Frații Ciocan, „locotenenții” baronului PSD Paul Stănescu, la un pas să pună mâna pe afacerea anului în județul Neamț

3
8225

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Neamț „EcoNeamț” urmează să decidă cine va câștiga un contract în valoare de un sfert de miliard de lei, pentru gestionarea activităților de colectarea și transportul deșeurilor în „Zona 1” a județului Neamț. Vorbim despre perimetrul care cuprinde orașul Piatra-Neamț, plus alte 25 de localități: Roznov, Alexandru cel Bun, Bârgăuani, Bodești, Borlești, Cândești, Costișa, Dobreni, Dochia, Dragomirești, Dumbrava Roșie, Făurei, Gârcina, Girov, Mărgineni, Negrești, Piatra Șoimului, Pângărați, Podoleni, Rediu, Români, Ruginoasa, Săvinești, Ștefan cel Mare, Tazlău, Zănești.

Valoarea totală estimată a contractului este de 240.560.650 de lei, fără TVA, urmând ca, în primul an de operare, câștigătorul să ridice o cantitate de deșeuri de 39.331 tone și să plătească o redevență de 3.258.710 lei.

Comisia de evaluare a ofertelor are de ales între oferta firmei Bratner Servicii Ecologice SRL, care colectează și transportă deșeurile de pe raza municipiului Piatra Neamț în prezent, și asocierea de firme Clean Prest Activ SRL București (lider) și Salubris SA Slatina (județul Olt).

Informațiile atacul.ro indică faptul că asocierea celor două firme este creditată cu cele mai mari șanse de a pune mâna pe acest contract bănos. Iar dacă va fi așa, gunoiul pietrenilor și al locuitorilor celorlalte 25 de localități va fi colectat și transportat de angajații celor două firme din București și Olt, care mai o astfel de afacere în acest județ, acolo unde gestionează depozitul de gunoi de la Bălteni. Această licitație a fost organizată în anul 2018, de Consiliul Județean Olt, condus de Marius Oprescu, mâna dreaptă a baronului de Olt – Paul Stănescu.

Cel din urmă este, în prezent, secretar general al PSD la nivel central. Presa locală din Olt și cea centrală afirmă că, de fapt, firma Clean Prest Activ SRL este controlată de controversații frați Ciocan, condiderați drept „locotenenți” ai lui Stănescu.

Fost milițian în perioada ceușistă, Dan Ciocan a fost deputat PSD de Olt mai mult manadate, fiind propulsat în politica mare de Paul Stănescu.

Cornel, fratele lui Dan, a avut mari probleme cu legea, fiind condamnat în urmă cu câțiva ani la o pedeapsă privativă de libertate pentru evaziune fiscală.

Firmele fraților Ciocan, racordate la țeava cu bani publici

Clean Prest Activ SRL a fost înființată în 2008, sub denumirea Dancor (de la Dan și Cornel) Cleaning SRL, asociat majoritar fiind Cornel Ciocan.

În 2012, firma și-a schimbat denumirea în Clean Prest Activ SRL, iar în 2013, cel din urmă a renunțat la părțile sociale. Atunci, asociat majoritar a devenit, afirmă presa locală din Olt, un angajat de-al său.

O altă firmă controlată prin interpuși de frații Ciocan este T Dancor Romconstruct SRL, care are sediul la aceeași adresă cu Clean Prest Serv SRL. T Dancor (Dan și Cornel) Romconstruct SRL (alintată „Teldrum de Olt”) a prins nenumărate contracte de modernizări de drumuri în perioada în care președinte al CJ Olt era Paul Stănescu. Cele două firme, separate sau în asociere, au câștigat contracte importante și în ultimii ani.

În aprilie 2022, o asociere de firme, din care fac parte și cele două societăți controlate de frații Ciocan, a câștigat contractul pentru construirea centurii ocolitoare a Sighișoarei, în valoare de peste 257 de milioane de lei, fără TVA.

Interesant este că Clean Prest Activ SRL are ca principal obiect de activitate „curățenia clădirilor”, adică nicio treabă cu drumurile, dar nici cu ceea ce înseamnă colectare și transport deșeuri.

Zestrea de contracte cu statul a firmei Prest Clean Activ SRL este bogată, societatea igienizând spitale de stat, diverse sedii ale unor ministere, primării etc.

Cum firma are muncitori policalificați, buni nu numai la curățenie, ci și la construcții, Prest Clean Activ SRL a făcut parte din asocierea care, în iunie 2022, a câștigat contractul Proiectare, asistenta tehnica din partea proiectantului si executia de lucrari pentru obiectivul de investitii “Reabilitarea, consolidarea şi dotarea Spitalului Municipal Turnu Măgurele, corpul de clădire C1 – Spital nou , Municipiul Turnu Măgurele , judetul Teleorman”, în valoare de peste 78 de milioane de lei , fără TVA.

Inculpatul Miki – președintele comisiei de evaluare a ofertelor

Cele două oferte, ale firmei Bratner și asocierii Clean Prest Serv SRL – Salubris, vor fi analizate de o comisie condusă de Mihail Popescu, adjunctul de la Achiziții din Consiliul Județean Neamț, judecat în două dosare pentru fapte de corupție. Din comisie mai fac parte Gavril Gabriel-Tiberiu, Țigănuș Mona-Magdalena,  Secară Cristina, Moscalu Vlad ,  Munteanu Bogdan-Alexandru, Gavrilescu Bogdan , Vișan Gabriel-Lucian, Mitrea Stelian-Ionuț.

