Afaceri ilegale sub nasul autorităților. Cum ajunge lemnul de foc pentru populație să fie vândut la prețuri astronomice de samsari sau direct de pădurari

1
5951

Lemnul de foc a atins prețuri record în această iarnă, iar populația care își încălzește locuințele cu combustibil solid a fost nevoită să cheltuie sume considerabile.

În afară de societățile private care, în Neamț, vând lemnul de foc cu prețuri cuprinse între 450 și 550, chiar și cu 600 de lei, mai există și Direcția Silvică Neamț care, periodic, scoate la vânzare lemn de foc pentru populație. De exemplu, în perioada 19 ianuarie – 28 februarie, Direcția Silvică Neamț are disponibilă, prin cele 13 ocoale silivice, cantitatea de 4.657 metri cubi de lemn de foc, cu prețuri cuprinse între 55 și 285 de lei, cu TVA inclusă. Prețurile diferă în funcție de specia, sortimentul  și condiția de livrare. În mod firesc, rășinoasele sunt mai ieftine, iar foioasele, mai scumpe. De asemenea, este mai scumpă achiziționarea din depozit decât cea de la drum auto.

Întrebarea este: oare cât din lemnul de foc scos la vânzare, așa puțin cât este, de Direcția Silvică Neamț ajunge să fie cumpărat direct de populație?

Recent, atacul.ro a primit o informație extrem de prețioasă care, dacă se dovedește a fi reală, mulți ar trebui să suporte rigorile legii. Menționăm că datele care au intrat în posesia noastră indică clar și ocolul silvic, dar și agentul comercial implicat. Cum nici șeful de ocol, dar nici patronul, pe care i-am contactat, au negat cu tărie că ar fi implicați într-o astfel de manevră, am decis să nu le facem numele public. Explicația este simplă: oamenii neagă că ar fi pus la cale un astfel de plan, iar noi nu avem posibilitatea să verificăm cum stau lucrurile. Singurii care ar putea clarifica situația sunt autoritățile care ar trebui să verifice toate cererile pe care le-a primit ocolul silvic respectiv, în ultima perioadă, de la populație. De fapt, nu ar fi rău ca ancheta să fie extinsă la nivelul tuturor ocoalelor silvice din județ, pentru că metoda este folosită pe scară largă. Verificarea ar fi extrem de simplă: contactați cei care figurează că au cumpărat lemn de foc de la ocoale pe bază de cereri și chestionați în legătură cu acest subiect.

Cel care ne-a furnizat informația spune că modul de lucru, ilicit de altfel, este folosit destul de des, iar profiturile sunt substanțiale.

Cum se procedează:

Conform datelor în posesia cărora am intrat, procedura nu este complicată și are la bază cererile pe care populația le face pentru lemn de foc. În acest context, am sondat piața și am constatat că puțini sunt cei care cumpără lemn scos la vânzare de ocoalele silvice. Cei mai mulți nemțeni îl achiziționează de la firme sau samsarii care lucrează împreună cu pădurarii întru sporirea averilor ilicit și foarte rapid.

Astfel, o persoană cunoscută în sat/comună, angajată sau chiar deținătoare de firmă, face rost de cărțile de identitate a 40-50 de persoane, de preferat bătrâni sau oameni săraci.

Urmează întocmirea cererilor pentru lemnul de foc în numele celor 40-50 de persoane și depunerea lor la ocolul silvic. Cererile trebuie să fie depuse individual, însă patronul poate să aibă o bună relație cu cineva din instituție și reușește să le depună el, la grămadă, fără probleme. Ulterior, lemnul este ridicat de angajații firmei implicate și vândut la prețuri mult mai mari decât cel de achiziție, iar câștigurile sunt frumoase, în jur de 300 de lei/mc. La o cantitate de 500 de metri cubi, de exemplu, câștigul poate ajunge la 150.000 de lei sau mai mult. Și asta în doar câteva zile.

Cel care ne-a furnizate datele ne-a spus că metoda nu este una nouă, și că funcționează perfect.

„Sunt puțini cei care fac cereri pentru lemn de foc. Fie nu știu, fie au mai făcut solicitări și nu au luat lemn, așa că s-au lămurit. Așa se face că unii iau cărțile de identitate ale unor persoane din comună, de regulă sărace sau în vârstă, și fac cereri pentru lemn de foc în numele lor. Pe baza acestor cereri sunt obținute, cu ajutorul lucrătorilor silvici, evident, cantități mari de lemn de foc, achiziționate la tarife pentru populație, dar vândute, ulterior, la prețul pieței. Se câștigă cel puțin 300 de lei/mc. Dacă vorbim, doar într-o situație, de câteva sute de metri cubi, ne dăm seama că suma nu este deloc mică”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un nemțean.

