Fost director al Hidroelectrica, martor în procesul de corupție al ex-deputatului Munteanu

0
2979

Judecătorul din procesul lui Ioan Munteanu, fostul deputat PSD de Neamț, judecat pentru fapte de corupție la Curtea de Apel București, a acceptat astăzi o parte din probele propuse a fi administrate în cauză. Astfel, magistratul a fost de acord să fie audiat ca martor Ciprian Mihai David, fost  director al Hidroelectrica în perioada guvernării PDL, când au apărut și s-au îmbogățit „băieții deștepți” din energie. David, care a avut și el probleme cu legea, va fi citat la termenul din 19 octombrie. De asemenea, judecătorul a fost de acord să fie audiați ca martori Cristian Georgescu și câte un reprezentant de la departamentele financiar și contabilitate, din perioada 2009-2011, de la Hidroelectrica SA București și SH Bistrița. În plus, magistratul a fost de acord și cu efectuare unui supliment la raportul de expertiză contabilă.

„Încheiere/Încuviințează administrarea probei testimoniale cu următorii martori: David Mihai Ciprian, Georgescu Cristian și a câte unui martor din cadrul Departamentelor Financiar și Contabilitate al SC HIDROELECTRICA SA București, respectiv, al Sucursalei Hidrocentrale „Bistrița”, în perioada relevantă în acuzare, 2009-2011. Citarea martorului David Mihai Ciprian pentru următorul termen de judecată acordat în cauză, 19.10.2021, ora 12:00. Încuviințează administrarea probei cu înscrisuri, sens în care dispune emiterea unor adrese către SC HIDROELECTRICA SA București și, respectiv, către Sucursala Hidrocentrale „Bistri?a”, pentru identificarea și comunicarea datelor de contact ale persoanelor care au ocupat posturile de director economic și economist în cadrul Departamentului Financiar ?i Departamentului Contabilitate al celor două societăți, în perioada 2009-2011, în care s-au derulat contractele nr. 87, 88 și 89, toate din 16.10.2009, încheiate între SC Romsys SRL în asociere cu SC ROKURA SRL ?i SC HIDROELECTRICA SA București, prin Sucursala Hidrocentrale „Bistrița” Piatra Neamț. Încuviințează efectuarea unui supliment la raportul de expertiză contabilă efectuat în primă instanță, ale cărui obiective sunt menționate în considerentele prezentei încheieri. Respinge, în rest, probele propuse, potrivit dispozițiilor art. 100 alin. 4 lit. a și b Cod procedură penală”, se arată în decizia de astăzi a instanței de judecată.

Dată fiind această soluție, cel mai probabil, inculpatul Ioan Munteanu nu va mai fi audiat la termenul din 19 octombrie, ci după audierea martorilor propuși și realizarea raportului de expertiză. Asta înseamnă cel puțin 3 – 4 termene de judecată, o soluție definitivă urmând să fie pronunțată, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Anul trecut, în noiembrie, ex-deputatul Munteanu a fost condamnat, în acest dosar, de Tribunalul București la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupție, respectiv trafic de influență și spălare de bani. Soluția a fost atacată cu apel la Curtea de Apel București.

„În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. d Cod de procedură penală raportat la art. 257 alin. 2 Cod penal din 1969, confiscă de la inculpat echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei, reprezentând sumă traficată. În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. c Cod de procedură penală menţine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanţa nr. 347/P/2016 din 14/06/2017 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, asupra sumelor existente în contul deţinut la Raiffeisen Bank SA de inculpat până la concurenţa sumei reprezentând echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. i Cod de procedură penală raportat la art. 25 alin. 3 Cod de procedură penală dispune anularea contractului de prestări servicii nr.2 din 02.05.2011 încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC SUPORT MEDIA TOTAL SRL Piatra Neamţ, comanda de prestări servicii din 02.05.2011 şi procesul verbal de recepţie din 30.06.2011”, se arată în decizia Tribunalului București, din 2 noiembrie 2020

Munteanu a fost acuzat de procurorii anticorupție că, în perioada 2009-2011, a primit o șpagă de aproximativ 400.000 de euro de la omul de afaceri Bruno Horațiu Berdilă, fost patron al societății Romsys SRL, pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, director la SH Bistrița în acea perioadă, în vederea deblocării plăților către firma omului de afaceri. Munteanu ar fi primit, în trei tranșe, suma de 350.000 de euro. Acestei sume i s-a adăugat o ultimă tranșă, de 261.373 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro, ce a fost încasată în cursul anului 2011, pe baza unui contract de consultanță încheiat de firma lui Berdilă cu firma Suport Total Media SRL, controlată la acea vreme de Raluca Munteanu, fiica demnitarului. Ultima tranșă, care a lăsat „urme” în contabilitatea firmei Suport Total Media SRL, este cea care l-a înfundat pe Munteanu. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, judecătorul a mai dispus confiscarea, de la inculpatul Munteanu, a celor aproximativ 400.000 de euro, bani pe care i-a primit pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, și el trimis recent în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

D.M.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.