Cazul Ulea de la DSVSA Neamț. Procurorii DNA cred că liderul unui partid politic a primit o șpagă mascată de un împrumut
Așa cum atacul.ro anunța încă din decembrie anul trecut, la puțin timp după ce procurorii i-au percheziționat locuința lui Sorin Ulea, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț, DNA investighează episodul din vara anului 2020, când Ulea a fost detașat tocmai la DSVSA Arad.
La acea vreme, au apărut informații că Sorin Ulea ar fi oferit o sumă mare de bani unui lider politic pentru a-i fi anulată detașarea la DSVSA Arad și readus pe funcția de la Neamț.
Banii, deloc puțini, au fost dați de Sorin Ulea unui apropiat de-al lui Mugurel Cozmaniuc la cererea acestuia, însă amândoi afirmă că nu este vorba despre vreo șpagă, ci despre un împrumut rambursat deja de PNL Neamț.
Numai coincidența a făcut ca cei 200.000 de lei să fie împrumutați chiar în perioada în care Sorin Ulea era detașat tocmai în celălalt capăt al țării, la Arad. Banii au fost dați în vara anului 2020 și returnați în rate, ultima tranșă fiind achitată în vara anului 2021, deși termenul de rambursare fusese cu mult depășit.
Rambursarea împrumutului a început în decembrie 2021, în condițiile în care, în noiembrie, Cozmanciuc fusese citat la DNA Bacău în dosarul „combinațiilor de la Apele Române”
Probabil că despre acest împrumut nu s-ar fi aflat niciodată, dacă procurorii de la DNA Bacău nu ar fi demarat ancheta în care deputatul Mugurel Cozmanciuc, Vlad Marcoci și afaceristul Sorin Ciufudean au fost trimiși în judecată pentru corupție.
Se pare că date despre banii dați de Sorin Ulea au apărut în convorbirile interceptate în dosarul combinațiilor de la „Apele Române”. Marcoci și Ciufudean erau sub supraveghere într-un alt dosar încă din vara anului 2019 și se pare că, mai târziu, aceeași soartă a avut-o și Cozmanciuc. Așa ar fi ajuns procurorii să afle despre împrumutul de 200.000 de lei oferit de Sorin Ulea lui Cozmanciuc. Cum procurorii au suspectat că banii au fost oferiți cu titlu de mită, pentru ca Sorin Ulea să-și recapete funcția de la Neamț, DNA a deschis un dosar.
În noiembrie anul trecut, procurorii au descins la locuința lui Ulea din Roman, dar și la sediul DSVSA din Piatra-Neamț de unde au ridicat calculatorul, telefonul, laptopul și un stick, sperând să găsească probe.
Până în prezent, DNA nu a oferit nicio informație oficială cu privire la acest dosar, așa că este posibil ca cercetările să nu fi fost finalizate sau să se fi mers pe clasare.
Ce se știe cu siguranță este că, în vara anului 2020, Sorin Ulea a dat curs rugăminții lui Mugurel Cozmanciuc, președintele PNL Neamț la acea dată, fiind de acord să ofere un împrumut de 200.000 de lei și că banii au fost returnați, ultima rată fiind plătită în vara anului trecut. Banii ar fi fost ceruți pentru a fi folosiți în campanie electorală din toamna anului 2020.
Cu toate acestea, procurorii au suspiciuni serioase că lucrurile au stat cu totul altfel și bănuiesc că împrumutul a fost rambursat numai după ce Mugurel Cozmanciuc și-a dat seama că telefonul i-a fost ascultat în dosarul șmecheriilor de la „Apele Române” și că procurorii au aflat de cei 200.000 de lei primiți de la Ulea.
Foto: Sorin Ulea și deputatul Mugurel Cozmanciuc (septembrie 2020)
Dar ce consideră procurorii că nu este în regulă în această poveste?
- Sorin Ulea a oferit cei 200.000 de lei, după ce venise în concediu de la Arad, adică în august 2020;
- După ce a dat banii, care, după propriile declarații, au fost înmânați, cu martori în sediul PNL, secretarului executiv al partidului de la acea vreme, Sorin Ulea a revenit pe funcția de director DSVSA Neamț, scăpând de detașarea de la Arad;
- Împrumutul a fost acordat fără să fie completat niciun act care să dovedească acest lucru, pentru că s-a mers pe „încredere”
- Sorin Ulea a început să ceară banii împrumutați (pe care, după propriile declarații, ar fi trebuit să-i primească la începutul lunii octombrie 2020, după rambursarea cheltuielilor de campanie), în decembrie;
- La acea dată, Cozmanciuc știa deja că este cercetat în dosarul combinațiilor de la ANAR, fiind citat la sediul DNA Bacău la finele lunii noiembrie;
- Cei 200.000 de lei i-au fost returnați lui Sorin Ulea în tranșe de câte 15.000 și 20.000 de lei, prin viramente bancare, astfel încât nu se poate contesta că banii dați de Ulea nu au fost returnați;
Baza cercetărilor este reprezentată de informațiile pe care procurorii le-au obținut atât în urma perchezițiilor informatice ale instrumentelor IT ridicate de la Ulea, cât și de datele obținute din dosarul în care Cozmanciuc, Marcoci și Ciufudean erau erau cercetați pentru fapte de corupție.
În timpul percheziției de la locuința lui Ulea, procurorii au găsit și o sumă bani, aproximativ 200.000-300.000 de lei, pe care, însă, nu au ridicat-o. Ei s-au concentrat pe telefonul, laptopul și calculatorul șefului DSVSA Neamț.
Pentru Sorin Ulea, astăzi ar trebui să fie ultima zi în funcția de director. Șeful ANSVSA a semnat în iulie ordinul de schimbare din funcție a lui Sorin Ulea, pe motiv că acesta nu mai are certificate ORNISS.
Daniel MURARU
Citește și:
Directorul Ulea de la DSVSA Neamț, executat de București. Cine îi va lua locul
Cine l-a înfundat la DNA pe Cozmanciuc, șeful PNL Neamț. Așa se vând funcțiile la „Apele Române”
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.