Balastiera Trust CCDP de la Roznov ajunge în apa Bistriței. Angajații de la „Ape” nu sunt interesați, că au salarii prea mici

3
3151

În ultimele săptămâni, mai mulți cititori ai atacul.ro, din orașul Roznov, ne-au sesizat cu privire la faptul că perimetrul stației de sortare, ce aparține societății Trust CCDP SRL, s-ar fi extins ilegal, grămezi de balast fiind depozitate în apropierea râului Bistrița.

Deși este vizibil din drumul național, acest aspect nu a atras atenția niciunul angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, care sunt obligați să vegheze ca Legea apelor să fie respectată.

Numai că la „Ape” puțini mai sunt cei cu chef de muncă, cei mai mulți pierzându-și timpul la serviciu plângându-se de salariile mici pe care le încasează. Dar nici că ar renunța să lase locul altora care s-ar mulțumi chiar și cu „micile” salarii de 3.000 – 4.000 de lei lunar. De fapt, acesta a fost răspunsul pe care l-am primit cel mai des atunci când am întrebat de ce angajații de la „Ape” nu-și fac treaba, deși sunt plătiți pentru asta.

În ceea ce privește situația de la Roznov, de la stația de sortare a celor de la Trust CCDP SRL, situată lângă podul de peste râul Bistrița, am rugat un specialist să analizeze pozele pe care le-am realizat, iar concluzia a fost clară: cei de la stația de sortare au depozitat balast în zona de protecție, ceea ce este ilegal.

Legea apelor, la articolul 87, pct. 18, stipulează clar că depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă, ale canalelor, lacurilor, bălţilor şi pe faleza mării, pe baraje şi diguri sau în zonele de protecţie a acestora a materialelor de orice fel” constituie contravenție, iar în cazul persoanelor juridice amenda este cuprinsă între 75.000 și 80.000 de lei.

Situația ar putea fi clarificată numai de un control serios pe care îl pot face cei de la SGA Neamț și/sau Garda de Mediu Neamț.

Iar dacă în zonă va ajunge vreo autoritate, nu ar fi rău să verifice și mini stația de sortare situată pe malul pârâului pârâului Iapa, la granița dintre Roznov și Piatra Șoimului.

Așa cum se vede și în fotografii, cineva exploatează agregate minerale, cel mai probabil din pârâul Iapa, pe care le depozitează lângă albie. Prezența ciurului arată că se lucrează din greu. Datele noastre indică faptul că stația de sortare este una ilegală, neavând documentele necesare funcționării. Pentru a funcționa legal, o stație de sortare are nevoie de acord de mediu/autorizatie de construcție și de autorizatie de mediu, autorizaâie de gospodărire a apelor etc. Toate acestea lipsesc, ceea ce înseamnă că vorbim despre o situație care intră în zona penalului. Mai grav este că această stație de sortare funcționează de cel puțin 2-3 ani, iar în tot acest timp nimeni de la „Ape” sau Garda de Mediu nu s-au autosesizat, deși locul unde este amplasată se află lângă un drum județean intens circulat.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. nastac 29 iunie, 2022 at 20:10 Răspunde

    S.C. T CCDP S.R.L. societate in gratiile lui MARCOCI VLAD si POPESCU MIHAIL, a carei statie de sortare spalare agregate minerale nu a detinut ani de zile Autorizatie de gospodarire a apleor , fapt stiut si de exdirector al SGA NEAMT PAVALEANU IOAN si seful GRA al SGA NEAMT, ing. GLODEANU STEFAN, care raspundea direct de reglementarea folosintelor de apa si incheierea de Contracte de apa captata si evacuata in raul BISTRITA ! Societatea are si statia de mixturi asfaltice in orasul Roznov, zona canalului CHE Roznov;

  2. Liviu 30 iunie, 2022 at 18:32 Răspunde

    Cum vreti sa fie controlată o firma de casă a lui Arsene de doua institutii condusa de psd-isti notorii, Gherasim si Petrariu. Mai dureaza vreo 2 zile pana sa ajunga pe teren, timp in care vor disparea toate urmele iar onor functionarii vor scrie către șefii lor ca ziaristul de la Atacul bate câmpii iar pe teren nu e nimic. N-ati vazut, Petrariu se plange ca nu poate controla padurile si plange de mila lor. Tataie, întâi controlează-le pe alea pe care ai obligația sa o faci ca e dezastru in județ.

  3. gvd 3 iulie, 2022 at 15:05 Răspunde

    La lucrari rumuri se fac bani din piatra seaca. Se utilizeaza pietris de rau in loc de piatra sparta de cariera de munte. Inspectorul sef de la inspectoratul in constructii este numit de politicieni ca sa le asigure protectie firmelor de drumuri. Alte institutii asigura protectie balastierelor.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.