Orașul pute, în continuare, a rahat. Autoritățile stau cu mâinile în sân

3
1561

Autoritățile nu au fost în stare să ia nicio măsură în privința dejecțiilor care se scurg în pârâul Cuejdi, din Piatra-Neamț. Atacul.ro a atras atenția, în primăvară, despre dezastrul ecologic provocat, însă, în continuare, dejecțiile din casele multor pietreni se scurg, prin canalizarea pluvială, în Cuejdi. O plimbare pe malul apei reprezintă o adevărată aventură, mai ales la ceas de seară, când traficul rutier este mai scăzut, cu mai puține gaze de eșapament, iar mirosul de rahat și mai puternic. 

Pe trotuarul de pe marginea canalului se lucrează, dar nu pentru stoparea scurgerii dejecțiilor și înlăturării putorii care acoperă o parte din oraș, ci pentru modernizarea stațiilor de autobuz. Numai că bieții călători, în așteptarea autobuzele, vor fi nevoiți, cum sunt și acum, să inspire mirosurile de fecale ce se scurg direct în apă. 

În martie, după ce atacul.ro a tras un semnal de alarmă, autoritățile cu responsabilități în domeniul mediului, cei din Primăria Piatra-Neamț, din Poliția Locală au mers pe teren, pentru a vedea cum pot rezolva problema.

La vremea respectivă, primarul Carabelea, cei de la „Apelor Române”, de la Agenția pentru Protecția Mediului, de la Garda de Mediu Neamț, Poliția Locală Piatra-Neamț au „analizat” situația: au văzut cum se scurg dejecțiile prin rețeaua pluvială a orașului direct în Cuejdi și au inspirat putoarea emanată de fecalele care ajung în apă. Probabil, nu au fost îndeajuns pentru ei ca să rezolve problema de urgență. După mai bine de șapte luni, nu a fost luată nicio măsură. Asta, deși primarul Carabelea promitea că va bloca acele canale aducătoare de rahat în albia Cuejdiului. 

Iată ce declara primarul în martie 2021:

„Canalele de deversare a apei pluviale în râul Cuiejdi sunt folosite într-un mod iresponsabil și grav pentru a deversa apa menajeră de diverși locuitori și ”antreprenori” din zonă. Astfel, într-un timp cât se poate de scurt, vom bloca aceste canale. Mai întâi vom înștiința persoanele vizate despre obligația de a lua măsuri. Această situație există de prea multă vreme și nu mai este de acceptat. Imaginile vorbesc de la sine”,

Canalizarea pluvială a orașului, care, în zona Dărmănești, transportă și ape reziduale, se află în proprietatea și administrarea Primăriei Piatra-Neamț. Dejecțiile ar trebui să ajungă în canalizarea orașului, nu în rețeaua pluvială. Este motivul din cauza căruia, de ani buni, în zona albiei râului Cuejdi, care traversează cartierul Dărmănești, din Piatra Neamț, pute puternic a fecale. Tot de ani buni, sursa mirosului este bine cunoscută, însă nimeni nu a mișcat un deget pentru a remedia problema și a-i trage la răspundere pe vinovați. Așa se face că, în fiecare zi, în albia pârâului Cuejdi ajung cantități mari de ape menajere colectate de la blocurile și gospodăriile din cartierul Dărmănești. În perioadele ploioase, dejecțiile, amestecate cu apa de ploaie, nu se văd, iar mirosul se estompează. În schimb, când nu plouă, pe rețeaua pluvială se vede cum ajung în Cuejdi cantități meri de ape menajere. 

În mod firesc, ar trebuie ca reprezentanții primăriei să-i identifice pe cei care s-au racordat ilegal la rețeaua pluvială, ceea ce nu ar fi foarte greu, dacă ar fi interes și implicare.

N.R.

Citește și:

Piatra-Neamț, stațiunea turistică de interes național în care miroase a fecale

Fecalele deversate în Cuejdi, problemă grea. Nici Avocatul Poporului nu a reușit să o rezolve

 

 

3 comments

  1. dorinel 20 septembrie, 2021 at 12:36 Răspunde

    Domnul Primar CARA BELEA sa mearga pe jos, in zona amonte de Cuiejdi sa vada evacuarile mascate in pamant de la vilele smecherilor care au lucrat la Finante la Piatra Neamt si pe strada unde este cartierul romilor sa vada la fel tevi mascate odata date jos, dat multe au ramas, PAVALEANU si MIHAILA STELIAN de la SGA NEAMT, aveau greturi si nu luau masuri de desfiintare! dar multe au ramas ! Atentie ca lucrarea realizata de ani de zile pe Cuiejdi este data in administratre al Primaria Pitatra Neamt de catre Administratia Bazinala de Apa SIRET, ca altfel nu se realiza modernizarea de pe vremea lui PINALTI, cand era UDREA pe cai mari!!!!

  2. Contele de Monte Cristo 20 septembrie, 2021 at 17:16 Răspunde

    Oameni buni municipiul Piatra Neamt este intr-o hazna de circa 20 de ani de cand in oras a inceput domnia celui mai ne-drept dintre pamanteni in persoana lui don Gigi Jeg Pinalti poreclit Gheorghe Stafan sau invers ca nici noi nu mai stim. Persoana lui CARA BELEA cum frumos a fost alintat in paragraful de mai sus habar nu are ce cauta la primarie el fiind cica nepot de nevasta a lui don Gigi si sluga a Tapului senator partizan a lui Catu (***) ceea ce explica multe chestii. Ghertoiul si-a tras un sens giratoriu de neam prost aproape de casa lui in cartierul Vinatori din municipiul Piatra Neamt dar am vrea sa stim si noi cine l-a construit si cam cat a costat. Acum au inceput o carpeala mizerabila pe strada Fermelor pe care a blocat-o si a aruncat orasul in haos lucrarile putand fi facute si noaptea dar noi in Piatra Nesmt traim NOAPTEA MINTII. Noi avem credinta nestramutata in bunul Dumnezeu ca o sa ne ajute sa-i maturam din fruntea primariei si sa vedem cu ochii nostri cam cat au papat gurile cele nehalite din banutul vaduvei si al orfanului………….

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.