„Salvamont” Neamț  cumpără servicii de salvare montană de la ONG-ul familiei Papalicef

4
3295

În ultimii trei ani, Serviciul Public „Salvamont” Neamț, finanțat din bugetul Consiliului Județean Neamț în subordinea căruia se află, a încheiat contracte în valoare de peste 200.000 de lei cu Asociația „Salvamont” din comuna Ceahlău. Banii au fost dați sub semnătura lui Raul Papalicef (FOTO), șeful Serviciului Public „Salvamont”, și au fost recepționați de soția sa, Beatrice Papalicef, director executiv al Asociației „Salvamont” Ceahlău. În plus, Beatrice Papalicef este și angajată ca referent la Serviciul Public Salvamont .

Asociația își are sediul la adresa la care locuiește familia Papalicef.

La asociație, Raul Papalicef are calitatea de președinte, după cum a menționat în declarația de avere publicată anul trecut. Obiectul celor trei contracte, încheiate între serviciul public și asociație în ultimii ani, a fost: Servicii speciale de salvare montană (patrulare preventivă în zonele montane cu trafic turistic accentuat, intervenții – prim-ajutor și transport accidentați, acțiuni de căutare a persoanelor rătăcite, dispecerat și ture de permanență la refugiile salvamont, acțiuni de informare și prevenire a accidentelor montane, salvări special”

Cu alte cuvinte, serviciul județean public specializat în salvare montană „Salvamont”  a cumpărat  servicii de salvare montană de la ONG-ul familiei Papalicef, el – șeful „Salvamont” Neamț, iar ea – angajata serviciului, el – președinte ONG, ea- director executiv al ONG-ului.

În data de 17 ianuarie 2019, Serviciul Public „Salvamont” a încheiat cu Asociația „Salvamont” Ceahlău, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), un contract în valoare de 69.600 lei, fără TVA. Anunțul a fost publicat în ziua de 17 ianuarie, ora 10.52, iar patru minute mai târziu contractul era atribuit. Recordul a fost doborât cu ocazia contractului din iulie, în valoare de 61.600 de lei, fără TVA. Pe 1 iulie, ora 15.57, anunțul a fost publicat, iar un minut mai târziu, la 15.58, era atribuit.

Tot rapid a fost semnat și contractul din acest an, în valoare de 72.000 de lei, fără TVA. Anunțul a fost publicat în data de 13 ianuarie 14.08 și atribuit două minute mai târziu, la ora 14.10.

În ianuarie 2020, a fost încheiat un singur contract, tot prin intermediul SEAP, prin care Serviciul Public Salvamont a cumpărat „servicii de specializare montantă” de la Asociația „Salvamont” Ceahlău, în valoare de 122.400 lei, fără TVA. Anunțul a fost publicat în data de 28 ianuarie 2020, ora 13.24, iar contractul a fost atribuit 10 minute mai târziu, la ora 13.34.

În total, în cei trei ani, au fost semnate patru contracte în valoare totală de 225.400 de lei, fără TVA, bani care au plecat din conturile Serviciului Salvamont Neamț, condus de Papalicef Raul, și au ajuns în conturile Asociației Salvamont Ceahlău, unde Papalicef e președinte, iar soția director executiv.

I-am solicitat lui Raul Papalicef mai multe informații cu privire la banii plătiți de Serviciul Salvamont Neamț  Asociației „Salvamont” Ceahlău, asociație care, așa cum spuneam, este a familiei Papalicef și își are sediul în casa acesteia.

Iată solicitarea atacul.ro:

Domnule Director/Domnule Președinte

     În conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să explicați de ce Serviciul Public Salvamont Neamț, unde dețineți funcția de director, a achiziționat, în ultimii ani, „servicii specializate de salvare montană” de la Asociația Salvamont Ceahlău, pe care o conduceți în calitate de președinte?

Ce valoare au avut aceste contracte încheiate în perioada 2016-2021, (defalcat pe fiecare an în parte)?

Cine a prestat/prestează serviciile specializate de salvare montană la Asociația Salvamont Ceahlău?

     Pe ce a cheltuit, efectiv, Asociația Salvamont Ceahlău sumele pe care le-a încasat de la Serviciul Public Salvamont Neamț?

