ca proprietarul, nici în acest caz, să pună în aplicare prevederile contractuale de evacuare din spațiu și obligare la plata chiriei restante. Chiriașul a fost evacuat numai după ce a incendiat spațiul închiriat (având activitate de discotecă), lăsându-l nefuncționabil, în stare avansată de degradare și cu chirie neachitată de 602.213,67 lei.
d.) Referitor la debitorul S.C. MV Club SRL –creanțe restante de 110.517 lei.
S.C. Perla Invest SRL a suportat din fonduri publice cheltuielile cu utilitățile consumate de S.C. MV Club SRL (acționar Mestecăneanu, unul dintre apropiații fostului primar Gheorghe Ștefan), fără să dispună reîntregirea cheltuielilor efectuate, prin urmărirea și încasarea debitelor restante. Mai mult decât atât creanța de încasat de la acest client a fost diminuată în mod nejustificat cu suma de 68.785 lei, în baza unei expertize tehnice dispusă de debitor neînsușită și de către compartimentul tehnic din cadrul S.C. Perla Invest SRL. Hotărârea de diminuare a creanței a fost luată unilateral numai de directorul Goldan Cătălin, fără avizarea salariatului tehnic de specialitate din cadrul societății.
e.) Referitor la debitorul S.C. Tour Europe SRL – debit din chirii restant de 73.537 lei
A fost atrasă răspunderea patrimonială împotriva fostei asociate Diaconu Zenovica pentru creanța de 73.536,71 lei, conform sentinței 224/F/17.04.2013, înaintată spre executare silită către un executor judecătoresc la data de 08.09.2014 (Ds.9039/279/2014), fără să fie urmărit cursul acțiunii.
f.) Referitor la debitorul S.C. Zen Gastronomy&Events SRL – debit din chirii restant de 53.307 lei
În decurs de un an (anul 2015) chiriașul S.C. Zen Gastronomy&Events SRL a acumulat debit restant de 53.307 lei, fără să se urmărească recuperarea acestuia.
Creanța de încasat de la acest client a fost diminuată în mod nejustificat cu suma de 74.876,21 lei, prin operațiuni de compensare incerte, cu cheltuieli pentru servicii organizare evenimente cultural-artistice, fără documente justificative care să certifice prestarea efectivă a serviciului contractat. Mai mult decât atât semnătura de pe ordinul de compensare nu a fost recunoscută de către conducerea și salariații societății.
Operațiunea de compensare a creanței de încasat cu bunurile la care se face trimitere ca fiind reținute de la chiriaș pentru dotarea restaurantului, înscrise în anexa atașată la factura fiscală, nu poate fi luată în considerare atâta timp cât nu au fost evaluate de către un evaluator autorizat, nu se cunoaște gradul de uzură, nu a fost supusă aprobării și nu a fost aprobată necesitatea preluării acestora de la fostul chiriaș prin vreun act administrativ emis de către organele colective de conducere și administrare ale societății (membrii AGA și/ sau membrii CA).
Ocuparea unor spații din domeniul public de către chiriașii rău platnici este consecința îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor directorilor generali, în funcție, în urmărirea realizării veniturilor în timp util și nu după declanșarea falimentului partenerilor de afaceri.
- 2. Încheierea de contracte de închiriere sub prețul minim stabilit prin decizia consiliului de administrație.
S-a constatat subevaluarea veniturilor proprii prin încheierea de contracte de închiriere sub prețul minim stabilit prin decizia consiliului de administrație (Decizia C.A. nr. 11/20.04.2012), aferentă spațiului ocupat în Ștrandul Municipal (zona vip și zona grătare), cu valoarea estimată a prejudiciului de 119.980 lei (105.022 lei diferență chirie și 14.958 lei, beneficii nerealizate).
- În perioada fostului director Goldan Cătălin au fost efectuate operațiuni de compensare fictive. Au fost compensate creanțe de încasat din chirii cu cheltuieli înregistrate pentru servicii organizare evenimente cultural artistice fără prezentarea documentelor justificative, pentru cheltuieli cu reparațiile unui spațiu ars, precum și pentru lucrări de investiții necontractate de către societatea verificată.
