Peripeții de lider sindical sau cum se aprind paiele deasupra capului!

2
2802
 
Găsisem undeva, într-un vechi document de prin secolul XIX, consemnată vorba unui boier gen „pe cine va crede Domnia: pe țăranul care îi dă două-trei ouă ori pe mine care îi dau o rublă de argint?”
Și mi-a amintit vechea zicală, cu aprinsul paielor în cap atunci când poți muri cu dreptatea în mână. În mărinimia lor, domnitorii fanarioți obișnuiau să întrebe mulțimea dacă are cineva vreo jalobă contra stăpânirii. Si cine se simțea în măsură, ridica deasupra capului un par cu paie aprinse în vârf. După felul cum i se făcea dreptate a apărut și expresia.
Or Ministerul de Interne este exemplul perfect de instituție unde „șeful are întotdeauna dreptate” și orice încercare de a sesiza abuzurile nu este doar descurajată ci, adesea ajunge să se răstoarne împotriva ta.
Din acest motiv, avem printre noi relativ puține sesizări iar noi, ca lideri sindicali, devenim ținta celor mai mârșave atacuri doar pentru simplul motiv că ai mai îndrăznit să-i tragi de mânecă pe acești … dumnezei.
Iată și una dintre spețe:
De dimineață, mă trezesc cu solicitarea împuternicitului șef serviciu de a întocmi raport privind activitățile mele de vineri. Zic, doar eu sau toată lumea? Nu, doar tu … știi …, vrea conducerea.
În 15 minute, am intrat la „conducerea” împuternicitului Osoianu Iulian Mihai (înverșunat „iubitor” de sindicate), domnul cu glaciațiunea … Nu s-a așteptat să-l abordez atât de direct și a mormăit, cu o ură greu disimulată, că „nu vrea să se amestece…”. Ptiu, drăcie! El o provoacă și acum e și laș pe deasupra, nici nu-și asumă bărbătește!
I-am zis atunci că astept dispoziția scrisă care să conțină pretențiile, motivul solicitării și bază legală. Vreau scris, „hârtia nu roșește, domnule comandant” și am iesit.
În timp record, mă văd căutat insistent de împuternicitul șef serviciu care îmi recomandă să accept întocmirea raportului, fără să agit mult spiritele… Aflu de la docilul șef de serviciu (împuternicit și el) că dispoziția verbală s-ar găsi în vreo trei norme și că să mă conformez, am termen până la ora 11.
Am întocmit raport scris, înmânat șefului la 9.45, în care am formulat pretenția dispoziției scrise, motiv și baza legală. Am întocmit raport în dublu exemplar și pe cel păstrat de mine i-am cerut șefului să pună un autograf de primire.
Seara, am direcționat raportul cu o plângere către Direcția Control Intern din cadrul IGPR.
În scurt timp, sunt chemat la Biroul Control Intern să dau lămuriri pentru „insubordonare”, le spun că este deja lucrare la centru și că ei nu îmi pot garanta imparțialitatea atunci când una dintre părți e chiar șeful lor.
Cum ar părea firesc, un șef de inspectorat poate fi cercetat doar de o structură ierarhic superioară, ce primesc azi: Direcția Control Intern se spală pe mâini și trimite lucrarea „spre competentă soluționare” la Biroul Control Intern din cadrul IPJ Neamț.
Adică, subalternii să-și sancționeze șeful pe motive disciplinare!
 
Vitalie Josanu,  prim-vicepresedintre SPR „Diamantul”
 
 
 
 
 

2 comments

 1. Briliantul 11 octombrie, 2021 at 18:52 Răspunde

  Cu adevarat dl ,,lider” de sindicat este un simbol al dreptății, curajului, profesionalismului desăvârșit , eticii si al colegialitatii.
  Niciodată nu a pus pe primul loc interesul personal, nu si-a asumat meritele si realizările altora.
  Are zeci chiar sute de cazuri la activ, infractori cu duiumul prinși, cunostinte nemărginite in munca de poliție.
  Toti polițiștii tineri raman cu gura căscată când începe să povestească din experientele sale.
  Este un mare ,,meserias”, cunoaște toate tehnicile de investigare… iar cand vine vorba de cercetare penală, nu îndrăznește nimeni sa l contrazică…
  Iar, ca sa fie intrebat ce face in timpul programului…deja e prea mult
  De asemenea polițiști avem nevoie, trebuie încurajați si sustinuti…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.