Cloaca penală de la Ambulanță. Atacul.ro, sesizat că fapte similare s-au petrecut și la Bihor. Șpăgarul Morenciu, încă 30 de zile la răcoare. Unii vor la pensie

2
3408

Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, continuă să tacă în privința situației de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, unde sunt cercetate într-un dosar de corupție 29 de angajați, inclusiv Dan Morenciu, fostul director.

Există voci care afirmă că ministrul Rafila nu spune nimic, pentru că face parte din același partid ca și Morenciu, PSD, iar orice discuție pe tema șpăgilor de la SAJ Neamț ar crea un serios prejudiciu de imagine formațiunii politice conduse de Marcel Ciolacu.

Eeste foarte posibil ca cei de la Ministerul Sănătății să tacă și de teamă că scandalul s-ar putea extinde la nivel național. Și asta pentru că examene similare au fost organizate în aproape toate județele țării, existând informații că în multe locuri s-a mers pe metoda penală de la SAJ Neamț.

Astfel, atacul.ro a primit o sesizare potrivit căreia și la Bihor lucrurile s-au desfășurat la fel, și anume că cei care nu au dat șpagă nu au promovat examenul care le-ar fi garantat un contract pe perioadă nedeterminată.

„Dacă ar intra aceeași procurori DNA și la Bihor, exact aceleași situații le-ar descoperi. Cei care au fost angajați pe perioada stării de alertă și nu au cotizat au rămas pe dinafară pentru posturile pe perioada nedeterminată. Au fost si acționați în instanță, dar cine știe ce va fi la cât e de mare e mafia la Bihor”, ne-a transmis un bihorean.

Morenciu continuă în arest

Ancheta penală de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, unde mai mulți angajați, în frunte cu Dan Morenciu, fostul director, sunt cercetate pentru corupție, după ce au măsluit un examen de definitivare pe funcții, își continuă traseul legal.

Morenciu (foto), care este acuzat că a încasat o șpagă de peste 100.000 de euro de la candidați, va mai sta încă 30 de zile în arest preventiv, decizia luată de Tribunalul Bacău fiind valabilă începând cu data de azi, 19 iulie, și până la data de 17 august.

În cazul asistentelor Luminița Rozoschi și Elena Preda, magistrații au dispus înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Pe timpul controlului judiciar, cele două inculpate nu au voie să se apropie de Morenciu Dan Dorin, Andronache Gladior, Dogariu Cristina, Epanu Magdalena, Ciobanu Iuliana, Iftime Ioan Răzvan, Lupu Aurel, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie şi Mihăilă Petru, Rascarache Ioana Cătălina, Iacob Ana Maria, Afloarei Petronela Larisa, Alexa Daniela, Ciubotaru Alexandra Andreea, Matei Neculai Victor, Macovei Luminiţa, Doarbeş Ionuţ, Trăscăuanu-Stoian Ioan şi Pîntea Luiza Mariana şi nici să comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În caz contrar, cele două pot ajunge din nou în arest.

În total, procurorii DNA investighează 29 de persoane de la Serviciul de Ambulanță Neamț, toate acuzate de fapte de corupție, respectiv dare și luare de mită sau complicitate la comiterea acestor infracțiuni.

Mulți dintre cei acuzați, șoferi de ambulanță și asistente, sunt acuzați  că au dat mită ca să promoveze examenul în vederea angajării pe perioadă nedeterminată. Vorbim de mii de euro pe care aproape toți candidații i-au dat, prin interpuși, lui Morenciu. Intermediarii șpăgii au fost asistentele Rozoschi și Preda, însă sunt vizate și alte persoane. De exemplu, Gladior Andronache, liderul de sindicat care a fost observator la examenele penale, este acuzat de complicitate la luare de mită.

Ionuț Doarbeș, angajat și el al SAJ Neamț, a fost inculpat pentru aceeași faptă.

Deocamdată, ministerul nu a luat nicio decizie privind examenul pe care cei mai mulți l-au promovat pe șpagă. În schimb, unii se gândesc să se pună la adăpost. Este vorba în special despre cei care au vârste care le permit să se pensioneze. De pensionare este interesat și Morenciu, care are și vârsta, și vechimea.

Un altul care ar fi făcut diligențe pentru a se pensiona este Gladior Andronache, liderul de sindicat. Numai că Gladior vrea pensia, dar mai vrea să și muncească, adică să mai câștige câteva mii de lei/lună ca ambulanțier. Rămâne de văzut dacă ministerul este de acord ca inculpatul Gladior să se pensioneze, dar să și rămână să lucreze la SAJ Neamț.

Daniel MURARU

Citește și:

Atacul.ro a avut, din nou, dreptate! Șpăgi pe bandă rulantă la Ambulanță. Morenciu a mai luat 20.000 de euro mită

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Despre CLOACA 19 iulie, 2022 at 12:41 Răspunde

    Cloaca penala este in multe locuri. Un exemplu, inca ne luat la puricat de institutiile abilitate, este situatia de la Primaria Girov, unde zilele trecute, CL Girov a aprobat in sfarsit, dupa indelungi tergiversari, Devizul General pentru Scoala Generala Gheorghe Dumitreasa. Un localnic impreuna cu trei consilieri din partea PNL, au refuzat motivat sa-si exprime votul favorabil pentru aprobarea acelui Deviz, pentru ca au existins verificarile amanuntite cu privire la preturile practicate de constructor si mentionate in situatiile de lucrari atasate la documentul final. Au fost justificate suspiciunile lor. Constructorul umflase valoarea Devizului General cu 205000 lei, peste valoarea corecta a lucrarilor executate. Singura replica a primarului Ciubotaru Vasile, a fost ca domnia sa nu este inginier constructor si nu se pricepe la intocmirea devizelor. Presedintele comisiei de receptie a lucrarilor si serviciilor a fost Vicele Purcel Ion, care nu s-a obosit sa verifice in teren, prin comparatie, realitatea cu scriptele. El a semnat de obicei, procesele verbale, primul, trimitandu-le dupa aceea la semnat, membrilor comisiei. Fara nici o remuscare, semn ca toata marsavia a fost CLOACA intre reprezentantii primariei si constructorul executant. Daca le reusea smenuirea celor 205000 lei, suma se impartea frateste intre primar, viceprimar, contabila sefa si consilierul de achizitii. Sa vezi atunci, excursii de lux si baldachine pe plaje exotice. Astfel de oameni nu au nici o remuscare si nici un regret. Doar tupeu nesimtit. Intr-un cuvant, o alta CLOACA. La greu, ar fi dat vina pe functionarii numiti membrii ai comisiei de receptie pentru lucrari si servicii. Asa se intampla intotdeauna. Smecherii atrag raspunderea membrilor comisiilor, unii dintre ei de buna credinta. Pagubele le platesc functionarii, cascavalul ajunge in conturile baietilor de la butoane.

  2. Titi 20 iulie, 2022 at 13:21 Răspunde

    Primarul vostru conduce mereu beat mcv ala roșu, in special in week end spre seara daca îl opresti, explodează aparatul alcool test

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.