Vânător, despre ursul braconat și găsit la Tarcău: „E posibil ca cei care l-au împușcat să fi lăsat un mesaj pentru autorități: <<Împușcăm urși când vrem noi, nu trebuie să ne dați voie!>>”

2
2720

În timp ce polițiștii încearcă să dea de urma celor care au împușcat ursul ale cărui resturi au fost găsite împachetate în saci, într-un pârâu din Tarcău, sâmbătă după-amiază, vânătorii cu experiență încearcă să găsească explicații pentru gestul braconierilor. Aceștia au luat numai carnea macră, iar capul, labele, coloana, coastele și intestinele le-au abandonat lângă pârâul Cheia, într-un loc la vedere, unde au și fost descoperite de un angajat al Ocolului Silvic Tarcău. Specialiștii cred că braconierii au vrut să transmită un mesaj autorităților, respectiv că nu sunt de acord ca ursul să mai fie o specie protejată de lege, iar criteriile de împușcare să fie schimbate.

„Cei care împușcă urși nu riscă să fie prinși de autorități cu blana și capul animalului asupra lor, așa că le ascund în pădure, unde le îngroapă. Iau numai carnea macră, ce poate fi folosită la tot felul de preparate, iar de restul se descotorosesc. Nu sunt interesați de trofee, pentru că au. În plus, este greu să le vinzi, pentru că nu știi peste ce vânzător dai. Tocmai de aceea, braconierii iau numai carnea și ascund restul în pădure. Cel mai probabil, în cazul de la Tarcău, cei care au abandonat capul și blana ursului la vedere au vrut să dea un semnal autorităților, vrând să le transmită că nu au nevoie de autorizație ca să împuște urși, iar dacă au chef să o facă o vor face fără teamă și fără acceptul nimănui. Au vrut să atragă atenția, este clar!”, ne-a declarat un vânător cu experiență.

Specialistul crede că este foarte posibil ca ursul să fi fost împușcat în altă parte, iar resturile să fi fost abandonate la Tarcău, tocmai pentru ca anchetatorii să fie puși pe o pistă greșită: „Cred că ursul nici nu a fost împușcat în pădurile din Tarcău sau în zona în care au fost găsite resturile. Nu este exclus, mai ales că ceea ce a rămas din animal a fost introdus în saci, să fi fost împușcat în altă parte, tot în județ sau în afara lui, iar resturile să fi fost aduse și abandonate la Tarcău. Gândiți-vă că ai nevoie de câteva ore să ajungi din Covasna sau Harghita la Tarcău și mult mai puțin dacă vrei să ajungi tot aici din Bicaz Chei sau Bicazu Ardelean. Așa că nu era deloc dificil ca cineva să aducă resturile din altă parte și să le arunce la Tarcău”.

În ceea ce privește autorii, și aici sunt două variante de luat în calcul: cu implicarea sau fără implicarea silvicultorilor. Se spune că nimic nu mișcă în pădure fără știrea personalului silvic, însă acest lucru nu este valabil de fiecare dată, spune vânătorul. 

„Sunt braconieri care știu foarte bine programul personalului silvic ce răspunde de vânătoare. Știu când acesta pleacă, unde pleacă și cât stă, informații suficiente pentru a acționa. Pe de altă parte, fondurile de vânătoare sunt imense ca și suprafață, așa că este greu să le controlezi. Nu este exclus, într-adevăr, ca în această poveste să fie implicați și angajați de la Silvic, pentru că au mai fost cazuri. Dar să nu uităm că, în ultimii ani, Tarcăul s-a dezvoltat și au apărut proprietăți unde accesul se face inclusiv pe drumuri forestiere. Acestea nu mai sunt închise cu barieră, iar în pădure poate ajunge oricine și oricând. Dacă a fost vânat în zona Tarcăului, poate fi și opera braconierilor locali, mulți dintre ei binecunoscuți inclusiv de autorități, nu numai de săteni. Cred că aceștia au și fost luați primii în colimator de polițiști”, a conchis vânătorul.