Astfel:
a.) Au fost înregistrate pierderi patrimoniale cauzate de stingerea creanțelor de încasat de la S.C. Authentic Pub SRL București, prin operațiuni de compensare și anulare debite, efectuate nelegal, estimate la 614.303,67 lei (602.213,67 lei, creanțe și 12.090.lei beneficii nerealizate), astfel:
Dreptul de creanță de încasat de la S.C. Authentic Pub SRL București a fost diminuat în mod nejustificat prin compensare cu cheltuieli incerte pentru servicii organizare evenimente cultural-artistice, contractate cu S.C. Zywa Eco Construct SRL București, nedovedite, pe bază de documente justificative, ca fiind prestate.
Operațiunea de compensare s-a efectuat fără să fie aprobată de agentul de compensare și de reprezentantul S.C. Perla Invest SRL Piatra Neamț. Pentru S.C. Perla Invest SRL Piatra Neamț, semnează reprezentantul societății Authentic Pub SRL București, Vlădescu Claudia (prin S.C. Welt Management Team SRL București), persoană direct interesată în diminuarea/anularea obligației de plată, cu ștampila SC Perla Invest SRL Piatra Neamț, fără să fie prezentată vreo împuternicire acordată de conducerea SC Perla Invest SRL Piatra Neamț.
Din vizionarea portalului Ministerului de Finanțe rezultă că Zywa Eco Construct SRL București are ca obiect de activitate lucrări de construcții, un singur salariat și cifră de afaceri înregistrată în anul 2014 de 55.148 lei.
De asemenea, directorul general Goldan Cătălin a compensat și prejudiciul de 28.045,33 lei, constatat de Camera de Conturi Neamț cu cheltuieli incerte, reprezentând servicii contractate și facturate dar nedovedite ca fiind prestate de către același prestator, S.C. Zywa Eco Construct SRL București.
Același director, fără temei legal a dispus diminuarea creanței față de același chiriaș, cu suma de 111.243,40 lei, prin emiterea, în roșu, a unei facturi, nr.1783 din 31.12.2013, prin care anulează parte a debitului din chirii constatat de Camera de Conturi Județeană Neamț.
Dreptul de creanță față de același chiriaș a fost subevaluat, prin nefacturarea și neînregistrarea în evidența contabilă a penalităților pentru neplata la termen a chiriei, calculate la controlul anterior, de 93.082,04 lei.
După diminuarea creanței de încasat de la S.C. Authentic Pub SRL București, prin compensări și anulări ilegale, directorul Goldan Cătălin a procedat la cesionarea drepturilor și obligațiilor contractelor de închiriere, încheiate cu S.C. Authentic Pub SRL București, către S.C. Zen Gastonomy&Events SRL București, conform contractului de cesiune. Operațiunea de cesiune nu conferă credibilitate în condițiile în care interesele celor două societăți cu capital privat (S.C. Authentic Pub SRL și S.C. Zen Gastonomy SRL) sunt reprezentate de aceeași persoană, Vlădescu Claudia Diana. Firmele respective s-au sustras de la plata obligațiilor față de societatea cu capital integral al UATM Piatra Neamț prin delegarea aceleiași persoane, Vlădescu Claudia Diana, să reprezinte și societatea Perla Invest SRL Piatra Neamț, prin semnarea ordinului de compensare nr.0730573 din 05.12.2012, determinând astfel păgubirea societății verificate cu suma de 602.213,67 lei.
Lipsa documentelor care să confirme prestarea serviciilor ce au făcut obiectul operațiunii de compensare, diminuarea creanței prin anulări, omisiuni de înregistrare a penalităților datorate de chiriaș conform prevederilor contractuale și ulterior cesionarea dreptului de creanță rămas neîncasat, conduce în mod cert la concluzia că tranzacțiile efectuate au avut ca scop final păgubirea S.C. Perla Invest SRL.
b.) Au fost înregistrate pierderi patrimoniale cauzate de diminuarea creanțelor de încasat de la S.C. Zen Gastronomy&Events SRL București, prin operațiuni de compensare efectuate nelegal, estimate la 76.056,21 lei (74.876,21 lei creanțe și 1.180 lei beneficii nerealizate).
