Cine trebuie să depună cereri pentru a beneficia de prețul plafonat la electricitate. E.ON vine cu lămuriri

0
4538

 

Compania E.ON România vine cu clarificări în privința modificărilor legislative în legătură cu plafonarea prețurilor energiei electrice.

Pe 13 decembrie 2022 a fost publicată Legea nr. 357/2022care aduce schimbări Ordonanței de Urgență cu nr. 27/2022, modificată și completată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 119/2022 privind plafonarea prețurilor la consumatorii finali de electricitate și gaze naturale.

Ce este plafonarea? Este o schemă de sprijin din partea guvernului, pentru a ajuta la reducerea impactului creșterii prețurilor la energie.

E.ON se asigură ca aceste măsuri să fie aplicate întocmai, în cel mai scurt timp.

Ce e nou pentru clientul casnic de electricitate?

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, prețul final la care vei fi facturat va fi:

– maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclusă, dacă:
 
  •  vei consuma lunar între 0 și 100 kWh inclusiv
  •  utilizezi dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor
  •  ai în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ
  • reprezinți o familie monoparentală și ai în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ.
– maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclusă, dacă:
 
  • vei consuma lunar între 100,01 și 255 kWh inclusiv
– maximum 1,30 lei/kWh, cu TVA inclusă, dacă:
  • vei consuma lunar peste 255 kWh

Ai ceva de făcut? Doar dacă te afli în una din situațiile descrise la pct. b), c) și d).

E necesar să completezi o cerere și o declarație pe propria răspundere care să confirme situația în care te afli și să o depui la furnizorul tău.

Vei fi facturat la prețul plafonat menționat mai sus, începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-au înregistrat documentele la furnizor.

Bine de știut!

  • Dacă ai mai multe locuri de consum, vei putea beneficia de plafonare în condițiile descrise mai sus, doar pentru unul dintre ele, mai exact cel declarat ca reședință a ta.
  • Dacă ai un singur loc de consum, indiferent dacă adresa din cartea de identitate e aceeași cu adresa locului de consum sau nu, te califici automat la una dintre cele trei valori a prețului plafonat conform consumului realizat.

Ce e nou pentru clientul noncasnic de electricitate?

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, prețul final la care vei fi facturat va fi:

– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum fiind facturată la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru:
  •  întreprinderi mici și mijlocii (IMM), cum sunt definite în Legea nr. 346/2004
  •  operatori regionali definiţi la art. 2 lit. g) şi h) din Legea serviciilor comunitare nr. 51/2006 ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice
  • operatorii economici din industria alimentară (cod CAEN 10), şi cei din agricultură și pescuit (cod CAEN 01 şi 03)
  • autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile publice și private care prestează un serviciu public
  • institutele naționale de cercetare-dezvoltare definite de OUG nr. 57/2002 și Legea nr. 324/2003
  • instituţiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. iv), precum şi cele aparținând cultelor recunoscute oficial în România, potrivit Legii nr. 489/2006
– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă, pentru:
  • consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii nr. 1/2011, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în HG nr. 867/2015.

Ai ceva de făcut? Doar dacă faci parte din categoria operatorilor regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, operatorilor economici din agricultură și pescuit (cod CAEN 01 şi 03), precum şi instituțiilor publice aparținând cultelor recunoscute oficial în România.

Pentru aceste categorii, e necesară completarea și depunerea unei declarații pe propria răspundere a reprezentantului legal. 

Dacă ești consumator noncasnic și te afli în oricare categorie de mai sus e necesar să depui o declarație pentru a beneficia de schema de sprijin. Dacă deja beneficiezi de un preț plafonat, nu mai este necesară o nouă declarație.

Vei fi facturat la prețul plafonat menționat mai sus, începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-au înregistrat documentele la furnizor.

Depune declarația

Important!

Consumatorii casnici și noncasnici care nu se încadrează în niciuna dintre situațiile și categoriile de mai sus, vor fi facturați la prețul de 1,3 lei/kWh, TVA inclus, pentru consumul de energie electrică realizat de la 1 ianuarie 2023.

Ce se schimbă la gaze naturale?

Pentru clientul casnic, nimic!

În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, prețul tău facturat nu va depăși valoarea de 0,31 lei/kWh cu TVA și toate costurile și tarifele reglementate incluse. 

 Ca regulă generală, e bine să știi că de fapt, prețul tău facturat va fi cel mai mic dintre:

  • Prețul plafonat = 0,31 lei/kWh cu TVA, costuri și tarife reglementate incluse
  • Prețul contractual = prețul regăsit în contractul tău și pe factură, în tabelul „Produse și servicii”, linia „Consum gaze naturale”, coloana a 5-a „Preț unitar lei/kWh”, la care se adaugă TVA (coloana 7)
  • Prețul calculat conform art.2 alin.1 din OUG 27/2022 = costul de achiziție de pe piață al gazelor naturale din luna respectivă (conform art.3) + preț furnizare gaze naturale (0,012 lei/kWh, respectiv 0,0135 lei/kWh pentru FUIconform art.4) + tarife reglementate (tarif distribuție, cost transport și înmagazinare) + TVA

Pentru consumatorul noncasnic

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, vei fi facturat la maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus dacă:

  • în anul anterior la locul de consum ai înregistrat un consum anual de cel mult 50.000 MWh
  • ești producător de energie termică
  • ești client noncasnic din cadrul parcurilor industriale reglementate de Legea nr. 186/2013
  • ești client noncasnic din cadrul sistemelor de distribuție închise definite conform Legii nr. 123/2012
  • locul de consum a fost racordat în anul respectiv, în limita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.

Ai ceva de făcut? Nu!

Facilitățile de mai sus le vei vedea evidențiate direct pe facturile de gaze naturale, pentru consumul înregistrat începând cu 1 ianuarie 2023.

(Sursa foto: descopera.ro)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.