„Apele Române” nu spun ce balastiere verifică și țin la secret numele firmelor sancționate

1
1617

În ultimele zile, cei de la Administrația Bazinală de Apă Siret s-au tot lăudat pe contul pe care instituția îl deține pe o rețea de socializare, că a demarat o serie de acțiuni la balastiere, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu și cei ai Poliției. Verificări ar fi fost efectuate și de către cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, care au promis că vor controla (sanchi!) toate stațiile de sortare a agregatelor minerale de pe teritoriul pe care îl administrează. Pe 5 noiembrie, angajații de la „Ape” trâmbițau că au amendat, cu 35.000 de lei, o firmă ce deține o stație de sortare pe Cracău, în Căciulești-Girov. Numai că amenda fusese aplicată în urma unui control efectuat înainte de a demara „mega-acțiunea” la stațiile de sortare. Instituția Prefectului îi puseseră la treabă, după ce s-a autosesizat în urma articolului publicat de atacul.ro cu privire la dezastrul provocat mediului de angajații Full Progres SRL.

Pe 6 noiembrie, cei de la Administrația Națională „Apele Române” spuneau că au aplicat amenzi în valoare totală de 620.000 de lei pentru exploatarea ilegală de agregate minerale, la instalații din județele Dâmbovița, Neamț și Prahova. Bineînțeles, fără a face vreo mențiune privind numele societăților amendate, ca nu cumva să-i supere pe proprietarii de balastiere.

Ieri, ABA Siret a publicat mai multe poze cu balastiere, stații de sortare, fără să facă nicio mențiune. O publicație din Bacău a anunțat că inspectorii de la ABA Siret au aplicat două amenzi, în valoare totală de 220.000 de lei, unor societăți ce dețin stații de sortare și balastiere pe raza comunei Buhoci, pe râul Siret. Una dintre firmele amendate, așa cum am constatat după ce am analizat pozele, este Mavgo Holding SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel de la cârma CJ Neamț. Mavgo și-a schimbat sediul, anul trecut, din comuna Tașca în Buhoci – Bacău, unde a achiziționat stația de sortare a unei firme aflate în faliment.

Se vede și din satelit cum stația de sortare (Buhoci-Bacău) a celor de la Mavgo Holding SRL poluează râul Siret:

Prostul obicei al celor de la „Apele Române” este acela de a secretiza numele firmelor sancționate pentru diverse fapte prevăzute și pedepsite de Legea apelor. Însă, cetățenii trebuie să știe cine sunt cei care dispun după bunul plac de resursele județului, distrugând mediul.

Un specialist în protecția mediului afirmă că aceasta este o problemă extrem de gravă, dar care păstrează scaunele călduțe ale celor care conduc ABA-urile, SGA-urile, dar și ANAR-ul.

„Ascunderea cu bună știință a denumirii societăților este o problemă extrem de gravă. Mai ales că, în majoritatea cazurilor, este vorba despre firme care comit constant ilegalități, respectiv furturi de agregate minerale, încălcări repetate ale actelor de reglementare de ape și de mediu, încălcări ale tehnologiilor de exploatare agregate minerale, distrugeri de zone de protecție, afectarea alimentărilor cu apă a localităților etc. În toate țările în care se petrec astfel de lucruri, nimeni nu este protejat, faptele ilegale sunt făcute publice. Numai la noi, nu! Dar așa se păstrează scaunele călduțe ani de zile și privilegiile interimarilor”.

Scăparea? În instanță

În ceea ce privește controalele efectuate în ultimele zile în diverse județe la balastiere și stații de sortare, specialistul consultat de atacul.ro a precizat: „Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț nu trebuiau să demareze o acțiune de control la toate sta’iile de sortare spălare și concasare agregate minerale din județ, ci trebuiau să continue controalele tematice privind exploatarea agregatelor minerale pe anul 2021. Dar nu s-a putut altfel, pentru că Laszlo Barabas , actualul director al Administrației Naționale „Apele Române”, a dat dispoziție să nu se mai facă aceste tipuri de controale, decât dacă sunt sesizări sau sunt cerute de conducerea ANAR. De asemenea, aceste tipuri de controale comune au început, de fapt, în anul 2019, la indicatiile prețioase ale lui Vasile Pintilie, ex-director al ANAR, destituit în două rânduri pentru incompetență și aranjamente economice, aspecte ce au fost relatate de presă la vremea respectivă. Inițial, la controalele comune luau parte reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Sistemelor de Gospodărire a Apelor, ai Administrațiile Bazinale de Apă. Începând cu anul 2020, când a fost declanșată acțiunea „Balastiera 2020” de către cei de la Ministerul de Interne, la controale au participat și polițiștii și cei de la Resurse Minerale. Baza de date a fost transmisă de catre ANRM la Ministerul de Interne. La primele controale s-a constatat că amenzile erau aplicate de cei de la Garda de Mediu, pentru simplul motiv că acestea sunt mai mici decât cele pe care le puteau acorda cei de la „Apele Române”. Normal că situația era cauzată de intervenția politicului local sau chiar a unor influențe de la Bucuresti. Așa se asigura protecția unor proprietari de balastiere. Scopul acestor controale a fost ca aceste firme, care încalcă legislația de ape și de mediu, să nu mai poată participa la licitațiile, și așa trucate de ani de zile, de la nivelul administrațiilor bazinalde de apă. Ori acest lucru nu s-a întâmplat! Multe dintre societățile în cauză, la indicațiile protectorilor din interiorul ANAR si minister, și-au schimbat numele ca să poată participa la licitații în continuare. Acest lucru era binecunoscut de către conducerile de la ABA-uri sau SGA –uri. O altă problemă gravă este jocul făcut în instanțe, cu scopul de a scăpa de amenzi firmele care au călcat pe bec. Unii se prefac că muncesc de ani și nimeni nu se atinge de ei. De asemenea, a fost oprită participarea la ședințele comisiilor de analiză tehnică de la APM -uri a tinerilor specialiști în formare. Prin asta s-a urmărit monopolizarea informațiilor referitoare la unele folosințe de apă care sunt folosite ulterior la antamarea unor documentații tehnice, pentru clienții abonați mereu la documentații pentru balastiere, stații de sortare etc. Până când nu vor fi eliminate aceste probleme, controalele nu vor avea rezultatele scontate, furturile vor continua, precum și evacuările de ape uzate neepurate în cursurile de ape”.