Operațiuni de compensare ilegale au fost efectuate și cu societatea comercială Zen Gastronomy&Events SRL București (fost chiriaș), care a preluat în cesiune drepturile și obligațiile contractelor de închiriere, încheiate cu S.C. Authentic Pub SRL București.
Din analiza fișei clientului (evidența contabilă analitică a clientului, rezultă că dreptul de creanță de încasat a fost diminuat în mod nejustificat, cu suma de 74.876,21 lei, prin compensare tot cu cheltuieli pentru servicii organizare evenimente cultural-artistice contractate cu alți prestatori, S.C. Zen World Extreme SRL București și S.C. Special Media Events SRL București, astfel:
– prin ordinul de compensare nr.069828 din 28.01.2015, s-a diminuat creanța de încasat de la S.C. Zen Gastronomy&Events SRL București, cu suma de 41.868,75 lei prin compensare cu cheltuieli incerte, pentru servicii nedovedite pe bază de documente justificative ca fiind prestate de S.C. Zen World Extreme SRL București, facturate cu factura nr.1003 din 03.03.2014. Obligația de plată a S.C. Perla Invest SRL Piatra Neamț față de S.C. Zen World Extreme SRL București rezultă din contractul de prestări servicii nr.23 din 27.01.2014, cu obiect de activitate „organizarea evenimentelor de sezon 2014-ediția a-II-a, respectiv eveminentele – concurs Dual Cross Snowboadr, Cupa Piatra Neamț (Ski Alpin) și Snow Mtb Dual Race”, reprezentantă de aceeași persoană, Vlădescu Claudia Diana, care reprezintă și societățile Authentic Pub SRL București și Zen Gastonomy SRL București, cu operațiunile de compensare efectuate nelegal, consemnate la punctul anterior. Prețul contractului este de 135.318,44, fără tva.
– prin ordinul de compensare nr.69830 din 28.01.2015, s-a diminuat creanța de încasat de la S.C. Zen Gastronomy&Events SRL București, cu suma de 33.007,46 lei, prin compensare cu cheltuieli incerte, reprezentând servicii contractate și facturate dar nedovedite ca fiind prestate de către S.C. Special Media Events SRL București.
Obligația de plată a S.C. Perla Invest SRL față de S.C. Special Media Events SRL București rezultă din contractul de prestări servicii nr.844 din 22.11.2013, cu obiect de activitate organizarea “Evenimente cultural artistice, simpozioane, expoziții, tîrguri și orice alte activități similar în toată perioada contractului”. Prețul contractului este de 30.651,18 lei, fără tva.
Opreațiunile de compensare s-au efectuat fără să fie aprobate de agentul de compensare și de reprezentantul S.C. Perla Invest SRL. Pentru S.C. Perla Invest SRL, semnează o persoană neidentificată în timpul controlului.
Mai mult, directorul general Goldan Cătălin a stins dreptul de creanță rămas de încasat de la fostul chiriaș, Zen Gastronomy&Events SRL, prin compensare, în anul 2015, cu bunurile ce au fost reținute de la acesta pentru dotarea restaurantului, în valoare de aprox 70.000 lei.
Operațiunea dispusă de directorul general nu poate fi luată în considerare atâta timp cât bunurile nu au fost preluate pe bază de proces verbal de predare primire de către o comisie cu atribuții în acest sens, nu au fost evaluate de către un evaluator autorizat, nu se cunoaște gradul de uzură, nu a fost supusă aprobării și nu a fost aprobată necesitatea și oportunitatea preluării acestora, prin vreun act administrativ emis de către organele colective de conducere și administrare ale societății (membrii AGA și sau membrii CA). Hotărârea a fost luată unilateral numai de către directorul general al societății verificate.
c.) Au fost înregistrate pierderi patrimoniale cauzate de cheltuieli de exploatare cât și de diminuare a creanțelor de încasat de la SC Camping Troian SRL Bistrița Neamț prin compensare cu cheltuieli cu reparațiile la un spațiu ars.
