Lovitură cruntă în procesul mafiei lemnului. Înregistrările convorbirilor telefonice au fost înlăturate din dosar

0
3476

Mult mediatizatul proces al „mafiei lemnului”, în care au fost trimiși în judecată fraţii Adrian şi Iulian Panţîr, patronii firmelor Bradu Forest şi Pan&Forest din Bicaz Chei, precum și alte persoane cu afaceri în domeniu, a primit o lovitură năpraznică la Tribunalul Neamț.

Judecătorul de cameră preliminară a dispus înlăturarea de la dosar a probelor rezultate în urma interceptărilor convorbirilor telefonice, realizate de Departamentul de Informații și Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne (DIPI) în baza unor mandate de supraveghere tehnică.

Decizia va fi comunicată Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamț, urmând ca procurorii să analizeze și să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă mențin decizia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

În temeiul art. 345 alin. 1 Cod procedură penală admite, în parte, excepţiile formulate de inculpaţii P.A. (n.r. Panțîr Adrian), M. E. (n.r. Moldovan Emila), P.I. (n.n. Panțîr Iulian), A.G. (n.r. Andrușcă Gheorghe), trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 21D/P/2013 din 27.08.2021 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ. Admite excepţia vizând nelegalitatea administrării probelor decurgând din punerea în executare de către Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă a mandatelor de supraveghere tehnică emise în dosarul de urmărire penală 21D/P/2013. Constată nulitatea proceselor verbale de redare în formă scrisă a comunicărilor telefonice întocmite de către Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Dispune înlăturarea de la dosarul cauzei a suporţilor optici tip CD-R / DVD-R care cuprind înregistrări ale convorbirilor telefonice transcrise în procesele verbale / notele aflate la: -volum 2 urmărire penală, filele 6 – 555; -volum 3 urmărire penală; -volum 4 urmărire penală; -volum 5 urmărire penală, filele 1-508; -volum 16 urmărire penală, filele 295-355; -volum 17 urmărire penală; -volum 22 urmărire penală, filele 118-158; a proceselor verbale / notelor sus menţionate precum şi a tuturor menţiunilor care cuprind fragmente din aceste transcrieri din actele de urmărire penală / Rechizitoriul din dosarul nr. 21D/P/2013. Respinge, ca neîntemeiate, restul excepţiilor invocate de inculpaţii P. A., M. E., Ş. C. G., P. I., A. G., P.V., R. T. B., P. E. În temeiul art. 345 alin. 3 Cod procedură penală dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Fără cale de atac”, se arată în decizia Tribunalului Neamț.

De cele mai multe ori, în astfel de situații, procurorii au solicitat restituirea cauzei în vederea refacerii urmării penale cu probele rămase la dosar, după ce instanțele de judecată au decis eliminarea unora dintre ele. Rămâne de văzut ce vor decide procurorii DIICOT în această cauză.

Dosarul „mafiei lemnului” este printre puținele instrumentate, în ultimii ani, în județul Neamț. Cercetările în această cauză au demarat în 2013, adică în urmă cu 9 ani!!!, iar dosarul nici măcar nu a trecut de camera preliminară.

Mulți dintre cei vizați, arestați preventiv în primă fază, își văd nestingheriți de afacerile cu lemn, av

având la bază prezumția de nevinovăție. Firmele lor licitează, în continuare, masă lemnoasă la Direcția Silvică Neamț, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Și, la cum se mișcă cercetarea judecătorească, este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe în următorii ani.

Cum acționau membrii grupării infracționale

În august 2021, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Iulian Panțîr, Adrian Panțîr, Emil Moldovan, Emil Panțîr, Ioan Marcu, Gheorghe Andrușcă,Ioan Vodă, Alexandru Peter Asztaloș, Sebastian Maxim, Traian Bogdan Râșnoveanu, Mihai Alexandru Lilă, Vasile Parfene, Claudiu Gabriel Șuteu și Ioan Silviu Semenic. Acuzațiile aduse au fost cele de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu. În același dosar, Ministerul de Finanțe și Dimitrie Sturza, a cărui pădure a fost „călcată” de inculpați, au calitatea de părți civile, iar 14 societăți comerciale, Direcția Silvică Neamț și Ocolul Silvic Poiana Teiului au calitatea de „parte responsabilă civilmente”.

Prejudiciul cauzat în urma activității ilicite a fost stabilit la 2,3 milioane de lei. În ceea ce privește modul de operare, acesta nu era unul complicat. Principalul scop al inculpaților era să pătrundă ilegal în pădure, iar acest lucru îl făceau după ce obțineau partizi la licitațiile organizate de Direcția Silvică Neamț. De multe ori, inculpații ofereau sume enorme pentru a câștiga licitațiile, asigurându-și astfel accesul în pădure.

Bineînțeles, „vigilenții” de la Direcția Silvică Neamț nu au realizat că este ceva dubios în comportamentul inculpaților.

Următorul pas era acela de a tăia mult mai mult decât cantitățile prevăzute în autorizațiile de exploatare. Ultimul pas era ca marfa obținută din tăieri ilegale să fie comercializată, iar în acest sent erau folosite documente false emise de firme fantomă.

Comunicatul DIICOT din septembrie 2015:

„La data de 17.09.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ  au efectuat un număr de 32 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Bacău şi Argeş în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la  plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

    În cauză există că suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015 membrii grupului infracţional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat  masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut.

    Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind  considerabile.

    Ulterior, persoanele cercetate procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.
Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au  înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă.

    Prejudiciul  cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei.

    Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţă ilicită.

    Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore  faţă de inculpaţii Panţîr Iulian, Panţîr Adrian, Moldovan Emil, Asztaloş Peter Alexandru şi Marcu Ioan pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi  Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Galaţi, Suceava şi Piteşti precum şi cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.