Afacerea Robmet. Legătura dintre acuzațiile de proxenetism și comercializarea robineților. Nuclearelectrica și Radet, printre clienți
Procurorii DIICOT și polițiștii au dat năvală în angajații firmei Robmet, societate cunoscută ca fiind unul dintre cei mai mari comercianți de robineți industriali din Moldova. Procurorii au reținut 14 persoane (8 femei și 6 bărbați), membri din conducerea firmei și angajați, în baza acuzațiilor foarte grave. După reținerile operate de către procurori, a urmat prezentarea inculpaților instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Tribunalul Neamț a emis mandate de arestare pentru o perioadă de 30 de zile pe numele lui Radu Cucu, asociatul unic al firmei, Carmen Mereuță, director comercial, și Richard Iosiv Cucu, manager de inventar.
Ceilalți inculpați, manageri din rândul managerilor de vânzări, asistenților de vânzări etc, au fost plasați în arest la domiciliu.
Acuzațiile aduse de către procurori sunt extrem de grave, iar dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă să înfunde pușcăria.
În esență, inculpații sunt acuzați că au pus la punct o rețea infracțională prin care au reușit să înșele zeci de agenți economici, cărora le-au vândut produse chinezești ca fiind ale unor cunoscuți producători din Uniunea Europeană.
Robmet SRL a achiziționat, începând cu anul 2014, din spațiul asiatic cantități mari de robineți de diverse dimensiuni și tipuri, produse ce nu sunt certificate pentru a fi comercializate în Comunitatea Europeană. Acest lucru era posibil prin falsificarea datelor de identificare ale produselor cărora li se aplicau serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantități mici. Ulterior, toate componentele de instalații erau vândute ca provenind din spațiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false. Câștigurile erau imense, pentru că robineții produși în China și cumpărați în schimbul unor prețuri mici erau vânduți clienților ca fiind fabricate de mari companii europene.
Cei 14 inculpați sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare și luare de mită, șantaj, proxenetism și concurență neloială.
De ce proxenetism?
Surprinde prezența pe lista infracțiunilor a celei de proxenetism, care, în mod firesc, nu ar avea nicio legătură cu celelalte fapte menționate. Însă există o explicație și pentru asta, iar anchetatorii au, cu siguranță, probe în ceea ce privește comiterea acestei infracțiuni care se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani sau de la 3 la 10 ani, dacă se constată că anumite persoane au fost constrânse să practice prostituția.
Situația de la Robmet SRL nu a surprins multă lume, mai ales pe cei care știau ce se petrece acolo. Zvonuri privind comiterea unor activități ilicite circulau încă din anii 2016 – 2017, doar procurorii au aflat mai târziu.
Astfel, în diverse cercuri din oraș se vorbea că Robmet SRL încheia contracte folosind și metode mai puțin ortodoxe. Încă de atunci se vorbea despre „mituirea” unor clienți cu bani, dar și cu servicii sexuale prestate de tinere care erau plătite pentru asta.
Prezența în „buchetul” de infracțiuni a șantajului arată că este foarte posibil ca unii dintre clienți să fi fost obligați să colaboreze în continuare, fiind șantajați în acest sens.
Companiile de stat, majoritare în portofoliul Robmet SRL
Majoritatea clienților firmei Robmet SRL sunt companii de stat. Vorbim despre companii de apă din toată țara, dar și despre alte societăți importante cu capital de stat, cum ar fi Radet SA București, cu care a încheiat un contract de peste 20 de milioane de lei, sau Nuclearelectrica SA.
Datele obținute de atacul.ro indică faptul că, pe o piață cu o concurență acerbă, contractele se încheiau destul de greu. Tocmai de aceea, în anumite situații, reprezentanții autorităților contractante, în pixul cărora stătea încheierea contractelor, erau mituiți.
De multe ori, celor din urmă le-au fost oferite și bonusuri constând în partide de sex. Prin aceste servicii erau „acoperite” și eventualele nemulțumiri față de calitatea mărfii, în cazul în care angajații companiilor realizau că au de-a face cu produse chinezești cu date modificate..