Pagubă de 40.000 de euro pentru Direcția Silvică Neamț

Direcția Silvică Neamț a anunțat că, dacă va fi prins, autorul actului de braconaj riscă pedeapsa cu închisoarea, iar în plus va fi pus la plata unei despăgubiri de 40.000 de euro. Polițiștii au întocmit dosar penal și fac cercetări în vederea identificării autorilor.

Comunicatul Direcției Silvice Neamț:

„În data de 04.09.2021, în jurul orelor 15.00, personalul de teren de vânătoare al Ocolului Silvic Tarcău a fost informat despre o situație deosebită, respectiv prezența în zona de confluență a pâraielor Cheia și Tarcău, în zona împădurită care face trecerea între localitățile Cazaci și Brateș din comuna Tarcău, a unor saci conținând părți ale unui animal sălbatic. Zona în cauză se află pe raza fondului cinegetic (de vânătoare) nr. 11 Tarcău, gestionat de Direcția Silvică Neamț. Au fost informați imediat reprezentanții de specialitate, precum și managerii Ocolului Silvic Tarcău și ai Direcției Silvice Neamț, s-a luat legătura cu Biroul A.E.S.P. din cadrul I.P.J. Neamț și la fața locului s-a deplasat o echipă formată din personal silvic și de poliție, care a constatat prezența în saci a următoarelor: cap, blană, 4 labe, coloană cu coaste, viscere, aparținând unui exemplar de urs brun matur. Probele au fost sigilate de organele de poliție, urmând a fi expertizate conform procedurilor legale. Personalul I.P.J. Neamț a demarat ancheta în vederea întocmirii unui dosar penal pentru infracțiunea de braconaj. În cazul depistării făptuitorului, acesta riscă plata unei despăgubiri de 40.000 euro către statul român, precum și închisoare de la 6 luni la 3 ani, sau amendă. Ursul brun este una dintre speciile protejate, la care vânarea este permisă doar pe bază de derogare obținută de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în baza unei documentații întocmite conform prevederilor unor acte normative în vigoare, în situații extreme (vătămări produse unor persoane, pagube însemnate produse în mod repetat, pericolul producerii unor accidente în intravilanul localităților). Direcția Silvică Neamț nu a solicitat/obținut derogări pentru vânarea unor exemplare de urs brun pe nici unul dintre fondurile cinegetice pe care le gestionează în cursul ultimilor trei ani”

Daniel MURARU

2 comments

  1. Ionut 7 septembrie, 2021 at 13:37 Răspunde

    Partial de acord cu ce spune specialistul dvs. dar nu cred ca a fost impuscat in alta parte si transportat in zona Tarcau pentru ca riscul de a fi prinsi este mare. A fost impuscat in zona iar transarea si aruncarea resturilor in zona cu apa a fost pentru a sterge urmele ( ca in filme cu indieni, cand mergeau prin apa ca sa nu ramana urme). Si iarasi cred ca nu este niciun mesaj catre autoritati, pentru ca braconierii nu cred ca vor sa lase mesaje. Pur si simplu l-au vanat, l-au transat si poate l-au mancat sau il vor manca dupa preparare. Cred ca cei de la Arme stiu foarte bine care este situatia “branconerilor” din judet si mai precis din zona, fiind doar o problema de timp pana ii identifica.

  2. Buftea 9 septembrie, 2021 at 13:53 Răspunde

    Ai perfecta dreptate Ionuț.Acesti mâncători de carne de urs sunt braconieri de la Oraș,și au aruncat resturile ursului la repezeală,braconieri din zona nu făceau așa ceva,nu aveau interes sa fie probleme in zona.Ucigasi ursului sunt sigur în legătură și paznici de vânătoare și zona și știu ce zic

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.