CJ Neamț plătește o sumă considerabilă ca să afle cum scoate resturile podului de la Luțca din Siret
Peste două săptămâni se împlinesc 5 luni de când podul de la Luțca s-a prăbușit în râul Siret și, o dată cu el, câteva milioane de lei s-au dus pe apa sâmbetei.
Bucăți din podul prăbușit blochează albia râului, iar în caz de inundații majore pot să apară probleme grave.
Specialiștii sunt de părere că prefectul Adrian Niță, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), ar trebui să se implice și, fiind o situație de urgență, să facă demersurile necesare curățării cursului de apă.
Prefectul Niță nu a făcut nimic în acest sens, în schimb, administratorul podului, Consiliul Județean Neamț, se pregătește să plătească peste 20.000 de euro pentru elaborarea documentației necesare eliberării albiei podului de resturile din beton.
De aici tragem concluzia că bucățile din podul prăbușit nu pot fi extrase din albie decât pe baza unei documentații pentru care Consiliul Județean Neamț plătește peste 100.000 de lei.
Firma care va elabora această documentație este Pod-Proiect SRL Iași, adică societatea care a elaborat expertiza tehnică a podului din anul 2018.
Consiliul Județean Neamț va plăti suma 109.956 lei, TVA inclusă (22.272 euro), urmând ca firma ieșeană să întocmească documentația în baza căreia albia Siretului va fi curățată.
„Asta înseamnă că în Consiliul Județean Neamț nu există oameni capabili să execute o astfel de documentație. Este clar că lucrarea de eliberare a albiei nu este una ușoară, iar pentru asta e nevoie de o documentație, însă suma plătită pare destul de mare. Acolo va fi nevoie de o macara de forță care va fi greu de găsit în zonă. Vor avea nevoie de foarte mulți sudori ca să taie armăturile din pod. Nu va fi simplu deloc! Însă nu înțeleg de ce nu au lăsat firma care va elibera albia să se ocupe și de documentația pe care plătesc acum atâția bani”, ne-a declarat un specialist.
În iulie, consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre care permite executivului să angajeze avocați pentru a se ocupa de situațiile litigioase care vor apărea după nenorocirea de la Luțca.
Podul de la Luțca înseamnă o pagubă uriașă pentru bugetul județului.
Pe lângă cele 7,3 milioane de lei plătite constructorului Darcons SRL pentru reabilitare, Consiliul Județean Neamț cheltuie alți bani pentru măsurători, expertize suplimentare, avocați, iar mai nou, pentru elaborarea de documentații necesare eliberării albiei de resturile de pod.
Până când vor fi identificați vinovații și trași la răspundere (dacă se va întâmpla acest lucru vreodată), administratorul drumului va toca continuu sume considerabile pentru acest obiectiv.
D.MURARU
Citește și:
Panică-n cartel, după prăbușirea podului de la Luțca. Miza este de milioane de euro
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Ne-am obișnuit.
Nimeni nu-i/nu-l poate opri.
Banul public are un parfum aparte. Nici nu trebuie spălat.