Au fost înregistrate pierderi patrimoniale cauzate de cheltuieli cu reparațiile efectuate cu scopul aducerii în stare de funcțiune a unui spațiu ars pentru care ISU Petrodava Neamț, prin procesul verbal încheiat constată că incendiul a fost determinat de un mijloc de iluminat lăsat sub tensiune de către fostul chiriaș SC Autentic Pub SRL București, fără ca reprezentanții societății prejudiciate patrimonial să pretindă și să recupereze cheltuielile suportate nelegal din fondurile proprii, estimate la 146.194,74 lei (143.843,74 lei lei plăți nedatorate și 2.351 lei beneficii nerealizate) de la chiriașul care a produs paguba.
Suportarea acestor reparații din fondurile proprii ale S.C. Perla Invest SRL (53.962,89 lei, cheltuieli plătite SC KMK Interim SRL Piatra Neamț și 89.880,85 lei cheltuieli înregistrate și stinse prin compensare cu chiria de încasat de la SC Camping Troian SRL Bistrița Neamț) este nelegală întrucât conform art.12, lit.c) din contractul de închiriere nr. 2402.2/02.12. 2010, fostul chiriaș S.C. Authentic Pub SRL București avea obligația „să predea pe bază de proces verbal spațiul închiriat, în starea de folosință și amenajare în care a fost preluat”. Totodată, conform art.12, lit.h) și lit.p) chiriașul trebuia „să respecte normele D.S.U” (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) și „să respecte și să răspundă de aplicarea prevederilor legale în vigoare privind (…) apărarea împotriva incendiilor.”
- Efectuarea de cheltuieli pentru activităţi care nu au legatură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile societății, referitoare la consumul de gaz metan plătit pentru S.C. MV Club SRL (asociat Mestecăneanu)
În conformitate cu prevederile Contractului de asociere, încheiat cu Municipiul Piatra Neamț pentru administrarea, întreținerea și exploatarea Ștrandului Municipal, S.C. Perla Invest SRL are ca obligație să verifice facturile cu consumul de gaz metan și să le achite la termenul legal, cu excepția consumurilor celorlalți agenți economici din incinta ștrandului.
Reprezentanții S.C. Perla Invest SRL au ignorat prevederile contractuale și au achitat din fonduri publice gazul metan consumat de o societate comercială cu capital privat, SC MV Club SRL Piatra Neamț (ce are în proprietate o clădire situată în ștrandul municipal), fără să urmărească reîntregirea cheltuielilor de exploatare ale societății.
Mai mult decât atât, dreptul de creanță, înregistrat de Perla Invest SRL față de SC MV Club SRL, a fost diminuat în mod nejustificat, în baza unei facturi, în roșu, în valoare de 91.779 lei, la solicitarea clientului, conform unui algoritm de calcul care nu corespunde realității.
În timpul controlului, compartimentul tehnic de specialitate din cadrul S.C. Perla Invest SRL a procedat la recalcularea consumului de gaz metan, pentru perioada 2010-2014, ținând cont de sesizarea consumatorului final, și a stabilit un consum facturat în plus numai de 22.994 lei, față de consumul calculat de S.C. MV Club SRL, în sumă de 91.779 lei, și acceptată de întreprinderea publică în mod nejustificat. Diferența de 68.785 lei (91.779 lei – 22.994 lei), constituie pagubă pentru societatea verificată.
De asemenea, S.C. Perla Invest SRL a suportat din fonduri publice cheltuielile cu utilitățile consumate de același consumator cu capital privat, S.C. MV Club SRL, fără să dispună reîntregirea cheltuielilor cu suma estimată de 19.880,20 lei.
