Schema și firmele folosite de părinții celor doi angajați de la Fisc și CJAS Neamț pentru a frauda bugetul asigurărilor de sănătate

0
9881

Artizanii afacerii concediilor medicale plătite unor bolnavi de tuberculoză închipuiți au creat bugetului de asigurări de sănătate un prejudiciu de peste 3 milioane de lei, după cum afirmă jurnaliștii de la Recorder. În ancheta DIICOT Neamț, care bate pasul pe loc de aproape un an, sunt vizați părinții pensionari a doi nemțeni, foști colegi  la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț, timp de trei ani. După 2010, Nicoleta Mariana Stan era angajată pe funcția de consilier, iar Florin Neculăeș era șef de birou. În 2013, Neculăeș s-a transferat la Fiscul nemțean, unde lucrează și în prezent pe funcția de consilier AIF persoane fizice. Nicoleta Mariana Stan lucrează, de dinainte de 2010, la CJAS Neamț și a fost, pe rând, consilier, consilier superior Serviciu Compartiment Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale, șef serviciu.

Toată povestea a ieșit la iveală în vara anului trecut, când unui angajat al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita i s-a părut suspect că două firme, cu sediul la aceeași adresă din orașul Bălan, aveau toți angajații în concediu medical, fiind bolnavi de tuberculoză. A urmat o anchetă cerută de șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care a vizat casele județene de sănătate din Harghita, Neamț și Iași. Verificările au evidențiat faptul că cele două firme din Harghita, plus alte două cu sediul în Iași aveau angajate aceleași persoane, toate în concediu medical, fiind, în acte, bolnave de tuberculoză. În plus, fiecare angajat avea salariul de încadrare puțin sub 20.000 de lei, adică  aproape de plafonul maxim care poate fi decontat pentru TBC. Un simplu calcul arată că doar pentru un singur angajat, CJAS-ul deconta aproximativ 240.000 de lei/an, adică aproximativ 48.000 de euro.

Au fost descoperite și falsuri, respectiv parafele falsificate ale unor medici pe certificatele medicale. De asemenea, s-a constatat că nu au fost anunțați reprezentanții DSP-ului cu privire la numărul mare de bolnavi de TBC etc. Prejudiciul creat, în perioada 2017-2020, cu plata ilegală a angajaților celor patru firme ar fi de peste 3 milioane de lei, însă nu este exclus ca valoare să crească în cazul în care ancheta se va extinde.

Unele firme au funcționat mai mult de 3 ani

Este cel puțin suspect că verificările Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au vizat numai activitatea firmelor implicate pe o perioadă de 3 ani (2017-2020), în condițiile în care aceste societăți, plus o alta ce nu este amintită în investigația celor de la Recorder, funcționează de mai mulți ani.

Procurorii urmăresc activitatea de angajare și plată a concediilor medicale pentru patru societăți comerciale. Două firme, Marcopont Prest SRL (asociat și administrator Neculai Stan, tatăl Nicoletei Stan) și Simi-Ana-Med Tex SRL (cu asociați, în acest moment, Cezar Neculăeș și Florin Neculăeș), au funcționat la aceeași adresă – orașul Bălan, strada 1 Decembrie, bloc 69, scara 2, ap. 12, județul Harghita. Celelalte două firme, Arz Med Farm SRL (cu asociați Neculăeș Florin și Neculăeș Cezar) și Zarec 48 Aparmed SRL (cu asociat Neculăeș Cezar, tatăl lui Neculăeș Florin), au funcționat la aceeași adresă din satul Hălăucești, județul Iași. Toate aceste patru firme ar fi fost implicate în afacerea concediilor medicale acordate ilegal unor bolnavi de TBC, care, în realitate, erau sănătoși. În acest moment, niciuna dintre aceste firme nu mai funcționează, fiind dizolvate în vara anului trecut, după demararea anchetei de către șefii CNAS. Deși deține părți sociale la Simi-Ana-Med Tex SRL din iulie 2019, după decesul mamei sale, Florin Neculăeș nu menționat acest lucru în declarația de interese completată în mai 2020.

