La Primăria lui Ionică, încă o coțcărie mică. Cum vrea să o împroprietărească Rotaru pe mama adjunctul Camerei de Conturi Neamț

1
3620

În Primăria Alexandru cel Bun sau „bătătura lui Rotaru”, cum i se mai spune, fărădelegile se țin lanț, fără ca autoritățile să fie impresionate în vreun fel de ceea ce se întâmplă într-una dintre cele mai importante localități ale județului.

Ultima manevră a „primarului porno” o vizează în mod direct pe mama lui Teodor Feraru Rusu, pensionarul care ocupă funcția de director adjunct al Camerei de Conturi Neamț, acea instituție care trebuie să-l verifice pe Ion Rotaru cum cheltuie banul public.

S-a văzut în urma ultimului control, când auditorii au omis să sancționeze firma iubitei lui Rotaru, care a încasat bani de la primărie pentru a scoate gunoiul de pe străzile greu accesibile la drumul principal.

La Primăria Tarcău, aceeași potlogărie a fost taxată de auditorii Camerei de Conturi, care i-au pus pe vinovați să dea banii înapoi. Cum s-au conformat cei de la Tarcău, într-un articol viitor.

La Alexandru cel Bun, mai au timp să depisteze ilegalitatea și responsabilii să fie obligați să restituie banii comunității.

Așadar, Rotaru o favorizează într-o afacere imobiliară pe mama lui Teodor Feraru Rusu de la Camera de Conturi Neamț, care și-a construit în fața casei din Alexandru cel Bun o parcare fix pe terenul primăriei.

Casa de pe strada Cireșului, din satul Vaduri, este pe numele Luciei Pavelescu, despre care sursele noastre afirmă că este mama adjunctului Rusu. Cel din urmă a continuat să locuiască aici și după anul 2013, când și-a vândut casa mamei sale.

De altfel, în HCL 73 din 2017 privind nomenclatorul stradal, la numărul 27 de pe strada Cireșului apare ca proprietar Teodor Feraru Rusu, în condițiile în care acesta vânduse casa și terenul Luciei Pavelescu încă din 2013.

Sătenii din Vaduri știu foarte bine că adjunctul Camerei de Conturi Neamț locuiește în casa care nu e pe numele lui, ci a mamei sale. Stau mărturie mașinile pe care acesta le-a condus în ultimul timp, aspecte de notorietate la el în comună. De altfel, în garajul construit ilegal pe terenul primăriei se adăpostește mașina folosită de Rusu, o Dacia Spring.

În loc ca primarul să o tragă la răspundere, conform legii, pe mama șefului secund al Camerei de Conturi Neamț, pentru construcția ilegală, a ales varianta unei manevre în Consiliu Local.

Ce-i drept, în comuna în care podurile sunt construite ilegal, ce mai contează niște construcții ridicate tot ilegal pe terenurile primăriei. Mai ales dacă cei care o fac sunt și oameni „de bine”, cu funcții, în special cu atribuții pe linia verificării modului în care sunt cheltuiți banii publici.

Foto: Proprietatea mamei lui Feraru Rusu (marcată cu albastru), în fața căreia se observă garajul construit ilegal pe terenul primăriei

Planul pus la cale prevede ca într-o ședință de urgență, programată pentru mâine, 8 iulie, să fie făcute demersurile astfel încât mama lui Rusu să cumpere/concesioneze terenul primăriei pe care a ridicat garajul fără niciun document. S-a întâmplat ca ziua ședinței să fie stabilită într-o perioadă în care singurii consilieri locali ai opoziției să fie plecați în concediu. Simplă coincidență.

Inițiatorul proiectului este, așa cum era de așteptat, primarul Rotaru care, în referatul de aprobare, afirmă că dezmembrarea imobilului „se face în scopul soluționării unor cereri de închiriere, concesionare sau vânzare depuse de unii locuitori, inclusiv de pe strada cu pricina – Cireșului – care utilizează deja unele suprafețe de teren din domeniul privat”.

Primarul recunoaște că unii folosesc aceste terenuri fără drept și vrea să-i ajute, în loc să încaseze impozitele cuvenite și să-i sancționeze pentru că au construit ilegal pe terenul primăriei.