Paguba totală cauzată societății cu cheltuielile aferente utilităților suportate din fonduri proprii și nerecuperate de la consumatorul final este de 93.812,20 lei (68.785 lei + 19.880,20 lei = 88.665,20 lei paguba la care se adaugă suma de 5.147 lei beneficii nerealizate).
- Efectuarea de cheltuieli pentru activităţi care nu au legatură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile societății, referitoare la consumul de energie electrică plătit pentru S.C. Authentic Pub SRL București.
Au fost plătite cheltuieli cu energia electrică consumată de o societate comercială cu capital privat, S.C. Authentic Pub SRL București pentru spațiul închiriat la clădirea Telescaun deal Cozla, fără ca reprezentanții întreprinderii publice să urmărească reîntregirea cheltuielilor de exploatare ale societății cu capital integral al UAT Municipiul Piatra Neamț, în funcție de consumul real înregistrat la contor.
Din compararea sumelor pretinse la încasare lunar de la chiriaș cu sumele aferente consumului înregistrat la contorul din incinta clădirii rezultă că S.C. Perla Invest SRL Piatra Neamț a fost prejudiciată cu suma estimată la 445.242 lei (437.104 lei cheltuieli suportate nejustificat și 8.138 lei beneficii nerealizate), pentru perioada mai 2011 – noiembrie 2014, prin nefacturare și neurmărire la încasare a utilității cu energia electrică în funcție de consumul real înregistrat la contor și nu prin estimare așa cum s-a procedat.
Nu a fost respectată clauza contractuală potrivit căreia S.C. Autentic Pub SRL București era obligată să achite contravaloarea utilităților, inclusiv cu energia electrică conform citirilor periodice efectuate de S.C. Perla Invest SRL, în baza facturilor emise. Numai că proprietarul clădirii a încasat paușal suma de 1.000 lei/lună fără să procedeze la citirea lunară a contorului și la facturarea și încasarea consumului real înregistrat.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite cheltuieli nejustificate prin prestări de servicii de promovare a turismului în zonă, estimate la 9.680 lei (9.500 lei servicii și 180 lei beneficii nerealizate).
Constatarea este întemeiată pe efectuarea unor plăți fără documente justificative care să certifice prestarea unor servicii de către SC Eventur Events SRL Piatra Neamț, respectiv pentru un eveniment plătit anterior contractării, precum și în baza unui acord potrivit căruia SC Perla Invest SRL nu avea obligația să plătească partenerului (Intreprinderii Individuale Andrieș Gh.Ionuț) vreo sumă de bani.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite materiale și servicii fără documente care să ateste că au legătură entitatea controlată
Au fost plătite materiale de construcții și servicii de închiriere utilaj, fără documente care să ateste punerea în operă a materialelor și respectiv utilizarea utilajului în scopul și în legătură cu activitatea societății. Salariatul care semnează Nota de recepție și constatare de diferențe precizează în nota de relații că recepția nu a fost făcută faptic. Furnizorul, SC Trust Top Life SRL-D Iași nu avea în proprietate niciun utilaj, nu era nici autorizat să furnizeze materiale de construcții și nici să închirieze utilaje. Prejudiciul cauzat societății este estimat la 16.143 lei.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite cheltuieli pentru organizarea unor evenimente.
S-a plătit valoarea a două contracte pentru organizarea unor evenimente, încheiate cu SC Favo Investments &Consulting SRL București și SC Welt Management Team SRL București, selectate în urma procedurii cererii de ofertă, fără să fie dovedită prestarea serviciilor pe bază de documente justificative (acorduri, contracte, devize, rapoarte, state de plată, sau orice alte materiale specifice serviciilor achiziționate).
În fapt, plata a fost efectuată fără temei legal întrucât conform materialelor de publicitate a evenimentelor, rezultă că organizatorii sunt: UATM Piatra Neamț, SC Perla Invest SRL Piatra Neamț și SC Zen World Extreme SRL București și nu semnatarii celor două contracte plătite.