Pădurarii, parte a sistemului ticăloșit

Pe lângă faptul că cei de la Direcția Silvică Neamț scot la vânzare cantități insuficiente de lemn de foc pentru populație, mare parte ajunge să fie vândut de samsari, așa cum am menționat mai sus, sau direct de către pădurarii care au, în zonele pe care le administrează, partizi pentru recoltarea lemnului de foc.

Una dintre metode am mai prezentat-o și îl are ca personaj principal pe pădurar – „jupân peste parcela cu lemn de foc”. Bine, nu toți pădurarii, doar unii dintre ei! După ce se acoperă de acte, respectiv de cereri pentru lemn de foc, pădurarul vinde singur, cu mașina din dotare, lemnul sau apelează la ajutoare, la amici care au firme de exploatare/mijloace de transport. Pădurarul își acoperă afacerea ilicită cu cererile provenite de la cetățeni, pe care nu le mai onorează. Iar nemțenii care așteaptă și acum, după ani de la depunerea cererilor, sunt victimele acestor personaje pe care nicio autoritate de control nu-i vede.

Cererile depuse de cetățeni la ocoale sunt transmise, de regulă, pădurarilor pentru a le soluționa. La ei începe umilința, pentru că cetățenii ajung chiar să-i roage să le rezolve problema, însă, de cele mai multe ori, răspunsul este că NU au lemn de foc, deocamdată. În schimb, în același timp, camionetele unor pădurari (evident, înmatriculate pe numele altor persoane) fac curse cu lemn pentru foc pe care îl vinde la prețul pieței, respectiv 500 de lei/mc sau chiar mai mult. Este o metodă binecunoscută atât de către cei de la Silvic, dar și de către autorități, însă nimeni nu mișcă un deget, semn că există o profundă complicitate.

O altă metodă care ar trebui luată în calcul de cei care ar trebui să stea cu ochii de nelegiuiți este transportul multiplu. Adică, samsarii folosesc un aviz pentru a acoperi chiar și 4 transporturi zilnice de lemn de foc furat, evident.

În urmă cu câteva luni, atacul.ro a demonstrat că o camionetă, care se aproviziona cu lemn de foc de la Ocolul Silvic Brateș, a folosit un aviz pentru două transporturi, ceea ce înseamnă că jumătate din lemnul transportat era furat. Încă se cercetează.

Cert este că lemnul scos la vânzare de Direcția Silvică nu acoperă cererea populației. Dacă luăm în calcul că o familie poate solicita de la Silvic maximum 10 metri cubi, rezultă că cei 4.675 de metri cubi ar acoperi nevoile a 467 de familii. Dacă mai punem la socoteală faptul că, în intervalul 18 noiembrie – 32 decembrie, Direcția Silvică Neamț a scos la vânzare încă 5.335 de metri cubi, rezultă că cei care administrează pădurile statului nu au acoperit nici măcar o mică parte din necesarul de lemn de foc al populației.

Asta înseamnă că cetățenii sunt lăsați, în mod deliberat, la mâna samsarilor și a hoților de lemn. Dacă nu ar fi așa, toți oamenii din acest județ ar trebui să nu ducă grija lemnelor de foc și a banilor pe care trebuie să-i adune o perioadă ca să le poată plăti.

Daniel MURARU

Citește și:

Bătaia de joc continuă. Direcția Silvică Neamț are lemn de foc, dar … în pădure și cu termen de așteptare

Lemn de foc fără acte transportat pe sub nasul polițiștilor. Cetățenii sunt disperați că ocoalele nu au lemn. Au, în schimb, samsarii

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Conducător auto 27 ianuarie, 2022 at 14:38 Răspunde

    Perfect adevărat,dar mai este una și mai gravă,când proprietari își scot la drum auto lemnul care este marcat(5mc/h) ,in momentul când trebuie sa îl transporte acasă,paduraru nu îi eliberează foaie de transport și cu foaia de transport al proprietarului ,paduraru fura ln de la stat și îl transporta cu foaia care trebuia data proprietarului și Ada se face doua furturi,bineînțeles că de vina e ăla care trebuie să aibă grijă de legalitate,adică paduraru ,taman tocmai el cite furtul,înmulțiți cu câteva sute de proprietari și vedeți cât lemn se fura.Toata ziua acești (pădurari) au în pădure oameni care scot lemnul din rădăcină și fura că în curtea lui.Cu sprijinul Șefilor de Ocoale

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.