În referat, Rotaru vorbește despre „unii locuitori”, însă proiectul are atașat o singură cerere de cumpărare a terenului din fața proprietății, respectiv pe cea a Luciei Pavelescu, mama lui Rusu de la Camera de Conturi. De aici tragem concluzia că, de fapt, acest proiect de hotărâre este unul cu dedicație pentru adjunctul de la Camera de Conturi Neamț, care a luat cu japca terenul primăriei și acum vrea să intre în legalitate.

Așadar, primul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, supus dezbaterii și votului în ședința de mâine, prevede aprobarea dezmembrării unui imobil ce aparține domeniului privat al statului. Este vorba despre o suprafață de 3.910 mp, care va fi împărțită în trei: 2.546 mp, 145 mp și 1.219 mp. Suprafața de 145 mp se află fix pe locul în care adjunctul Rusu își parchează mașina într-un garaj construit ilegal.

„Acest  proiect de hotărâre e făcut special pentru numita Pavelescu, care este mama lui Rusu de la Camera de Conturi. În loc să ia măsuri că a construit ilegal, Rotaru  îi vânde terenul de pe domeniul public. Taie orice posibilitate ca, pe viitor, autoritățile să poată face, de exemplu, o pistă pentru bicicliști, trotuar sau orice altceva de utilitate publică”, ne-a declarat unul dintre consilierii locali din opoziție.

Însă lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par, chiar dacă Rotaru și restul din primărie și Consiliu Local vor să rezolve problema mamei adjunctului Rusu.

În primul rând, trebuie elucidat conținutul Hotărârii Locale 83/2019, prin care terenul care face obiectul dezmembrării a fost inclus direct în domeniul privat, deși, spun cei cu care am discutat, primul pas ar fi fost să fie inclus în domeniul public. Ulterior s-ar fi putut face trecerea din domeniul public în cel privat, tot în baza unei hotărâri. Juriștii Prefecturii pot clarifica și acest lucru, dacă au chef și ei, bineînțeles.

O altă chestiune extrem de importantă este inițiativa lui Viorel Ene, activist de mediu și avertizor de integritate din comuna Alexandru cel Bun.

În august 2021, Viorel Ene a făcut câteva sesizări privind lucrări ilegale efectuate pe domeniul public, indicând și garajul din fața casei în care locuiește Feraru Rusu de la Camera de Conturi. Nemulțumit de răspunsul celor de la primărie, Viorel Ene a solicitat autorizațiile pentru toate construcțiile ilegale de pe domeniul public, însă nici la această dată nu a primit niciun răspuns. „Este mai mult decât clar că aceste autorizații nu există”, spune Ene.

A insistat, iar în data de 13 aprilie 2022 a primit „Anexa 2”, fără să i se pună la dispoziție autorizațiile de construire sau să i se răspundă dacă s-au depus actele necesare autorizării.

„Faptul că nu au fost eliberate autorizații de construire este dovada clară că nu au putut atașa dovada deținerii terenului pentru a face acele lucrări și construcții”, spune Viorel Ene.

Acesta le-a solicitat consilierilor locali să analizeze cum se fac cadastrările de drumuri, și anume în funcție de dorința unor persoane care sfidează legea.

Ene spune că același tip de construcție din fața casei în care locuiește Rusu o putem găsi și în fața casei primarului Rotaru, de pe Tipografului nr. 27.

În această dimineață, am încercat să obținem punctul de vedere al lui Teodor Feraru Rusu și al lui Ion Rotaru cu privire la acest subiect, însă fără succes.

Daniel MURARU

Citește și:

Primăria lui Rotaru este protejată de Camera de Conturi Neamț. Un contract dubios al iubitei primarului, „omis” de auditori

Adjunctul Camerei de Conturi Neamț, către o colegă: „Nesimțito, ieși la pensie!”. Rusu, supărat că auditorul descoperise prejudiciul uriaș din afacerea „Blocul Operator” de la Spitalul Județean

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Ene 7 iulie, 2022 at 17:56 Răspunde

    Grup infractional organizat cu ramificatii in presa locala, procuratura, politie, finante, curte de conturi, justiție.Toți au gustat din trupul acestei comune.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.