Lipsa documentelor justificative care să certifice legalitatea plăților a cauzat societății prejudiciu estimat la 120.331,52 lei (116.230,52 lei cheltuieli evenimente și 4.101 lei beneficii nerealizate).
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătită contravaloarea unei deplasări externe fără existenţa unor documente care să ateste scopul deplasării
A fost plătită contravaloarea unei deplasări externe (Praga), fără niciun document din care să rezulte că deplasarea are legătură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile societății și că a fost efectuată în interesul acesteia. Nu este precizată persoana care a efectuat deplasarea, scopul deplasării și nici aprobarea consiliului de administrație.
Lipsa documentelor justificative care să certifice legalitatea plăților a cauzat societății prejudiciu estimat la 3.020,72 lei (2.929,72 lei deplasări și 91 lei beneficii nerealizate).
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite cheltuieli cu reparațiile unor spații, efectuate pentru asigurarea desfășurării activităților specifice obiectului de activitate a unor chiriași (SC Plants Express SRL și SC Mega Travel SRL), care potrivit clauzelor contractuale sunt în sarcina locatarilor și nu a locatorului, cum eronat s-a procedat.
Lucrările efectuate de chiriași au constat în amenajări și dotări necesare pentru defășurarea activităților specifice obiectului de activitate (izolare tavan, pereți pentru sală calculatoare în cazul SC Plants Express SRL, compartimentări ale spațiului pentru a crea ”birouri separate” în cazul SC Mega Travel SRL), prin urmare, acestea nu au contribuit la majorarea valorii de inventar a clădirii cu valoarea lucrărilor efectuate, dovadă fiind și înregistrarea facturilor pentru lucrările de reparații pe cheltuieli, în contul 628 „Alte cheltuieli cu servicii la terți” și nu ca investiții în curs
Prejudiciul cauzat societății este estimat la 9.577 lei (9.394 lei pagubă și 183 lei beneficii nerealizate) și 1.370,86 lei obligații de plată asumate nelegal.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite cheltuieli interzise prin acte normative în vigoare, constând în achiziționarea de bunuri pentru sărbători și diverse evenimente sportive care nu au legătură cu obiectul de activitate al societății.
Au fost achiziționate bunuri constând în: obiecte decorative pentru exterior de sărbătorile de Paști, bilete la meciuri de fotbal ocazionate de evenimente aniversare ”20 ani Liga I” și preliminariile Euro, tipărituri și alte bunuri publicitare ocazionate de desfășurarea concursului de motociclism Hard Enduro Piatra Neamț, contrar prevederilor legale privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare, în condiţiile în care societatea a înregistrat pierderi în fiecare an.
Cerința legii nu a fost îndeplinită având în vedere că S.C. Perla Invest SRL a înregistrat pierderi anuale semnificative (de peste 4 milioane lei anual).
Prejudiciul cauzat societății este estimat la 87.895 lei.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătită valoarea contractului pentru organizarea unor evenimente de sezon 2014- Ediția a II-a,, încheiat cu SC Zen World Extreme SRL București, selectate în urma procedurii cererii de ofertă, fără să fie dovedită prestarea serviciilor pe bază de documente justificative (acorduri, contracte, devize, rapoarte, state de plată, sau orice alte materiale specifice serviciilor achiziționate).
Lipsa documentelor justificative care să certifice legalitatea plăților a cauzat societății prejudiciu estimat la 171.360,86 lei.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite cheltuieli de reprezentare achitate în numerar directorului general fără existența documentelor justificative care să certifice legalitatea, necesitatea și oportunitatea sumelor ridicate din casieria societății.
Constatarea este întemeiată pe prevederile din contractul de mandat (cap IV, lit A, pct. 8) potrivit cărora directorul general beneficiază de un fond de cheltuieli de reprezentare a societății în valoare de maxim 2000 lei pe lună, justificată pe bază de acte doveditoare. Constatarea a fost întemeiată și pe dispozițiile art. 143^1 și art. 152(1) din Legea societăţilor nr.31/1990.
