Iaz uriaș lângă râul Moldova. Sute de mii de metri cubi de agregate minerale, exploatate la nici 300 de metri de podul de la Tupilați

2
4850

În zona podului de la Tupilați, de pe DJ 208G, în care există deja trei iazuri piscicole și mai multe stații de sortare, instituțiile statului român și-au dat acceptul pentru construirea unui nou iaz piscicol.

De data aceasta este vorba despre un iaz piscicol gigant, care se va întinde pe o suprafață de 74.784 metri pătrați și va avea o adâncime medie de 6,24 metri. Noua amenajare se află în apropiere de drumul județean și lângă stația de sortare a celor de la Caius SRL, ceea ce înseamnă pentru exploatator cheltuieli extrem de mici. Mai bine de atât ar fi fost să exploateze balast în curtea stației de sortare.

Adâncimea maximă a viitorului iaz piscicol este de 7,98 metri, fapt care i-a făcut pe specialiști să se întrebe dacă nu cumva se află sub cota talvegului, ceea ce ar fi extrem de grav, mai ales în circumstanțele actuale privind seceta care afectează aproape toată țara.

Iazul piscicol este amenajat de societatea Caius SRL Tupilați, care va valorifica materialul excavat. Cantitatea de balast ce urmează a fi exploatată de Caius SRL este uriașă – 467.308 metri cubi, cu o valoare de piață de câteva milioane de euro. Iazul va fi amenajat la o distanță de nici 300 de metri de podul de la Tupilați, care, după coborârea nivelului râului Moldovei, a rămas cu pilonii dezgoliți, imaginea fiind dezolantă.

Exploatarea agregatelor minerale va fi făcută nu numai în apropierea podului de la Tupilați, ci și în aria naturală protejată Natura 2000, din zona râului Moldova, între Tupilați și Roman.

În amonte, la doar câteva sute de metri distanță, se află un iaz piscicol al firmei Danlin XXL, iar în aval, la mică distanță, un alt iaz piscicol al celor de la Caius SRL.

Iazul (hasurat pe harta cu rosu) se afla in apropierea drumului judetean 208 G si la o distanta de sub 300 de metri de podul de peste raul Moldova

După amenajarea acestui iaz, ce va avea un luciu de apă care se va întinde pe o suprafață de peste 7 hectare, comuna Tupilați va intra, probabil, în topul producției de pește la nivel național.

În autorizația de mediu, care permite amenajarea acestui iaz piscicol sunt menționate absolut toate avizele necesare pentru amenajarea acestui iaz, de la Agenția Ariilor Naturale Protejate, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Administrația Bazinală de Apă Siret, autorizație de construire emisă de primărie, aviz de la Direcția pentru Cultură. Nu lipsește nimic, totul este pus la punct. Documentul pe baza care a cântărit greu la emiterea autorizației de mediu este „Fișa de prezentare și declarația”, întocmit de Gabriela Lăcrămioara Zaharia, doctor în biologie, autor a numeroase studii de acest fel.

La eliberarea avizului de gospodărire a apelor nu a contat amenda aplicată, anul trecut, societății Caius SRL, care a excavat balast direct din albie. Sesizarea la 112 a fost pentru furt, însă polițiștii au constatat că fapta se încadrează la contravenții și au aplicat o amendă.

Specialiștii cu care ne-am consultat afirmă că aceste iazuri, construite lângă cursurile de apă, nu fac decât să afecteze pânza freatică, cu consecințe iremediabile.

„Sunt multe de spus despre stațiile de sortare și iazurile amenajate în apropierea podului de la Tupilați. Cu încălcarea premeditată a Normativului de Poduri, au fost eliberate acte prin care s-a permis amplasarea ilegală a unor stații de sortare spalare agregate minerale, a unor iazuri piscicole. Toate aceste obiective încalcă prin amplasamentul lor condiția de bază a Normativului de Poduri, și anume amplasarea sub distanța de 2 kilometri de podul DJ 208 G, de peste râul Moldova. Primul iaz al celor de la Caius, de bine ce a fost construit digul de apărare dinspre râu, a fost spulberat de viitura din 2018. Oare s-a întrebat cineva dacă aceastî firmă are experiență, dotările tehnice necesare și personal tehnic pentru construirea de diguri de apărare? S-a mers pe o variantă – placarea cu plasă din material plastic pe digul necompactat legal, care a fost spulberată la viituri. Prin toate aceste amenajări de iazuri a fost masacrată zona de protecție a malului stâng a râului. Iar asta s-a făcut cu complicitatea unora de la București, de la „Apele Române”. Toate aceste iazuri nu fac decât să scadă pânza freatică zonală și locală și să se intervină brutal în circulatia freaticului în mod ireversibil cu consecințe iremediabile. Nu trebuie să uităm de iazul piscicol amenajat în satul Munteni, comuna Văleni, care a ajuns o groapa de gunoi. Fostul primar de Văleni a cerut oficial refacerea terenului la forma inițială, lucrare care este imposibil, întrucât agregatele au fost exploatate. Cam asta este soarta multor iazuri de acest fel. Oare cât de lagal au fost amplasate aceste iazuri în Aria Protejata Natura 2000 – ROSCI 0364 Moldova între Tupilați și Roman? Că există aprobări, nu înseamnă că totul este perfect, iar istoria recent ne-a demonstrate acest lucru”, ne-a declarat un speciliast în domeniul mediului.

Se lucrează de zor la amenajarea iazului gigant, camioanele și excavatoarele, care exploatează balastul, fiind vizibile din drumul județean Tupilați-Hanul Ancuței.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. mira 25 iulie, 2022 at 21:25 Răspunde

    Posibil ca DNA de pe zona MOLDOVA sa se mute pentru multi ani, la comuna TUPILATI, judetul Neamt !!! Vor avea mult de lucru, daca inconstientii de la S.G.A. Neamt , A.B.A.SIRET BACAU, A.N.R.M. Sectia Campulung Moldovensc dar si cei de la arii protejate care isi permit sa incalce legea apelor 107/1996 !!!Soseta crede ca balastul il va scapa de buleu !!! Nu draguta , balastul va mai plusa ceva gras la cei 8 ani ! lacomia , prostia dar si inconstienta celor enumerati mai sus se va plati la greu !!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.