Neamț și Botoșani, județele cu cele mai slabe investiții românești

7
1146

Lipsa marilor investitori în economia locală continuă să țină județul Neamț pe ultimele locuri în țară. Foarte rari sunt investitorii, cu precădere cei străini, care mai injectează capital serios în economia județului.

Datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) scot în evidență o situație îngrijorătoare, care persistă de vreme îndelungată și față de care autoritățile și-au întărit imunitatea, astfel încât a rămas fără interes.

În timp ce noi suntem ocoliți de marii investitori, care nu regăsesc în Neamț o zonă generatoare de profituri, județele vecine au cu ce se mândri, economiile lor sprijinindu-se pe investiții consistente.

Dintre județele Regiunii Nord-Est, cel mai prost la capitolul investiții autohtone stau Botoșani și Neamț, unde, în a cincea lună a anului, investitorii români au injectat 19.000 de lei, respectiv 64.040 de lei.

Cea mai mare investiție românească a fost înregistrată în județul Vaslui, de 529.800 de lei, urmată de Bacău, cu 210.060 de lei, Iași, cu 172.210 lei, și Suceava, cu 137.120 de lei.

În ceea ce privește valoare medie pe care o societate nou înmatriculată a investit-o în județele Regiunii Nord-Est, cea mai mare sumă a fost înregistrată în Vaslui (5.640 de lei/firmă nouă), urmat de Bacău (1.020 de lei/societate), Suceava (560 de lei/firmă), Neamț (390 de lei/firmă), Iași (360 de lei/agent economic), ultimul județ fiind Botoșani (200 de lei/societate).

Harghita ne-a lăsat, din nou, în urmă

Vecinii din Harghita au reușit să atragă, în mai, investiții românești în valoare de 787.910 lei, fiind pe primul loc în țară după valoarea medie a investiției pe societate (11.590 de lei/firmă), înaintea Capitalei, în economia căreia o societate nou înmatriculată a injectat, în medie, 11.580 de lei.

În a cincea lună a anului, județul Harghita se situa pe locul 6 în țară după valoarea totală a investițiilor românești plasate în economia locală.

În București au fost înregistrate cele mai mari investiții autohtone, însumate ajungând la 24,24 de milioane de lei, în luna mai.

Județul Neamț stă foarte prost la investiții străine, în mai fiind înmatriculată doar o firmă, cu capital străin de 40,4 de euro.

Suma investită de singura firmă străină nou apărută în peisajul economic în a cincea lună a anului, a plasat județul Neamț pe locul 36 în țară, înainte de Teleorman, cu un capital de 20,2 euro, provenit de la o firmă cu participare străină.

(Sursa foto: forbes.ro)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

 1. Liviu 1 august, 2022 at 18:26 Răspunde

  Sunteți tendențios, dle Muraru. Cu alte cuvinte, acest geniu al administrației, Arsene, cu mandatele lui de orice fel, nu face suficient pentru mediul de afaceri? Uitați-vă doar la una dintre societățile nemțene, care a ajuns dintr-un SRL șters în ditamai compania de autostrăzi. Și la ce cifră de afaceri! Mai uitați-vă și la cât de vizionar este, în ședinta de săptămâna asta mai aprobă un studiu de prefezabilitate pentru Ținutul lui Creangă. Cum care ținut? Cel prin intermediul căruia o cunoscută damă cu trecut oriental, ajunsă exclusiv pe merit parlamentar, scotea nemțenii din anonimat! Așa a câștigat și concursul de administrator public la CJ având o concurență acerbă. Asta înseamnă viziune, să bagi bani mulți în studii de fezabilitate (prosperă firmele de casă, vezi Alido care face 99% din proiectele CJ…inclusiv poduri), apoi, dacă dă Bunul Dumnezeu, se va începe și proiectul, tot cu ajutorul unor firme…de casă. Așa să-i ajute Dumnezeu!
  Lăsând ironia deoparte, acest individ fără pic de educație, a distrus tot ce mai mișca în județ. A distrus firme, oportunități, a transformat administrația județeană într-o cloacă de neprofesioniști piloși, luându-se la întrecere cu Soroceanca la angajat rude. Până să vă judece istoria, vă spunem noi: Rușine să vă fie!!!

  • V.Vasile 2 august, 2022 at 08:04 Răspunde

   Un rezumat corect, doar finalul : ,,rusine sa va fie,, le trece pe langa ureche ! Ca sa-ti fie rusine trebuie sa ai ceva bun simt asa ca andruscii, o.b.-lele , suculetii si fosilele de prin CJ isi fac mendrele in continuare…! Apropo de fapte , se mai prabuseste un pod ….

 2. Ochi de soim 2 august, 2022 at 09:27 Răspunde

  Buna ziua! Așa este se mai prăbușește un pod și tot Arsene este de vina. Da are partea lui de vina că s-a înconjurat de prosti și fufe dar jaful adevărat în județul Neamț nu a fost patronat de Arsene ci de un Culiță Tarata Dumnezeu să-l odihnească în pace de un Gheorghe Ștefan și de găștile lor flamande. Arsene va plăti cu siguranță pentru greșelile lui dar ceilalți rămân la judecata lui Dumnezeu care este cea mai dreaptă. Cât despre investiții în zona Moldovei luati-va gândul toți banii merg la București și Cluj inclusiv banii strânși de la amărâții din Vaslui și Botoșani. Pentru cei care s-au trambalat la putere zona Moldovei a fost întotdeauna lăsată la urmă pentru orice. Chiar și pentru Ceaușescu care pe noi moldovenii ne-a împrăștiat în toată țara în calitate de sclavi

 3. Mihail 2 august, 2022 at 14:29 Răspunde

  Cea mai buna profesionista în ale drumurilor și podurilor este autointitulata regina asfaltului,respectiv d-na MONDA ANA ,director tehnic la DRUPO Neamt S.A. firma C.J.-ului!

 4. FLORIN 2 august, 2022 at 15:40 Răspunde

  Nu cred..este o dezinformare rau voitoare.

  Pai nu se ocupa ”prefectul”Nita platit cu 200 milioane net pe luna nu pe Marte care ne spunea citez”v-am facut drumuri prostilor”facand referire la perioada cand se afla in gasca de hoti si delapidatori de la CJ atunci cand bubuiau furaciunile cu PNDL unde”comisioanele”la lucrarile inutile si de mega proasta calitate in sate si comune parasite ajungeau la 50%.

  Se furau bani cu sacii si se numarau prin Darmanesti printre blocuri.

  Acum prefectul Nita se ”ocupa”cu stergerea ”urmelor”de pe vremea cand ”lucra”la CJ si cu”gestionarea”miliardelor de euro care au ”ajuns” in Judet dupa treaba”bine facuta”cu asfaltarile inutile sub lozinca”noi furam nu vorbim” care au devalizat acest Judet.

  Au dat o mana de ajutor Institutiile corupte,toxice si slugarnice SRI/ANI/PARCHET/MAI/DNA care ii ajuta pe delapidatori sa numere banii din furaciuni prin parcari.

  De aia nu avem nici un fel de anchete.

 5. Zizo 2 august, 2022 at 22:01 Răspunde

  Botoșani are UPU nou nouț. Arsene…unde umbli, ai morcovelul de 8,5 ani? La mulți ani…..cu executare desigur. Ai si tu ceva in comun cu Buhnici,diferență este ca el nu se lasă filmat

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.