   Asociația Salvamont Ceahlău are angajați, iar dacă da, care este numărul acestora, ce servicii prestează și ce salarii încasează?

Există printre salariații de la Asociația Salvamont Ceahlău și salariați ai Serviciului Public Salvamont Neamț, iar dacă da, care sunt aceștia?

 Când a fost angajată și în ce funcție soția dumneavoastră, Beatrice Papalicef, în cadrul Serviciului Public Salvamont Neamț?

  Dacă a fost organizat un concurs pentru postul pe care îl ocupă, vă rugăm să ne spuneți când a avut loc acesta, unde a fost anunțată organizarea concursului, cine a făcut parte din comisia de concurs și câți candidați au participat.

  A fost un post nou înființat?

 Ce calitate are doamna Beatrice Papalicef în cadrul Asociației Salvamont Ceahlău și (dacă este cazul) ce remunerație primește pentru serviciile prestate?

– Înainte de a se angaja la Serviciul Public Salvamont Neamț, doamna Beatrice Papalicef a fost angajată a Asociației Salvamont Ceahlău? Dacă da, în ce perioadă?

Iată răspunsul primit de la Serviciul Public Salvamont, semnat de Raul Papalicef: 

Ca raspuns la solicitarea dumneavoastra, care, desi nu ne deranjeaza, depaseste cu mult prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, va putem preciza urmatoarele:

 1. Contractele de prestari servicii specializate, in domeniul salvarii montane, au fost incheiate intre Consiliul Judetean Neamt si AS Ceahlau cu mult inainte de 2016, fiind preluate de SPS Neamt in momentul reorganizarii. In ce constau si ce reprezinta aceste servicii, este prevazut detaliat si explicit  in HGR 77/2003, hotarare de guvern in baza careia au fost intocmite aceste contracte. 
 2. Asociatia Salvamont Ceahlau este condusa conform statutului, de un Consiliu Director si un director executiv. Functia de Presedinte cu care ma gratulati este onorifica si are titulatura de Presedinte de Onoare, nefiind functie executiva.
 3. Serviciile de salvare montana au fost prestate, conform legii, de catre salvatori montani atestati, in conformitate cu HGR 77/2003.
 4. Nu exista angajati ai SPS Neamt care sa fie si angajati ai Asociatiei Salvamont Ceahlau.
 5. D-na Beatrice Papalicef a fost angajata in cadrul Salvamont Neamt in anul 2007, cand, spre profunda dvs. dezamagire, nu era sotia mea,  iar concursul pe postul vacant a fost  organizat in conditiile legislatiei in vigoare din acel an.
 6. In anul 2015, cand SPS Neamt a fost reorganizat, iar eu am sustinut examenul pentru ocuparea fuctiei de conducere, D-na Beatrice Papalicef era angajata a serviciului in functia de SM cls-IIIa.
 7. Valoarea contractelor la care va referiti o gasiti pe platforma SICAP, unde a fost facuta licitatie publica in vederea achizitionarii si/sau reachizitionarii de servicii salvamont specializate.
 8. D-na Beatrice Papalicef nu a fost niciodata angajata Asociatiei Salvamont Ceahlau.
 9. Cat priveste restul de informatii pe care le solicitati, si care privesc Asociatia Salvamont Ceahlau, ele nu fac obiectul cuprinsului Legii 544/2001 si nu suntem in masura sa va raspundem oficial. Va sugeram sa va adresati Asociatiei Salvamont, care, probabil, va avea bunavointa sa va raspunda.

   Daca doriti si alte date referitoare la documentele prevazute strict in Legea 544/2001, nu ezitati sa le solicitati si va vom raspunde in termenul si conditiile prevazute de lege.

Daca doriti alte informatii legate de sotia mea, puteti sa ma contactati personal.

Răspunsul batjocoritor pe care Raul Papalicef a reușit să-l încropească în mai bine de trei săptămâni, nu a fost în măsură să clarifice cum au fost cheltuiți banii statului. 

