Podul de pe DN 15, de la Pângărați, intră în reparații. Pe perioada lucrărilor, se va circula pe un singur fir

0
3200

 

Va fi o vară grea pentru cei care fac naveta pe traseul Piatra-Neamț – Bicaz, dar și pentru cei care vor merge în zona Lacul Bicaz, Poiana Largului, Durău, întrucât, pentru cel puțin un an, pe podul de la Pângărați se va circula pe un singur fir. Asta înseamnă că traficul se va desfășura cu dificultate o perioadă, până la finalizarea lucrărilor. Durata contractului este de 12 luni.

Așa cum atacul.ro anunța în urmă cu o lună, lucrările de reparații la podul de pe DN 15 (Piatra-Neamț – Bicaz), din comuna Pângărați, care se află într-o stare avansată de degradare, vor demara în maximum câteva săptămâni.

Recent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat oferta câștigătoare pentru contractul Reparatii curente pod pe DN 15 km 300+981, peste râul Bistrița la Pângărați, județul Neamț”, fiind și singura ofertă depusă. Este vorba despre asocierea formată din firmele C-ON Trust Engineering SRL (lider), TKT Tehnologii și Tensionări în Construcții SRL, Construcția SRL și Conferic SRL. Valoarea contractului este de 6.945.987 lei, fără TVA, cu peste 1,2 milioane de lei mai puțin decât valoarea estimată a contractului (8.278.684 lei, fără TVA).

Odată încheiată licitația, mai trebuie obținute autorizațiile de la Mediu, Apele Române, după care va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor.

C-ON Trust Engineerig este firma care reparat, în urmă cu câțiva ani, și podul de la Preluca, care se află la aproximativ 2 km distanță de cel ce urmează a fi supus reparațiilor.

Podul de la Pângărați are o lungime de 142 de metri, o vechime de peste 70 de ani, iar starea construcției i-a obligat pe cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași să impună restricții de tonaj.

Problemele la acest pod au apărut în urmă cu câțiva ani, iar, la un moment dat, administratorul drumului a fost nevoit să introducă o limitare de tonaj, interzicând accesul autovehiculelor cu tonaj mai mare de 30 de tone, măsură ce i-a înfuriat pe agenții economici.

Decizia a fost însă una corectă, pentru că specialiștii au constatat că podul se află într-o stare avansată de degradare și exista un risc mare de producere a unor tragedii.

Expertizele specialiștilor au scos în evidență mari probleme atât la nivelul suprastructurii, cât și la cel al infrastructurii podului: beton degradat, cu armături la vedere, fisuri și crăpături ale grinzilor principale, armături puternic corodate, infiltrații, rosturi de dilatație blocate, lipsa dispozitivelor seismice, borduri degradate etc.

În vara anului trecut, la insistențele transportatorilor, administratorul drumului a luat decizia semaforizării podului, astfel încât să aibă acces și autovehiculele cu tonaj mai mare de 30 de tone. Accesul acestor autovehicule a fost permis în anumite perioade de tip, pe un singur fir, după un orar fixat de drumari. Decizia a fost luată după ce experții au ajuns la concluzia că podul este atât de șubred încât ar exista riscul să se prăbușească dacă pe el s-ar afla, în același timp, două mașini de mare tonaj.

Ulterior, în luna noiembrie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a impus o nouă măsură, cerută de expertul care a evaluat podul, respectiv să se circule doar pe un singur fir.

În prezent, se circulă pe un singur fir în timpul săptămânii, când funcționează și semafoarele, și pe ambele sensuri în weekend, atunci când mașinile de tonaj au interdicție.

N.R.

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.