Angajații primăriilor Stănița, Gâdinți și Făurei, prinși cu ilegalități
Angajații primăriilor Gâdinți, Stănița și Făurei au călcat strâmb la locul de muncă, în sensul că au încălcat legea fie din neatenție, nepăsare sau din necunoașterea legii, fapte care au dus la prejudicierea bugetelor locale.
La Gâdinți, primăria merge pe minus
Anul trecut, auditorii Camerei de Conturi Neamț, în cadrul verificărilor efectuate la Primăria Gâdinți ce au vizat anul 2020, au scos la iveală că instituția s-a întins mai mult decât și-a permis, cheltuind cu 452.000 de lei mai mult decât a încasat. Practic, primăria putea pune lacătele lejer dacă statul nu ar fi pompat bani. Din veniturile de 13,03 milioane de lei, doar 403.000 au însumat taxele și impozitele plătite de localnici, restul provenind de la bugetul de stat.
În loc să fie atenți cu cheltuielile, unii dintre angajații Primăriei Gâdinți au creat un prejudiciu bugetului local în valoare de 22.000 de lei. Veniturile suplimentare au însumat 6.000 de lei, iar abaterile financiar contabile – 48.000 de lei.
În controalele lor, auditorii au descoperit că nu au aplicat procedurile de executare silită până la încasarea efectivă a creanțelor, nu au regularizat taxele pentru eliberarea autorizațiilor de construire (3.000 de lei) și nici nu au calculat penalităţi de întârziere pentru plata ori achitarea cu întârziere a redevenței în cazul unor contracte de concesiune/închiriere.
În ceea ce privește cheltuirea banilor publici, auditorii au descoperit că 7.000 de lei au fost achitați ilegal, fără prevederi bugetare, pentru extinderea primăriei au fost plătiți ilegal 14.000 de lei, fără ca anumite lucrări să fi fost efectuate, alți 7.000 de lei au însumat cheltuieli ilegale de investiții, iar la Școala Gimnazială Gâdinți, abaterile privind efectuarea cheltuielilor s-au cifrat la 6.000 de lei.
La Primăria Făurei, peste jumătate din cheltuieli sunt cu angajații
Primăria Făurei se poate spune că ființează doar ca să-și plătească angajații, după cum arată datele publicate de Camera de Conturi Neamț. Cu investiții foarte slabe, de numai 112.000 de lei, instituția iese din obișnuit cu cheltuielile de personal foarte mari comparativ cu cele efectuate în total, cu toate activitățile derulate într-un an.
Angajații instituției au „mâncat”, în 2020, mai bine de jumătate din suma destinată cheltuielilor.
Primăria Făurei a încasat 3,82 de milioane de lei (din care 743.000 de lei – taxe și impozite plătite de localnici) și a cheltuit 2,3 milioane de lei, din care 1,36 de milioane de lei au însemnat cheltuielile de personal.
Chiar și în aceste condiții, salariații nu și-au îndeplini atribuțiile de serviciu în mod corespunzător, iar rezultatele s-au concretizat în prejudicii de 36.000 de lei, venituri suplimentare de 7.000 de lei și abateri financiar contabile de 520.000 de lei.
Potrivit auditorilor, aceștia nu au evidențiat în contul activelor fixe a obiectivelor de investiții recepționate şi date în folosință (479.000 de lei), nu au calculat majorări de întârziere pentru plata cu întârziere a debitelor provenite din redevențe și chirii (3.000 de lei), au încheiat contracte de închiriere și de concesiune ineficiente, în cazul unor terenuri și clădiri aflate în proprietatea comunei Făurei, au făcut cheltuieli ilegale cu carburanții (31.000 de lei) și cheltuieli fără prevederi bugetare (5.000 de lei).
Prejudicii de 78.000 de lei, la Primăria Stănița
La Primăria Stănița, auditorii Camerei de Conturi Neamț au calculat venituri suplimentare de 2.000 de lei, 78.000 de lei – prejudiciile și 460.000 de lei – abaterile financiar contabile, în timpul verificărilor efectuate anul trecut.
Ținerea contabilității le-a făcut greutăți angajaților Primăriei Stănița. Aceștia nu au reușit să înregistreze în conturile corespunzătoare de activele fixe ale obiectivelor de investiții finalizate, recepționate, date în folosință (409.000 de lei).
În privința cheltuielilor, 76.000 de lei au fost plătiți ilegal pentru investiții, alte abateri cifrându-se la 5.000 de lei.
(Sursa foto: www.manager.ro)
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.