La Primăria Tarcău, nu te poți înscrie la concursul pentru ghid turistic dacă nu ești și asistent medical

0
2062

În ultimul an, Primăria Tarcău a fost zguduită de mai multe scandaluri, unul dintre acestea pornind de la angajările pe care noua echipă de conducere le-a făcut cu încălcarea legii, după cum a constatat Corpul de control al Prefectului. Primarul Fîrțală a reușit performanța ca, la puțin timp de la instalarea în funcție, să transforme primăria într-un adevărat Dănuț SRL și să umple instituția cu liberali și rude ale acestora. Afacerea angajărilor, chiar dacă a fost dreasă prin organizarea unor concursuri, face obiectul unei investigații aflate în lucru la Poliția Neamț.

Un alt concurs, programat să se desfășoare la finele acestei luni, pentru ocuparea funcției de ghid de turism, are șanse reale să readucă Primăria Tarcău în centrul atenției. Și asta din cauza condițiilor speciale de participare la concurs, impuse de către organizator.

Astfel, pe lângă condițiile normale solicitate, inclusiv cursul de turism (ghid de turism, administrator unitate turistică, manager în turism etc, vechime în specialitate, curs de prim ajutor etc), reprezentanții Primăriei Tarcău au introdus o rubrică intitulată „condiții specifice suplimentare pentru îndeplinirea unor atribuții pe perioada stării de alertă”. Aici, cei care își doresc postul de ghid turistic sunt înștiințați că nu pot participa la concurs decât dacă sunt și absolvenți ai unei școli postliceale sanitare (asistent medical, asistent medical de farmacie sau asistent medical comunitar) absolvită cu diplomă/certificat de absolvire.

Ce treabă are activitatea unui ghid turistic cu cea a unui asistent medical? Mulți ar înclina să spună că un ghid turistic ar trebuie să fie și asistent medical pentru a fi pregătit, în caz de nevoie, să acorde un prim ajutor unui turist căruia i s-a făcut rău. Numai că pentru asta e suficient cursul de prim ajutor pe care orice candidat trebuie să-l aibă.

Ne-am interesat și, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, am aflat că postul ar fi pregătit tot pentru o persoană din marea familie liberală din Tarcău. Ar fi vorba despre o persoană, probabil și singura din comună și din județ  care are și patalama de ghid turistic, cu experiență de 6 luni, și curs de prim ajutor, dar și școală postliceală sanitară absolvită. Dacă varianta vehiculată se va confirma sau nu, vom vedea în curând, la sfârșitul perioadei de înscrieri.

Viceprimarul Mircea Nistor, cel ce se ocupă cu organizarea acestui concurs, fiind și purtătorul de cuvânt al instituției, însărcinat, în acest sens, de mult mai puțin vorbărețul primar Fîrțală, afirmă că totul este în regulă. Conform precizărilor vicelui, viitorul ghid de turism trebuie să fie și asistent medical, pentru că este nevoie de o astfel de persoană pregătită la școală și nu vrea să pună presiune pe bugetul local apelând la un serviciu extern.

Nistor spune că primăria a fost nevoită să recurgă la această soluție, pentru că singurul post liber din organigramă era cel de ghid de turism. Și cum la școală este nevoie de un asistent medical a apărut ideea că cel care va ocupa postul de ghid să asigure, două ore pe zi, asistența de specialitate medicală pentru școlari și preșcolari.

„Este un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății, prin care autoritățile publice locale, pe perioada stării de alertă, în derularea cursurilor față în față este obligat să asigure cel puțin două ore pe zi asistența de specialitate medicală pentru școlari și preșcolari. Doi, sunt două proiecte de acte normative care deja sunt aprobate de CNP și vor începe testările la copii. Ghidul de turism îl angajăm pe un proiect al Consiliului Județean care se cheamă Via Mariae, la care comuna Tarcău va fi parte și există deja o hotărâre de consiliu aprobată. În momentul de față, dacă suplinim, pentru că nu mai am posturi în organigramă pentru asistent medical comunitar, voi suplini cele două ore cu o persoană calificată pe ambele poziții. Dacă găsesc așa ceva. Comuna Tarcău nu mai are decât un singur post de referent cu studii medii, care este acest ghid de turism”, a declarat Mircea Nistor, viceprimarul comunei Tarcău. 

Daniel MURARU

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.