Primarul de Hangu, condamnat pentru fapte de corupție

1
2045

Gavril Lupu, primarul comunei Hangu, a fost condamnat de Tribunalul Neamț la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. În plus, Lupu a fost obligat de instanță, în solidar cu Primăria Hangu, la plata a 497.624 de lei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), cu titlu de daune materiale. 

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Condamnă pe inculpatul L.G., pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art.181 alin. l din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 2 vechiul Cod penal, art. 74 lit. a, art. 76 alin.1 lit. c și art. 80 alin. 2 vechiul Cod penal, art. 5 alin. 1 noul Cod penal, la pedeapsa de 1 (unul) an și 6 (șase) luni închisoare. În temeiul art. 71 alin. 2 vechiul Cod penal interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei principale, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b vechiul Cod penal pe perioada prevăzută de art. 71 alin. 2 vechiul Cod penal. În temeiul art. 81 şi 82 vechiul Cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei principale aplicate inculpatului pe o perioadă de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni. În temeiul art. 81 şi 71 alin. 5 vechiul Cod penal suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 vechiul Cod penal. În temeiul art. 19 şi 404 alin. 1 Cod procedură penală, art. 1357 şi art. 1373 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bucureşti şi obligă pe inculpatul L.G. să plătească acestei părţi civile, în solidar cu partea responsabilă civilmente Comuna Hangu, judeţul Neamţ, suma totală de 497.624,24 lei, reprezentând daune materiale, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal, conform prevederilor art. 173 alin. 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală, menţine măsura asiguratorie a sechestrului dispusă prin ordonanţa procurorului nr. 29/P/2017 din data de 03.09.2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, asupra bunurilor imobile proprietatea inculpatului Lupu Gavril, până la concurenţa sumei de 497.624,24 lei, respectiv: – teren în suprafaţă de 1848 m.p. situat în intravilanul Hangu, UAT Hangu, jud. Neamţ, ce are numărul cadastral/topografic 51565, deţinut în proprietate comună cu L.M. – soţie. Constată că inculpatul a fost asistat de apărători aleși. În temeiul art. 274 alin. 1, 3 Cod procedură penală, obligă pe inculpat, în solidar cu partea responsabilă civilmente Comuna Hangu, judeţul Neamţ, să plătească statului suma de 2.000 lei cheltuieli judiciare”, se arată în decizia Tribunalului Neamț. 

Gavril Lupu a fost trimis în judecată, în urmă cu trei ani, de procurorii DNA, fiind acuzat că ar fi falsificat niște date pentru a obține mai mulți bani, cu titlul de subvenții, de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Procurorii au stabilit că, în intervalul 2009 – 2010, inculpatul Lupu Gavril, în calitatea sa de primar, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conținut nereal, scopul fiind acela de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate.
„Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice.
Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei. În cauză A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 1.053.928 lei. În cauză s-a dispus indisponibilizarea, prin aplicarea sechestrului asigurator, asupra unui teren ce aparține inculpatului Lupu Gavril”, se arată în comunicatul DNA.

Daniel Muraru

 

1 comment

  1. Dana 12 septembrie, 2021 at 11:42 Răspunde

    De unul singur nu ar fi reusit asemenea ispravi. Trebuie mers pana la capat si verificata intreaga reteta. Acele documente au niste semnaturi autorizate si cei care au girat faptele cu pricina se regasesc bine mersi in institutiile care, acum, se plang, chipurile, ca au fost fraudate. Spor la treaba celor in masura sa faca lumina pana la capat. Desigur, daca s-au intors din tarile calde.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.