Ultimele contracte ale Robmet SA au fost încheiate cu Compania Municipală Termoenergetica SA București (vane de reglare și servomotoare în valoare de peste 800.000 de lei); Electrrocentrale București SA (ventile de reglaj în valoare de peste 130.000 de lei); Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (fitinguri și garnituri în valoare de peste 200.000 de lei) etc.
Firma nemțeană încheiat numeroase contracte cu companii de apă din toată țara. Curios este că firma de profil din Neamț – Apa Serv SA – nu apare, în acest an, pe lista clienților Robmet SRL.
Anul trecut, Robmet SRL a avut o cifră de afaceri de 64,7 milioane de lei, un profit de 10 milioane de lei și 38 de angajați. Cifra de afaceri a fost mai mare cu peste 15 milioane de lei față de 2020, când profitul a fost de 8,2 milioane de lei, obținut cu 39 de angajați.
Comunicatul de presă al DIICOT din 19 octombrie
La data de 19.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu polițiști din cadrul SCCO Neamț și BCOO Bacău și IPJ Neamț – Serviciul Investigații Criminale efectuează 19 percheziţii la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor entităţi comerciale într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de concurență neloială și înșelăciune (prin falsificarea marcajele produselor industriale urmate de comercializarea acestora, fiind induși în eroare beneficiarii în ceea ce privește calitatea şi provenienţa produselor achiziționate).
În cauză, s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014 și până în prezent, reprezentanții unei societăți comerciale au achiziționat din spațiul asiatic cantități semnificative de robineți de diverse dimensiuni și tipuri, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantități mici. Ulterior toate componentele de instalații erau vândute ca provenind din spațiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false.
De asemenea, ofertele comerciale prezentate, care conțineau datele tehnice ale unor robineți din Comunitatea Europeană, erau nereale și susținute de documente care să ateste în fals că respectivele componente corespund din punct de vedere tehnic și calitativ.
Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună credință au fost induși în eroare cu privire la proveniența robineților, caracteristicile tehnice ale acestora (materialul din care era fabricat, presiunea la care putea fi exploatat în siguranță cât și perioada de exploatare a acestor piese.
Totodată, componentele în cauză au fost comercializate ca fiind produse în Comunitatea Europeană, la prețuri mult mai mari decât produse similare fabricate în spațiul asiatic.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț urmează să fie conduse, în vederea audierii peste 30 de persoane.
De asemenea, urmează a fi audiaţi peste 100 de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
Acţiunea este efectuată cu sprijinul I.P.J. Neamț și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.
Comunicatul de presă al DIICOT din 21 octombrie
Urmarea a comunicatului nr. 5 din data de 19.10.2022, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
În urma celor 19 de percheziții domiciliare efectuate la data de 19.10.2022, la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor entităţi comerciale, au fost descoperite și ridicate înscrisuri ce vizează activitatea comercială a peste 110 entități juridice, aproximativ 44.000 de bucăți din diferite produse industriale, 10 ștampile falsificate, 30 de laptop-uri, 35 de terminale mobile, 35 de unități de stocare a informațiilor, 2 smart watch-uri, 4.500 de lire sterline, 3.000 de euro, 1.000 de dolari și 10.000 de lei. Totodată, a fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare a produselor industriale și a unei hale de producție.
De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus măsura reținerii față de 14 inculpați, cercetați sub aspectul sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare și luare de mită, șantaj, proxenetism și concurență neloială.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, D.C.C.O., B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. București, B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Cluj, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Galați, B.C.C.O. Alba, B.C.C.O. Ploiești, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Suceava, I.P.J. Brașov, I.P.J. Bacău, I.P.J. Buzău, I.P.J. Bistrița-Năsăud, I.P.J. Mureș, I.P.J. Neamț, I.P.J. Tulcea și al jandarmilor I.J.J. Neamț şi G.J.M. Bacău.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Vane de unica folosință . Companiile serioase nu cumpărau de la ei pentru că au fost surprize de tipul că după o avarie la care lucrau ore bune se trezeau că la reluarea furnizării vanele nu mai deschideau . Nu uităm că doi tineri au murit la Midia Năvodari in explozia din combinat . Atunci țin minte că soția unuia a declarat că se va face dreptate .