Istoria celor patru firme este una extrem de interesantă, iar în cazul în care cercetările se vor extinde foarte probabil prejudiciul va crește.

Marcont Prest SRL (cu obiect de activitate „Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”) a fost înființată în septembrie 2012 de Neculai Stan, tatăl Nicoletei Stan, angajata CJAS Neamț. Sediul social a fost stabilit în Piatra Neamț, pe strada Băncii. În decembrie 2015, firma își muta sediul în orașul Bălan, județul Harghita. Din bilanțurile depuse rezultă că societatea nu a prea avut activitate, în patru din cei cinci ani ai existenței sale, având cifra de afaceri 0. În schimb, societatea a avut angajați: câte 1 în 2012, 2016 și 2017; 2 în 2018 și 3 în 2019. Foarte probabil, dat fiind modul de operare, ca toți angajații firmei să nu fi lucrat deloc, dar să fi încasat bani din concedii medicale ilegale.

Marcont Prest SRL:

 

Firma Simi Ana Med Tex SRL (obiect principal de activitate – intermedieri în comerțul cu produse diverse) a fost înființată în februarie 2015 de către Anghelina Neculăeș (asociat unic și administrator), mama lui Florin Neculăeș, decedată în octombrie 2018. Firma a avut sediul, încă de la înființare, în orașul Bălan, la adresa la care avea să se transfere câteva luni mai târziu și firma Marcopont Prest SRL a tatălui Nicoletei Stan de la CJAS Neamț.

Simi Ana Med Tex SRL a avut în fiecare an de activitate cel puțin un angajat, iar din cei cinci ani pentru care a depus bilanțuri doar unul a fost cu cifră de afaceri. În 2015, 2016 și 2017, a avut câte un anagajat și cifră de afaceri 0; în 2018 – 3 angajați, cu cifră de afaceri 0; în 2019 – 3 angajați și cifră de afaceri 75.000 de lei.

Simi Ana Med Tex SRL:

 

Tot în februarie 2015, Cezar și Anghelina Neculăeș, părinții lui Florin Neculăeș, înființau firma Arz-Med Farm SRL (intermedieri în comerțul cu produse diverse), cu sediul în Hălăucești-Iași. În 2015, 2016 și 2017, firma a avut câte un angajat și cifră de afaceri 0; în 2018 – 3 angajați, cifră de afaceri 0, iar în 2019 – 3 angajați – cifră de afaceri 60.000 de lei.  

Arz-Med Farm SRL:

Tot în aceeași lună și an, respectiv în februarie 2015, Neculăeș Cezar înființa firma Zarec 48 Aparmed SRL (intermedieri în comerțul cu produse diverse), cu sediul tot în Hălăucești, Iași, la aceeași adresă ca și Arz Med Farm SRL. În 2015, 2016 și 2017, firma a avut un angajat și cifră de afaceri 0; în 2018 – 3 angajați, cifră de afaceri 0; în 2019 – 3 angajați, cifră de afaceri 65.000 de lei.

Zarec 48 Aparmed SRL:

 

Vasiana SRL, firma fără cifră de afaceri, dar cu angajați, a părinților Nicoletei Stan

O altă societate care ar trebui să atragă atenția procurorilor se numește Vasiana SRL și a fost înființată în decembrie 2007, cu sediul pe strada Băncii, nr. 10, de către Neculai și Mariana Stan, părinții Nicoletei Stan de la CJAS Neamț. Societatea, cu obiect principal de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și management”, a funcționat doar câțiva ani. Suspect este că în anii de funcționare societatea nu a avut niciun leu cifră de afaceri, dar a avut angajați: 2 în 2008; 1 în 2009; 2 în 2010; câte 1 în 2011 și 2012.

Vasiana SRL:

Dată fiind practica dezvăluită în urma controlului CNAS nu este exlus ca și angajații de pe firma Vasiana să nu fi lucrat o zi, dar să fi încasat bani din concedii medicale ilegale.

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.