Câștigătorul licitației va colecta și transporta deșeurilor generate pe raza localităților situate in Zona 1 a județului Neamt și va opera instalațiile de gestionare a deșeurilor din Piatra-Neamț și Roznov. Operarea și sortarea deșeurilor va intra tot în sarcina celui care va câștiga licitația.

Este cea de-a doua licitație organizată pentru „Delegarea prin concesiune a gestiunii unor activitati componente ale serviciului de salubrizare al unitatilor administrativ-teritoriale membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ECONEAMT din Zona 1”, iar Consiliul Județean Neamț, din cauza implementării cu întârziere a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) a fost sancționat drastic.

Prima dată, licitația a fost câștigată de firma Girexim Universal SRL Pitești, însă societatea  a renunțat la afacere. Adică la 136.370.344 de lei, fără TVA. Contractul a fost reziliat, iar Consiliul Județean Neamț a fost sancționat cu amendă (corecție) substanțială – 5.000.000 de lei pentru că nu a implementat la timp sistemul de management integral al deșeurilor și pe Zona 1.

Proiectul SMID Neamț s-a aflat, la nivel național, pe lista celor nefuncționale pentru care s-a continuat implementarea până la 31 martie 2019. Girexim Universal SRL Pitești a câștigat licitația pentru operarea Zonei 1 și a semnat contractul cu autoritatea contractantă (ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA „ECONEAMT”) în data de 9 ianuarie 2019, adică cu mai puțin de două luni înainte de expirarea termenului de 31 martie.

Uniunea Europeană nu a acceptat nicio scuză și a sancționat Consiliul Județean Neamț cu o amendă de peste 1 milion de euro.

Piteștenii au renunțat la contract

Firma din Pitești, care devenise operatorul Zonei 1 în ianuarie 2019, s-a înscris și la licitația pentru operarea depozitului de deșeuri nepericuloase de la Girov, însă a pierdut. Contractul, estimat la 235.436.049 lei, a fost câștigat de o firmă din București, Eco Sud SRL. Bătălia pentru operarea depozitului de la Girov a fost acerbă, fiind depuse 6 oferte: S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. PiteștiS.C. FCC ENVIRONMENT ROMÂNIA S.R.L. Arad; S.C. ECO SUD  S.A. București; Asocierea S.C. RER SUD S.A. (lider asociere) Buzău și S.C RER SERVICII ECOLOGICE SRL (asociat) Gălbinași jud. Buzău; S.C. MAVGO HOLDING  S.R.L., terț susținător S.C. AQUA PARC S.R.L. Roznov, terț susținător S.C. EURO GAS PRESCOM S.R.L Fieni, jud.Dâmbovița; Asocierea S.C. EDIL INDUSTRY S.R.L. (lider asociere) și S.C ECOREC RECYCLING S.R.L.- terț susținător S.C. CASA DESIGN S.R.L.  Gura Humorului – terț susținător S.C. VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU – TRATAREA DEȘEURILOR S.R.L. Boldești – Scăeni jud. Prahova. Licitația a fost atribuită, în 12 aprilie, firmei Eco-Sud SRL.

Însă, pe 27 decembrie 2018, Girexim Universal SRL acționa în instanță Consiliul Județean Neamț într-un dosar legat de un litigiu privind achizițiile publice, nemulțumirea având ca bază exact licitația pentru depozitul de la Girov.

La sfârșitul lunii ianuarie, Tribunalul Neamț a respins contestația, ca nefondată. În mai, Girexim Universal SRL pierdea și recursul la Bacău. Sunt voci care afirmă că piteștenii s-au supărat și au plecat, pentru că planul lor de a împușca doi iepuri dintr-un foc – gestionarea Zonei 1, plus administrarea depozitului de la Girov, o afacere de peste 400 de milioane de lei -, a dat greș.

După semnarea contractului pentru Zona 1, Girexim Universal SRL a avut la dispoziție o perioadă de 3 luni de mobilizare, timp în care să preia vechile platforme, să aducă utilajele, personalul, trebuia să depună o garanție etc.  Perioada de mobilizare a trecut, iar obligațiile nu au fost respectate, așadar contractul a fost reziliat.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Liviu 10 august, 2022 at 12:51 Răspunde

    Stați, să facem o recapitulare. Stanescu, tractoristul de la Olt, Arsene, valutistul de la Neamt, iar sef peste licitatie e același Miki Popescu și membru Gavrilescu Bogdan? Și aveți îndoieli cine câștigă? Frătia interlopilor.

  2. FLORIN 10 august, 2022 at 17:53 Răspunde

    Ati uitat sa pomeniti institutiile de ”siguranta” ale acestui stat esuat de incompetenta si coruptie SRI/DIICOT/PARCHET/DGA/MAI/ANI care ofera de zeci de ani tot suportul acestor infractori pentru delapidarea banului public prin firme sub acoperire,consultanta,comisioane,spagi si protectie prin NUP-uri,musamalizari de dosare,bagatelizari de dosare si compromitere de dosare.

    Romanica ,statul securisto mafiot condus de analfabeti si hoti spre falimentul statal care este iminent.

  3. vasile 11 august, 2022 at 09:40 Răspunde

    Bravo!
    O sa fie Piatra Neamt mai rau ca in Sectorul 1.
    Sa vina cei ce stiu sa dea cu mopul si sa spele geamuri sa faca salubrizare in Judetul Neamt.
    Daca o sa atribuie contractul asocierii mafiot-interlop,cine va fi raspunzator sa iasa la strans gunoiul din Piatra Neamt cu pancarda de spagar pe frunte.

    Speram se se autosesizeze institutiile anticoruptie,la timp.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.