Poate o să-i lămurească pe alții care sunt plătiți să verifice legalitatea cheltuirii fondurilor publice. Șeful Serviciului Public „Salvamont” știe foarte bine că banii pe care îi achită Asociației „Salvamont” Ceahlău nu provin din afacerile proprii, ci de la bugetul județului, astfel că trebuie să dea socoteală pentru fiecare bănuț pe care îl cheltuie. 

Așa cum se poate observa din solicitarea pe care am trimis-o, atacul.ro nu a cerut informații despre viața personală a soților Papalicef, ci despre cum a fost angajată Beatrice Papalicef la Serviciul „Salvamont”, dar și despre sumele de bani încasate de ONG-ul lor.

Am sunat, puțin după ora 15, la Asociația „Salvamont” Ceahlău și ne-a răspuns Beatrice Papalicef. O fi în concediu sau a plecat mai repede de la serviciu pentru a se ocupa de treburile asociației. A spus că este director executiv neremunerat al asociației.

I-am cerut să ne explice în ce constau serviciile pe care asociația le prestează în schimbul banilor încasați de la Serviciul Public „Salvamont”, cine le prestează etc.

„Contractele au fost încheiate pe platforma SICAP, iar serviciile prestate sunt servicii de salvare montană, așa cum le prestează și ceilalți salvatori. S-au făcut contractele cu mult timp în urmă, în momentul în care nu se puteau face angajări. E o formă pe care au găsit-o și alte servicii în momentul în care eram foarte puțini și nu se puteau angaja oameni . E o formă legală, se încheie contracte de muncă, de colaborare, de prestări servicii. Sunt oameni atestați pe meseria asta, nu spală nimeni niciun ban”, a declarat Beatrice Papalicef.

În ceea ce privește numărul angajaților, Beatrice Papalicef nu a fost sigură care este acesta. În primă fază, a spus că asociația are un singur angajat salvamontist care prestează serviciile menționate în contracte, după care a rectificat, spunând că sunt doi angajați. Am vrut să știm cum se numesc cei doi angajați, însă Beatrice Papalicef a invocat legea datelor cu caracter personal.

În ședința Consiliului Județean din 31 martie 2021, consilierii au votat noua organigramă a Serviciului Public „Salvamont”, care conține 15 posturi (un director, un referent și 13 salvatori montani). În lunile mai și iunie, Serviciul Public Salvamont Neamț a organizat două concursuri pentru angajarea a cinci salvatori montani.

Asociația „Salvamont” Ceahlău este un ONG care furnizează contra cost servicii de salvare montană Serviciului Public „Salvamont”. Cel din urmă este finanțat de la bugetul Consiliului Județean Neamț.

Daniel MURARU

4 comments

 1. Liviu 19 iulie, 2021 at 19:11 Răspunde

  Un (***), un (***) de joasa speta. A pus stapanire pe muntele Ceahlau, marele salvamontist, (***) cu acte in regula. Parcul, primaria si alte entitati tac de frica lui, un (***) fara seaman. A jefuit bugetul Salvamontului. Pentru el nicio institutie nu e buna, politie, jandarmi, pompieri. Doar el, sub aburii (***) permanenti, bazându-sepe o relatie interesata cu unii jurnalistii de stiri inclusiv despre starea meteo. Nu inteleg de ce este lasat in continuare sa isi bata joc de muntele sfant Ceahlau. Oare il are la mana pe șosețică, pentru ca spala/cheltuie banii pe achizitii realizate de Salvamont la preturi care depasesc orice inchipuire. Potrivit articolului, este într-un conflict de interese flagrant.

 2. Pupu 19 iulie, 2021 at 20:05 Răspunde

  I-ati trezit pe stăpânii muntelui???? Mare deranj! Urâtă și mizerabilă treabă. Și mai ales evidentă! Dar ăsta le e caracterul!
  Încă unii care și-au tras întreprindere pe persoană fizică! Voi dormiți in pace voi polițiști, procurori, judecători și care dreaq mai sunteți plătiți să stați degeaba! Marș la muncă, uite câtă e!

 3. Florin 23 iulie, 2021 at 05:49 Răspunde

  Procurorii, polițiștii, judecătorii nu dorm. Ei se bucură că din tot ce fură, cu acte-n regulă, marele bulibașă al muntelui, le pică și lor. Doar nu va imaginați că sistemul corupției funcționează cu ozon.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.