Cât de avantajoase sunt centralele electrice?

0
2034

Tot mai mulți proprietari apelează la sisteme inteligente și eficiente de încălzire a locuinței, iar centralele termice electrice nu rămân nici acestea neluate în considerare. Acest tip de centrală este ales în special atunci când nu este posibilă amplasarea unui cazan pe lemne ori când rețeaua publică ce furnizează gaze naturale, nu are acoperire în respectiva locație.

 

Tot mai mulți proprietari apelează la sisteme inteligente și eficiente de încălzire a locuinței, iar centralele termice electrice nu rămân nici acestea neluate în considerare. Acest tip de centrală este ales în special atunci când nu este posibilă amplasarea unui cazan pe lemne ori când rețeaua publică ce furnizează gaze naturale, nu are acoperire în respectiva locație.

 

Cum aleg o centrală electrică?

Înainte de a investi într-un astfel de dispozitiv, este necesar să știi ce putere termică trebui să aibă, iar ulterior să te orientezi în funcție de modelele disponibile pe piață, alegând o versiune care să-ți acopere necesarul de consum. Ia în considerare următoarele aspecteꓽ

  • Puterea centralei
  • Nivelul izolării termice
  • Perioada de garanție oferită
  • Randamentul
  • Eficiența
  • Dacă centrala electrică are integrat un sistem de diagnoză și informare

Puterea centralei

O vei afla după un calcul simplu, ca atare, pentru a afla puterea unei centrale electrice, trebuie să determini volumul spațiului ce trebuie încălzit, iar pentru aceasta, folosește următoarea formulă de calculꓽ

Suprafața (lungime x lățime) x H (înălțimea) = Volumul

Pentru a afla puterea centralei (P), calculează astfelꓽ

P = V (volumul camerelor) x Q (coeficientul izolării termice)

Gradul de izolare termică

Este necesar să stabilești nivelul izolării termice, deoarece acest coeficientul de izolare termică (Q) joacă un rol important în alegerea centralei. Estimativ, un coeficient pe care îl poți utiliza în vederea aflării puterii centralei poate fi astfelꓽ

  • Pentru case noi, izolate – între 30 și 40 W/mc
  • Pentru case vechi, izolate – între 45 și 50 W/mc
  • Pentru case vechi, neizolate – 60 W/mc

Centrala electrică – Ce avantaje aduce folosirea uneia?

Dacă nu știi cum aleg o centrală electrică, atunci următoarele indicații îți vor fi de un real ajutor. Există o serie de beneficii dacă se optează pentru achiziționarea unei astfel de centrale, iar dintre acestea le amintim pe următoareleꓽ

  • Încălzirea întregii suprafețe ale locuinței, în câteva minute, indiferent de temperaturile exterioare
  • Centrala electrică este utilă în special în locuințele/alte spații mici
  • Costuri inițiale reduse
  • Sistem silențios
  • Nu necesită revizii frecvente
  • Echipament sigur de folosit, dacă în locuință există vârstnici și/sau copii (întrucât nu va exista o eventuală izbucnire a flăcărilor sau scurgeri de gaze)
  • Se poate controla și programa termostatic

Ce dezavantaje are centrala electrică?

Întrucât tarifele furnizorilor de energie electrică s-au mărit, costurile de funcționare ale unei astfel de centrale pot fi ridicate, ceea ce nu va fi deloc avantajos. De asemenea, dacă este nevoie de încălzirea unui spațiu mai mare, iar necesarul pentru apă caldă este unul crescut, ca urmare a prezenței mai multor persoane în locuință, centrala electrică nu este recomandată.

Cum se instalează o centrală electrică?

După ce ți-ai ales modelul de centrală dorit, vor fi necesari doi pașiꓽ montajul acesteia și punerea în funcțiune. Pentru prima etapă, vei apela la un instalator, care se va face legăturile centralei la calorifere, iar ulterior instalația se va încărca cu apă cu ajutorul unui robinet montat pe tur sau retur. De asemenea, va fi nevoie și de o aerisire corespunzătoare. Pe lângă instalator, vei avea nevoie și de un electrician, care va lega centrala de tabloul electric, cu ajutorul unui cablu continuu, dimensionat în funcție de puterea electrică a centralei, montând și o siguranță fuzibilă.  Punerea în funcțiune a centralei va fi făcută de către o firmă autorizată, iar specialistul va aerisi schimbătorul centralei, va lega cablul acesteia, dar se va ocupa și de pornirea dispozitivului.

Centrala electrică este alternativa ideală pentru zonele în care rețeaua de gaze nu are acoperire, iar versiunea pe lemne nu se poate monta. Deoarece centrala funcționează cu ajutorul electricității, aceasta nu poluează, venind astfel în sprijinul mediului. Acest tip de centrală are avantaje și dezavantaje, precum orice alt model, dar pentru locuințe mai mici, poate fi deosebit de utilă.

sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/bec-idee-creativitate-baza-u%c8%99oar%c4%83-3104355/

Articol de la partener

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.