Ginel, bun de judecat pentru fraudă cu fonduri europene

2
3778

Procesul în care Gheorghe Vlasie, zis și Ginel (foto), este judecat, alături de omul de afaceri Tănase Dragne, pentru fraude cu fonduri europene poate să înceapă.

Judecătorii Curții de Apel Bacău au respins, ieri, contestațiile celor doi inculpați formulate împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Neamț, care a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul DNA.

În același dosar, are calitatea de inculpat și firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, fosta Aqua Parc SRL, unde asociat unic este Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Ghe. Vlasie, zis și Ginel.

În martie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Neamț, căruia i-a fost repartizat dosarul în care Ginel a fost trimis în judecată, alături de omul de afaceri Tănase Dragne și societatea Aqua Parc SRL, a respins toate cererile și excepțiile invocate de inculpați.

Totodată, magistratul a constatat legalitatea sesizării instanței, legalitatea administrării probelor și legalitatea efectuării actelor de urmărire penală de către procurorii DNA – Serviciul Teritorial Bacău.

În concluzie, după ce Curtea de Apel Bacău a respins contestațiile formulate de inculpați, procesul poate să înceapă, urmând să fie stabilit primul termen de judecată.

La începutul lunii decembrie 2021, Gheorghe Ghe. Vlasie, cumătru cu Ionel Arsene, condamnatul din fruntea CJ Neamț la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție (în primă instanță), a fost trimis în judecată pentru corupție, fiind acuzat de fraudă cu fonduri europene.

Alături de Ginel, a fost deferit justiției și Tănase Dragne, un om de afaceri din Bolintin – Giurgiu, prieten la cataramă cu Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu, zis Ficățel, care, în prezent, deține funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României.

  • – Vlasie Gheorghe a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
  •  Dragne Tănase a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
  • Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, fosta Aqua Parc SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;

Fraudă de aproximativ 200.000 de euro

Procurorii DNA îi acuză pe cei doi afaceriști că au produs o fraudă de aproximativ 200.000 de euro, bani din Fondul European pentru Pescuit. Dragne i-ar fi pus la dispoziție lui Ginel facturi de la firma Expresconstruct Tys SRL Bolintin – Giurgiu, care atestau, în mod nereal, că anumite lucrări de la ferma piscicolă din Buhuși – Bacău a Aqua Parc SRL au fost realizate de firma giurgiuveană. Rezultatul: Ginel și Aqua Parc ar fi obținut, prin folosirea acestor documente care nu reflectau realitatea, aproximativ 200.000 de euro de la Fondul European pentru Pescuit.

Aqua Parc SRL a obținut finanțare pentru proiectul „Construire fermă pisciolă în localitatea Buhuși, județul Bacău”, în cursul anului 2013, iar lucrările, în cea mai mare parte, au fost executate un an mai târziu.

Pe 17 octombrie 2013, Aqua Parc SRL a efectuat o licitație pentru construirea fermei piscicole în Buhuși, valoarea estimată a contractului fiind de 1.330.371 lei, fără TVA, din care 674.770 lei reprezentau finanțarea de la Fondul European pentru Pescuit, iar 655.600 de lei – contribuția proprie.

În timp, iazul de la Buhuși a devenit un loc preferat de întâlnire a unor oameni politici cu diverși primari, afaceriști etc, în cadrul „ședințelor” fiind puse la punct strategii de campanie, dar și alte strategii de implementare a unor proiecte cu fonduri de la bugetul de stat.

În prezent, firma Antrepriza de Construcții și Autrostrăzi SRL (fosta Aqua Parc) este deținută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Ghe. Vlasie, zis „Ginel”. Acesta spune că, în prezent, lucrează ca jurist în firma ce este administrată de Alexe Roxana.

Ginel a ieșit din firmă în martie 2013, când asociat unic a rămas tatăl său. În octombrie 2013, când Aqua Parc SRL a organizat licitația pentru lucrările la ferma pisciolă, Ginel era director general al companiei.

Aqua Parc SRL a mai colaborat cu firma Expresconstruct Tys SRL (aflată în prezent în reorganizare judiciară) a lui Dragne, dar și cu o societate ce aparține fiului baronului Bădălău.

În martie 2019, o asociere de firme a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Bacău pentru „Modernizare DJ 241B, Pădureni-Godovana, km 2 + 370 – 17 + 800”, în valoare de 26.711.906 lei, fără TVA. Asocierea câștigătoare era formată din Aqua Parc SRL, Mavgo Holding SRL (controlată, prin interpuși, de Ginel), Bertoni Construct SA (lider), SC Frasinul SRL (a amicului președintelui CJ Bistrița-Năsăud), Rutier Construct SRL, SC SPC Elite Consulting SRL și SC Expresconstruct TYS SRL, firma lui Tănase Dragne, cel care l-a ajutat pe Ginel cu iazul de la Buhuși.

Modernizarea drumului județean Pădureni-Godovana a fost una cu mari probleme, sătenii reclamând calitatea proastă a lucrărilor. De altfel, anumite proțiuni de drum s-au surpat în vara anului 2020, așa cum atacul.ro a menționat la vremea respectivă.

Ginel este judecat în prezent, alături de alți oameni de afaceri, de Tribunalul Neamț într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Dosarul a fost înregistrat în iunie 2016 și încă se judecă, următorul termen fiind fixat pe 14 aprilie.

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Viorel Mardale 13 iulie, 2022 at 20:44 Răspunde

    Kkt.Ei (***) milioane de euro, isi vand averile rudelor,fac cate 2 ani de bulau si se intorc pe mormanele de bani. Asta daca justitia e ” vigilentă” și nu le scapa dosarele in prescripție.Șoseta stie asta si-l doare-n prohab.

  2. FLORIN 14 iulie, 2022 at 21:57 Răspunde

    Am impresia ca DNA se face ca lucreaza cu astfel de dosare de 2 bani.

    Bai astea de la DNA,toate lucrarile facute de Ginel in judet,lucrari smenuite si castigate cu licitatii trucate la CJ -ul lui Arsene prin marle program de jefuit pe datorie aceasta tara,PNDL,sunt niste MEGA HOTII de ZECI DE MILIOANE EURO.

    De exemplu podul de la Lutca….unde Darcons este tot in grupul infractional PSD de jefuit banii publici.

    Se vede treaba ca procurorii de la DNA nu au chef de munca latfel daca ar lua la verificat toate lucrarile facute in bataie de joc de Ginel vor descoperii zeci de milioane euro hotii.

    Faptul ca nimeni nu verifica aceste lucrari unde s-au furat 100 milioane euro numai in Neamt si DNA-ul se face ca”lucreaza”cu dosare de 2 bani din care rezulta condamnari de 2 bani ne arata complicitatea institutiilor acestui stat mafiot cu toti infractorii din tara asta.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.