Lipsa documentelor justificative care să certifice legalitatea plăților a cauzat societății prejudiciu estimat la 62.585 lei.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite, în anul 2014, cheltuieli cu administrarea, întreținerea și exploatarea parcului zoologic
Constatarea se referă la faptul că s-au efectuat plăți fără bază legală în anul 2014 constând în suportarea de către SC Perla Invest SRL a contravalorii de 65% din voucherele acordate pentru toate persoanele care au vizitat parcul zoologic și au consumat la Mc Donalds, deoarece acordul de parteneriat încheiat cu SC Solaris Serv SRL Piatra Neamț, care prevedea suportarea acestor cheltuieli expirase încă din data de 30.10.2013. Prejudiciul cauzat societății este estimat la 10.268 lei.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății și plătite cheltuieli în legătură cu organizarea unor evenimente de divertisment (servire mese, servicii de pază, servicii de asistență medicală de urgență), cheltuieli de marketing și publicitate, servicii de consultanță, cheltuieli cu studii de fezabilitate, prognoze de dezvoltare pe termen mediu și lung de noi activități și activități extrasezoniere fără existența, în unele cazuri, a contractelor de achiziție și fără documente justificative din care să rezulte evenimentele organizate, cine a fost organizatorul evenimentelor, dacă în realitate au avut loc acele evenimente, dacă sunt în legătură cu obiectul de activitate al societății și ce beneficii au adus acestea SC Perla Invest SRL Piatra Neamț.
Lipsa documentelor justificative care să certifice legalitatea plăților a cauzat societății prejudiciu estimat la 42.545,11 lei.
- Au fost înregistrate nelegal pe cheltuielile de exploatare ale societății servicii de catering care nu au legătură cu activitatea entității controlate
Conducea societății nu a putut justifica cheltuielile cu servirea unor mese la restaurantul administrat de SC Authentic PUB SRL București ca având legătură cu scopul și activitatea societății verificate, plătite în baza contractul de prestări servicii nr. 1018/17.10.2011la prețul de 40 lei/zi lucrătoare. Prejudiciul cauzat societății este estimat la 30.361 lei.
- Utilizarea autovehiculelor din dotare şi întocmirea documentelor justificative care stau la baza înregistrării în contabilitate a consumurilor de carburanţi se fac într-un mod total dezorganizat, fără respectarea regulilor/ procedurilor legale
Urmare a unei verificări efectuate prin sondaj, s-a constatat că alimentările cu carburanți pentru parcul auto și utilajele din dotarea SC Perla Invest SRL, realizate pe bază de chitanțe fiscale și pe bază de card, sunt înregistrate direct pe cheltuieli, fără să fie urmată de justificarea completă a consumului.
Astfel, pentru autovehiculul dat în folosința directorului general nu au întocmite foi de parcurs, din care să rezulte cursele efectuate zilnic, numărul de km parcurși zilnic, numărul de km echivalenți.
Pentru microbuzul NT10 PER, referitor la deplasările efectuate în afara localității doar în unele cazuri s-au întocmit ordine de deplasare, din care unele fără ștampila entității abilitate să confirme efectuarea deplasărilor, ci doar ștampila stației de alimentare cu carburanți.
- Conducerea S.C. Perla Invest SRL a depus diligențe de recuperare a prejudiciului, de 550.702 lei lei, după intrarea în insolvență a S.C. Dunărea S.A. (28 iulie 2014) prin înscriere la masa credală, la data de 10.02.2015, după doi ani de la luarea la cunoștință de săvârșirea unei fapte ilicite.
Pe de o parte S.C. Dunărea S.A și-a provocat starea de insolvență cu scopul de a nu achita prejudiciul creat la S.C. Perla Invest SRL, iar pe de altă parte fostul director Goldan Cătălin a dispus măsuri de recuperare după intrarea în stare de incapacitate de plată. Consecința nu poate fi alta decât că părțile s-au înțeles reciproc ca paguba produsă să fie anulată motivat de lipsa resurselor financiare. Dacă fostul director Goldan Cătălin ar fi avut interes să recupereze paguba s-ar fi îndreptat împotriva administratorului/asociatului pentru atragerea răspunderii patrimoniale. Nu a făcut-o din lipsă de interes ca paguba să fie recuperată.
