Iazul Bălănești amonte, acuzații de intervenție în arie protejată, sustragere de nisip și lucrări hidrotehnice neautorizate
Anul trecut, în timpul inundațiilor din iulie, digul iazului „Bălănești–amonte” a fost la un pas să cedeze și să provoace o catastrofă. Numai intervenția rapidă a autorităților a dus la eliminarea, pe moment, a riscului de inundații în aval, unde se află câteva zeci de gospodării.
După acest episod, deținătorul iazului, firma Petrol Fish SRL, controlată de Marin Voroneanu, a fost sancționată cu 35.000 de lei și i s-a pus în vedere să remedieze situația.
În octombrie 2021, Petrol Fish SRL a înstrăinat iazul, de fapt, digul și călugărul (n.r. instalație de evacuare a apei din iaz), pentru că terenul de sub ape este al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), unei firme din Piatra-Neamț, respectiv SC Happy Fruits & Vegetables SRL, al cărei administrator și asociat majoritar este Florin Andrei Nacu.
Acum, noii proprietari ai iazului sunt acuzați că au efectuat lucrări fără a avea avizele/autorizațiile necesare, așa cum prevede legea.
Ba mai mult, autoritățile sunt arătate cu degetul și acuzate, la rândul lor, că i-ar proteja pe cei de la Happy Fruits & Vegetables SRL, care fac diverse intervenții fără a avea documente de reglementare de la „Ape” sau de la Agenția Ariilor Naturale Protejate.
Situația pare și mai gravă, pentru că, din informațiile pe care le-am obținut, rezultă că reprezentanții instituțiilor statului cunosc situația, dar se prefac că nu văd ce se întâmplă la Iazul Bălănești-amonte.
Reprezentanții Primăriei Bîrgăuani, respectiv primarul Petrică Șchiopu și viceprimarul Titi Osaciuc, afirmă că au fost reprezentanți ai ANPA pe la primărie în legătură cu problemele reclamate la iazul Bălănești-amonte, dar că nu au nicio treabă cu ce se întâmplă acolo.
Nisip exploatat din arie naturală protejată
Unul dintre aspectele reclamate se referă la exploatarea de nisip dintr-un mal, din apropierea iazului, procedura desfășurându-se fără avizele obligatorii. De exemplu, iazul se află în zona de protecție a ariei naturale protejate „Pădurea și Lacul Mărgineni”, unde este absolut interzisă orice intervenție fără autorizația celor de la Agenția Națională pentru Protecția Ariilor Protejate (ANPAP). În fotografiile și filmele în posesia cărora am intrat, se observă locul unde s-a excavat, precum și utilajele care, cel mai probabil, au efectuat aceste lucrări.
În luna aprilie a acestui an, cei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că în zona iazului Bălănești-amonte, mai multe utilaje exploatează nisip folosit la reparația digului.
În plus, în sesizare se vorbea și despre faptul că noul proprietar al luciului de apă amenajează bazinele din aval fără a deține documente legale, obligatorii în astfel de situații.
Pe contul de pe o rețea de socializare a societății au fost publicate poze și filmulețe cu utilajele în acțiune în zona iazului piscicol:
La fața locului s-a deplasat un inspector de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, care ar fi constatat că cele sesizate nu se confirmă. Noul proprietar s-ar fi apărat afirmând că nu a luat nisip, că așa arăta locul când a cumpărat și că, de fapt, singurul lucru pe care l-a făcut a fost doar să igienizeze.
O sursă atacul.ro arată că, la câteva luni după controlul inspectorului de la SGA Neamț, soția acestuia, de profesie avocat, a fost angajată de cei de la Happy & Vegetables SRL într-unul dintre procesele pe care le au aceștia.
După acest control a mai fost unul, cei de la „Apele Române” revenind la fața locului cu reprezentanți ai ANPA. Și de această dată nu s-ar fi constatat nicio încălcare a legii, concluzia fiind că la mijloc nu a fost vorba decât despre igienizare și atât, și în niciun caz de lucrări de amenajare, de exploatare a agregatelor minerale etc.
Că lucrurile par a fi cusute cu ață albă o demonstrează și comportamentul celor de la Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău, dar și a celor de la SGA Neamț.
În data de 19 octombrie, atacul.ro a solicitat de la ABA Siret și SGA Neamț informații privind numărul controalelor efectuate în acest an la iazul Bălănești-amonte, dacă au fost sau nu constatate nereguli, precum și valoarea sancțiunilor aplicate, dacă a fost cazul.
O săptămână mai târziu, ABA Siret și SGA Neamț ne-au transmis că, pentru a răspunde întrebărilor simple și pe subiect puse de atacul.ro, au nevoie de … o lună!!!
Mult mai deschis la dialog a fost Florin Nacu, administratorul și asociatul majoritar al firmei Happy & Vegetables SRL. Acesta a recunoscut că firma sa a făcut obiectul unor controale, că au fost găsite niște nereguli, însă se lucrează la rezolvarea lor.
„Au fost ceva verificări, dar am fost controlați, am întrerupt lucrările și acum înaintăm documentația. Au fost niște probleme și ne-am oprit din lucrări. Am avut cu Garda de Mediu la cărbuni. A fost o reclamație, pentru că ne-am apucat să facem cărbuni și nu am așteptat să primim autorizația și am dat drumul la treabă. Am fost controlați și am oprit activitatea până când o să iasă autorizația”, a declarat Florin Nacu.
Acesta a mai spus că la digul iazului nu au fost probleme, pentru că lucrările efectuate au fost de reparații și nu era nevoie de autorizație de construire.
În ceea ce privește acuzațiile că ar fi luat nisip din zona de protecție a ariei protejate, Florin Nacu a menționat că au fost niște controale, însă tatăl său știe mai multe, pentru că el i-a însoțit pe cei care au făcut verificările.
„Ne-au oprit absolut toate lucrările și am făcut pauză, ca să ne punem la punct cu documentația. Au fost problemele cu digul, însă a fost reparat cum trebuie. Facem o lucrare importantă pentru a putea obține documentul care atestă că digul este unul sigur”, a conchis Florin Nacu.
La solicitarea atacul.ro, Garda de Mediu a confirmat că a controlat firma Happy Fruits&Vegetable SRL, dar pe linia fabricării mangalului.
Răspunsul Gărzii de Mediu poate fi citit AICI
Acuzațiile de exploatarea agregatelor minerale într-o zonă protejată, precum și edificarea unor amenajări hidrotehnice fără documentele prevăzute de lege sunt foarte grave.
Documentul de mai jos confirmă, afirmă sursele noastre, exploatarea nisipului din aria protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”. Este vorba despre un deviz emis de firma care a exploatat nisipul de lângă iaz, în zona protejată.
Autoritățile au obligația să verifice, iar în cazul în care acuzațiile se confirmă trebuie să aplice legea.
Indiferent dacă nisipul a fost sustras de actualul, fostul proprietar al iazului sau oricine altcineva, a acționa astfel într-o arie protejată reprezintă o adevărată crimă de mediu.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.