Amenzi și dosare penale, însă degeaba

În ultima perioadă, publicația atacul.ro a prezentat dezastrul ecologic provocat de mai multe stații de sortare și balastiere din județ. Situația este una de-a dreptul dramatică, iar autoritățile care activează în domeniu par a fi scăpat lucrurile de sub control. Interesant este că, în câteva cazuri prezentate de atacul.ro, reprezentanți ai statului au încercat să favorizeze anumiți proprietari de balastiere, prefăcându-se că nu văd fapte de o gravitate extremă.

Lucrurile nu au rămas așa, iar unele instituții și-au reconsiderat poziția, aplicând sancțiuni acolo unde nu o făcuseră prima dată.

Din informațiile pe care le deținem în prezent, au fost verificate stațiile de sortare și balastierele a șase societăți comerciale. Patru dintre acestea au fost sancționate pentru neregulile descoperite. Este vorba despre Andrei Construct SRL, care deține o stație de sortare pe râul Bistrița, la Costișa; Helgra Decora SRL, care deține balastiera de la Săvinești, ce a aparținut firmei Aqua Parc SRL; Full Progres SRL, cu stație de sortare pe râul Cracău, și Danlin XXL, care deține două stații de sortare pe râul Moldova, la Tupilați și Horia, și mai multe balastiere. Despre stațiile de sortare ale firmelor Andrei Construct, Full Progres și Danlin XXL, atacul.ro a scris mai multe articole în ultimele trei săptămâni. De asemenea, stația de sortare de la Săvinești a făcut obiectul mai multor articole, firma fiind sancționată de câteva ori pentru poluarea râului Bistrița.

Măsurile luate în urma acestor controale efectuate de autoritățile de la București confirmă, încă o dată, dezvăluirile publicației atacul.ro, cu privire la problemele de mediu pe care le crează cei care exploatează agregate minerale.

Numai că amenzile, oricât de mari ar fi, nu îi sperie pe mulți dintre cei sancționați. Și asta pentru că, așa cum o să arătăm în perioada următoare, multe dintre procesele verbale de contravenție sunt contestate în instanță, iar majoritatea are câștig de cauză.

De asemenea, sunt puțini cei care sunt trimiși în judecată pentru furt de agregate materiale sau alte infracțiuni prevăzute de Legea apelor, pentru că dosarele sunt … clasate.

Daniel MURARU

Citește și:

Am stârnit viesparul. După dezvăluirile atacul.ro despre balastiere, autoritățile au început acțiunea mușamalizarea

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. stanciu 10 noiembrie, 2021 at 20:23 Răspunde

    Daca de ani de zile in actele de reglementare de gospodarire a apelor pentru Folosintele de apa a statiilor de sortare spalare agregate minerale, emitentii respectiv SGA Neamt si ABASIRET – BACAU erau constienti de faptul ca se poate polua zilnic cursurile de apa, pentru un control temeinic se reglementa, ca analiza apelor uzate evacuate din aceasta activitate sa se faca ZILNIC ! Nu trimestrial sau lunar ! VAX ! altfel se anunta cand vine laboratorul, atunci statiile nu functioneaza, se ma “curata” decatoarele si iata ca se intampla ca la cazul de la PODOLENI , prezentat ! este curat si spalat ! Ce sanctiune oare a dat SGA NEAMT la poluarea de la evacuarile catastrofale de la statia lui S.C. DANLIN XXL S.R.L. oare a vazut Ministrul Mediului Apelor si Padurilor,T BARNA situatia catastrofala de la TUPILATI, mal stang raul MOLDOVA ????De ce nu a anuntat poluarea care este permanenta A.B.A.Siret pe flux la A.N.A.R. ???????

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.