Înscrierea la masa credală s-a efectuat doar formal, fără șanse reale ca prejudiciul să mai poată fi recuperat, întrucât potrivit tabelului definitiv al creanțelor S.C. Dunărea S.A. datora creditorilor suma totală de 57.778.211 lei.
Situația dată nu a determinat conducerea societății să depună alte diligențe pentru o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularității, economicităţii, eficacității şi eficienței în administrarea patrimoniului public/privat al unității administrativ teritoriale. Nu a solicitat acțiune de pretenții și împotriva persoanelor cu atribuţii în domeniu în care s-a constatat abaterea. Măsura se impunea a fi luată având în vedere că este executorie, prin punerea în aplicare a hotărârii instanței, rămasă definitivă.
Pentru recuperarea prejudiciului nu au fost puse în aplicare dispozițiile art. 144^2 din Legea 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările și nici dispozițiile art. 169 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările și completările ulterioare.
Neluarea concomitent a tuturor măsurilor, creează incertitudine asupra bunei intenții a conducerii entității publice de a depune toate diligențele în vederea recuperării prejudiciului constatat cu ani în urmă.
Dunărea SA este firma din București cu sediul într-un apartament din apropierea Hotelului Intercontinental. Patronul societății este un fost ofițer SRI, fiind antreprenorul general al lucrărilor de la telegondola. contractul încheiat avea doar un preț general fără devize.
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Bine punctat de penalii MONDA , corupți, jefuitori ,praduitori etc .
Mandatul lui Chitic si Gavrilescu a fost de a acoperi hotiile lui Pinalti ceea ce au si facut.
Inculpatul Chitic mai are putin si scapa de procesul penal prin prescriere datorita Justitiei”special”de corupta care lucreaza 3 ore pe zi asteptand sa se pensioneze la 40 de ani.
Cu asemenea ”justitiari”inamovibili si fara o lege a raspunderii acestor asa zisi”magistrati”, Romanica va ramane un stat esuat si confiscat de”speciali” care au adus aceasta tara la sapa de lemn.
Aceasta Justitia corupta si fara chef de munca infratita cu interlopii din politica care le-au dat salarii aberante si pensii halucinante la 40 de ani si au facut legi pentru a nu fi trasi la raspundere este cauza subdezvoltarii si esuarii acestei tari.
Este cauza emigratiei masive si a depopularii Romaniei.
Este cauza lipsei infrastructurii.
Este cauza lipsei spitalelor.
Este cauza lipsei unui invatamant de calitate.
Este cauza tuturor relelor din tara asta.
In cazul Telegondolei nu se va”recupera”nimic.Totul e o diversiune,pierdere de timp.Daca se dorea vreo investigatie se faceau 100.Nu e nici una.
Nici UNA.Da,atat de corupta e Justitia din Romanica.
In schimb,in prezent,Carabelea si-a ANGAJAT un ”special”de 49 de ani proaspat”pensionat”de la Jandarmerie drept CONSILIER.Asa se fura banii in prezent la Primarie.Despre asta ar trebui sa vorbim.Despre cum se sifoneaza banii in PREZENT.
,Flori’ sa I ceara infractoarei Monda Ana sa și dea demisia de la Drupo ca strica imaginea societății inclusiv a orașului. Nu de alta, dar poate sigur mai ies și altele la iveala !
In toate nenorocirile care s-au petrecut in Piatra Neamț din 2004 pana in 2012, există un singur vinovat.Se numeste infractorul puscăriaș Pinalti.El a distrus totul .Tot el l-a școlit pe acest neica nimeni care încă mai (***), numit Sosetă.Acum psd este aceeasi cloacă urat mirositoare precu era pdl .In plus,au aparut, in institutiile publice ,fetele de pe centură.