Vârstnicii, batjocura angajaților Casei de Pensii. Ajutoare sociale plătite decedaților și indemnizații ilegale achitate unor avocați

0
2077

Un raport al Curții de Conturi scoate la iveală bătaia de joc la care sunt supuși contribuabilii de către salariații instituțiilor publice. Documentul a fost întocmit în urma acțiunilor de audit din anul pandemiei de Covid-19 – 2020 și scoate la iveală dezastrul din sistemul bugetar, provocat de dezinteresul față de cetățeni și în total dispreț față de lege.

Auditorii au constatat că angajații unor case de pensii, printre care și ai celei din Neamț, nu au transformat din oficiu pensia anticipată/anticipată parțial/invaliditate, după caz, în pensie pentru limită de vârstă la îndeplinirea condițiilor legale.

Prin menținerea eronată în plată cu pensii anticipate, anticipate parțial sau de invaliditate, după caz, a titularilor drepturilor de pensii pentru limită de vârstă cuvenite și neplătite în termen au fost afectate veniturile beneficiarilor acestor pensii cu suma totală de 13.559 mii lei, din care suma de 10.835 mii  lei este aferentă anului 2020. Situații similare în sumă de 644 mii lei au fost identificate și la Casa Județeană de Pensii (CJP) Covasna, CJP Hunedoara, CJP Neamț, CJP Prahova și CJP Teleorman”, potrivit raportului.

Mai mult, auditorii au constatat plăți nelegale reprezentând pensii anticipate, anticipate parțial, de invaliditate gradul I, II și III, precum și pensii de urmași încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii, care au realizat concomitent și venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie.

„La nivelul CJP Covasna și CJP Neamț au fost efectuate plăți necuvenite în sumă de 138 mii lei, reprezentând indemnizații de însoțitor acordate unor pensionari de invaliditate care au beneficiat simultan și de serviciile unui asistent personal angajat/indemnizație lunară din partea unităților administrativ-teritoriale. Nu a fost încasată contribuția individuală, în sumă de 49 mii lei, atât de la pensionari, cât și de la asigurații sistemului public de pensii care au beneficiat de bilete de tratament balnear, întrucât nu li s-au luat în calcul toate veniturile”, mai arată documentul.

În Sănătate, creșteri salariale necuvenite

Ilegalități au fost constatate și în domeniu sănătății. Spre exemplu, CNAS nu a verificat realitatea sumelor transferate din bugetul FNUASS pentru plata influențelor financiare determinate de creșteri salariale acordate personalului încadrat în unitățile sanitare, consecința fiind efectuarea unor plăți necuvenite.

„La nivelul caselor de asigurări de sănătate teritoriale au fost efectuate plăți în sumă de 10.661.601 mii lei pentru influențe financiare determinate de creșteri salariale ale personalului încadrat în unitățile sanitare, ca urmare a solicitărilor unităților sanitare, însă fără efectuarea unor verificări privind legalitatea și regularitatea, pe baza documentelor justificative, a sumelor solicitate. De asemenea, s-au constatat cazuri de stabilire, înregistrare și solicitare a influențelor financiare determinate de creșterile salariale din sistemul sanitar, în cuantum mai mare decât cel legal și real, prin includerea în mod eronat a concediilor medicale și a stimulentului de risc suportate deja din FNUASS”, mai scot în evidență auditorii.

Au dispus de banii statului după bunul plac

Statul a fost prejudiciat și de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prin plăți ilegale constând în venit minim garantat acordat de către agențiile teritoriale fără respectarea prevederilor legale unor beneficiari care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate.

Spre exemplu, au plătit venit minim garantat și alocații pentru susținerea familiei unor cetățeni cu venituri din salarii și pensii peste limita legală, care dețineau depozite bancare, au obținut venituri din dividende, dețineau autoturisme și autovehicule cu o vechime mai mică de 10 ani, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Plăți ilegale au fost făcute și către unii cetățeni care executau o pedeapsă privativă de libertate sau se aflau în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile în momentul plății, dar și care figurau fiind decedați.

Auditorii au constatat și indemnizații lunare acordate necuvenit  unor avocați pentru perioada mai, respectiv august-noiembrie 2020, aferente stării de urgență/alertă, în condițiile în care beneficiarii nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Aceștia nu aveau dreptul la îndemnizații deoarece au obținut lunar venituri din desfășurarea profesiei, dar și din alte surse, peste câștigul salarial mediu brut prevăzut de lege, ori mai mari de 75% din veniturile brute medii lunare pe anul 2019.

Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.543 mii lei, reprezentând contravaloarea indemnizațiilor achitate fără respectarea cadrului legal unor persoane care au încheiat convenții individuale de muncă și a căror activitate a fost afectată ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, din care: • suma de 338 mii lei reprezintă contravaloarea indemnizațiilor achitate fără respectarea cadrului legal unor persoane care nu au avut timpul de lucru redus în luna în care au fost indemnizați; • suma de 977 mii lei reprezintă contravaloarea indemnizațiilor achitate fără respectarea cadrului legal unor persoane care au calitatea de salariați; • suma de 203 mii lei reprezintă contravaloarea indemnizațiilor achitate fără respectarea cadrului legal unor persoane care nu au avut activitatea restricționată de cadrul legal în vigoare, din care: • suma de 120 mii lei, acordată necuvenit unor beneficiari decedați; • suma de 73 mii lei acordată necuvenit unor beneficiari cu vârsta de peste 22 ani, care nu mai îndeplineau condițiile prevăzute de lege. Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.300 mii lei, reprezentând contravaloarea indemnizațiilor pentru creșterea copiilor acordate necuvenit ca urmare a neaplicării măsurilor prevăzute de lege privind suspendarea acestui drept de asistență socială”, mai scoate în evidență raportul Curții de Conturi.  

(Sursa foto: www.moneymetals.com)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.